Chcesz mieć zdrowe dziecko? Uważaj na dietę!

Na łamach pisma „Journal of Physiology” opublikowano wyniki badań naukowców z Uniwersytetu Illinois, które wskazują, iż wysokotłuszczowa dieta kobiety w ciąży może przyczynić się do rozwoju cukrzycy u jej dziecka, nawet jeśli sama matka nie cierpi na cukrzycę ani otyłość. Yuan-Xiang Pan - profesor żywienia z tego Uniwersytetu - poinformował, iż pod wpływem wysokotłuszczowej diety matki, w wątrobie jej nienarodzonego dziecka dochodzi do modyfikacji ekspresji genów, co prowadzi do nadprodukcji glukozy, a to z kolei do insulinooporności i cukrzycy.

1. Wpływ diety matki na ryzyko cukrzycy u dziecka

Dieta kobiety w ciąży
Dieta kobiety w ciąży

Wyniki badań naukowców z Uniwersytetu Illinois wskazują, iż wysokotłuszczowa dieta kobiety w ciąży może...

zobacz galerię

Zobacz film: "Dieta śródziemnomorska a serce"

Yuan-Xiang Pan stwierdził, iż dieta, która powoduje te zmiany, to typowa dieta Zachodu, zawierająca 45% tłuszczu, a taki sposób odżywiania nie jest czymś niezwykłym. „Ostatnimi laty amerykańska dieta zaczęła uwzględniać coraz więcej wysokokalorycznych, wysokotłuszczowych, stołówkowych, szybkich dań” - powiedział. Naukowiec wierzy, iż dzięki odkryciu zależności między dietą matki a cukrzycą dziecka, lekarze będą mogli skuteczniej diagnozować skłonność dziecka do cukrzycy, co umożliwi im kontrolowanie ich poziomu glukozy i zapobieganie rozwojowi choroby.

W ramach eksperymentu, profesor Pan i jego doktorantka Rita Strakovsky badali wpływ diety na laboratoryjne szczury w ciąży. Zwierzęta podzielono na dwie grupy, z których jedna otrzymywała wysokotłuszczową dietę od momentu zajścia w ciążę, a druga dostawała normalną żywność w ramach diety kontrolnej. Zwierzęta nie były wcześniej otyłe, dlatego też naukowcy mogli mieć pewność, że wpływ na wyniki ma jedynie dieta. Strakovsky potwierdziła, iż już w momencie narodzin potomstwo szczurów karmionych tłustą dietą miało dwukrotnie wyższy poziom cukru we krwi niż potomstwo szczurów z grupy kontrolnej. Bez znaczenia okazał się prawidłowy poziom glukozy we krwi u matek.

U potomstwa szczurzyc karmionych tłustą dietą zanotowano również modyfikacje genów regulujących metabolizm glukozy. Jedna z tych modyfikacji – acetylacja histonów – polegała na rozwiązywaniu DNA, co ułatwiało transkrypcję genów. Profesor Pan uważa, że zmian tych nie da się łatwo cofnąć, jednak wiedza o nich może ułatwić zmianę diety i stylu życia, co zrekompensuje predyspozycje do cukrzycy.

2. Dieta dla kobiety w ciąży

Chociaż odkrycie naukowców z Uniwersytetu Illinois największe znaczenie ma dla wczesnej diagnostyki skłonności do cukrzycy, Strakovsky podkreśla, iż nie należy zapominać o znaczeniu zaleceń dietetycznych dla kobiet w ciąży. Poprzez odpowiednie odżywianie mogą one ochronić swoje dziecko przed tym problemem.

Według Strakovsky, „[...] kobiety w ciąży rzadko szukają pomocy dietetyka, o ile nie wystąpi u nich cukrzyca ciężarnych lub stan przedrzucawkowy. Obecnie lekarze zwracają większą uwagę na to, ile ciężarna powinna przybrać na wadze, aby ciąża przebiegała zdrowo. Chociaż zdrowe przybieranie na wadze ma duże znaczenie, porady dietetyczne są nieocenione dla każdej kobiety w ciąży i jej dziecka”.

Dieta kobiet w ciąży powinna być zbilansowana i nie powinna zawierać dużych ilości tłuszczów nasyconych, których źródłem jest tłuste mięso, jedzenie typu fast food, ciastka i desery. Z drugiej strony, przyszła mama powinna spożywać odpowiednie ilości zdrowych kwasów tłuszczowych, w tym kwasy omega-3 i omega-6, które są niezbędne dla prawidłowego rozwoju mózgu i układu nerwowego dziecka. Bogate w kwasy omega-3 są między innymi ryby, siemię lniane i olej z siemienia lnianego, tran, orzechy włoskie i dynia. Z kolei kwasy omega-6 zawierają jajka, olej kukurydziany, chleb pełnoziarnisty, drób, ziarna słonecznika i olej słonecznikowy.

Polecane dla Ciebie

Pomocni lekarze

Szukaj innego lekarza

Komentarze

Wysyłając opinię akceptujesz regulamin zamieszczania opinii w serwisie. Grupa Wirtualna Polska S.A. z siedzibą w Warszawie jest administratorem twoich danych osobowych dla celów związanych z korzystaniem z serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania.
    Podoba Ci się ten artykuł? Chcesz więcej? Polub
    i bądź na bieżąco!