Trwa ładowanie...

Amorphophallus konjac – właściwości, wygląd i zastosowanie

Avatar placeholder
21.12.2023 15:32
Amorphophallus konjac to dodatek do żywności i suplement diety.
Amorphophallus konjac to dodatek do żywności i suplement diety. (Adobe Stock)

Amorphophallus konjac, czyli dziwidło Riviera, jest byliną z rodziny obrazkowatych. Pochodzi z Chin. Obecnie jest uprawiany także w Polsce. Wykorzystuje się go w przemyśle. To dodatek do żywności i suplement diety. Słynie z wysokiej zawartości glukomannanu, stąd bywa klasyfikowany jako zdrowa żywność. Dużą popularnością cieszą się także gąbeczki konjac.

spis treści

1. Co to jest Amorphophallus konjac?

Amorphophallus konjac, czyli dziwidło Riviera to gatunek roślin z rodziny obrazkowatych. W naturze rośnie w widnych lasach bądź na ich skrajach. Pochodzi prawdopodobnie z chińskiej prowincji Junnan.

Obecnie dziwidło Riviera rośnie także w Japonii, Korei Południowej i w innych krajach południowo-wschodniej Azji (w klimacie umiarkowanym w szklarniach). Jego inne nazwy to trupi kwiat, Shirataki, Riviera czy dziwadło.

2. Jak wygląda roślina Amorphophallus konjac?

Zobacz film: "Dlaczego warto wykonywać badania profilaktyczne?"

Amorphophallus konjac jest byliną, która osiąga wysokość około 20 cm i 30 cm średnicy. Wytwarza jeden liść właściwy (dorasta do 1,5 m), a z podziemnej łodygi rośliny wyrasta charakterystyczny ogonek: gruby, czerwono-plamisty, podzielony na osadki (widać na nich listki).

Kwiaty Amorphophallus konjac są jednopienne i bezpłatkowe. Przypominają lilie. Kwiatostan wyrasta bezpośrednio z podziemnej bulwy pędowej. Co ciekawe, na szczycie kolby widoczny jest pokryty prątniczkami wyrostek, który wydaje zapach zgniłego mięsa. Owocem rośliny są jagody. Roślina na osiągnięcie dojrzałości potrzebuje nawet 10 lat.

3. Zastosowanie Amorphophallus konjac

Amorphophallus konjac to roślina ozdobna, którą można spotkać tak w ogrodach, nie tylko botanicznych. To także roślina doniczkowa. Trupi kwiat uprawia się jednak nie tylko z uwagi na walory estetyczne. Cenne są jej bulwy, które znajdują zastosowanie w kuchni, kosmetyce i lecznictwie.

Amorphophallus konjac w lecznictwie

Jeśli chodzi o walory odżywcze i prozdrowotne, na szczególną uwagę zasługuje korzeń konjacu, z którego pozyskuje się błonnik. To glukomannan, wielocukrier należący do frakcji błonnika rozpuszczalnego. Jakie są jego właściwości?

Okazuje się, że glukomannan:

  • obniża poziom cholesterolu całkowitego, frakcji LDL (tzw. zły cholesterol) oraz trójglicerydów. Ponieważ korzystnie wpływa na profil lipidowy, jego stosowanie prowadzi do zmniejszenia ryzyka chorób sercowo-naczyniowych,
  • obniża poziom glukozy,
  • wspiera trawienie, pozytywnie wpływa na regulację wypróżnień, zapobiega zaparciom, wspomaga mikroflorę jelit,
  • pomaga usuwać toksyny z organizmu,
  • wywołuje uczucie sytości, stąd glukomannan bywa szczególnie przydatny w przypadku osób walczących z otyłością.

Z glukomannanu produkuje się przede wszystkim makaron (to także składnik deserów, zagęszczacz do zup lub sosów), ale i suplementy diety wspomagające obniżanie cholesterolu oraz regulujące wypróżnienia.

Amorphophallus konjac w kuchni

Makaron Shirataki, znany także jako makaron konjac, składa się z wody (97%) i mąki z bulwy konjac. Jakie są jego walory? Przede wszystkim makaron konjac ma neutralny, delikatny smak, a przy tym nie zawiera węglowodanów, kalorii, alergenów, działa też silnie alkalizująco. Stanowi dobre źródło wapnia.

Produkt jest polecany osobom, które zmagają się z zaburzeniami gospodarki węglowodanowej, ponieważ zwiększa insulinowrażliwość i tolerancję glukozy. Nie dość, że makaron konjac komponuje się w z wieloma składnikami, a i występuje w różnych postaciach, można go spożywać na diecie niskowęglowodanowej, cukrzycowej, wegetariańskiej, wegańskiej, bezlaktozowej, bezglutenowej, niskotłuszczowej czy ketogenicznej. Stosowanie glukomannanu może być dodatkową terapią także dla osób zmagających się z wysokim poziomem cholesterolu.

Makaron nie jest polecany dzieciom oraz osobom borykającym się z problemami żołądkowo–jelitowymi. Ma to związek z tym, że nie rozkłada się w ślinie, przez co może spowodować niedrożność oddechową po połknięciu.

Należy pamiętać, że podczas spożywania glukomannanu konieczna jest odpowiednio wysoka podaż wody w ciągu dnia. Zarówno suplementy konjac, jak i makaron konjac są dostępne online lub stacjonarnie w wielu sklepach ze zdrową żywnością.

Amorphophallus konjac w kosmetyce

Korzeń Amorphophallus konjac jest wykorzystywany w przemyśle kosmetycznym. Wytwarza się z niego gąbki konjac (produkowane są na wyspie Jeju).

Podczas ich stosowania gąbka nie tylko oczyszcza skórę, ale i zaopatruje ją w witaminy z grupy B. Produkty mają działanie antybakteryjnie, działają także stabilizująco na produkcję sebum. Ponieważ do gąbeczek dodaje się glinki i inne substancje wspomagające, mają różne kolory.

Rekomendowane przez naszych ekspertów

Skorzystaj z usług medycznych bez kolejek. Umów wizytę u specjalisty z e-receptą i e-zwolnieniem lub badanie na abcZdrowie Znajdź lekarza.

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze