Trwa ładowanie...

Chroni przed alzheimerem. Pij o poranku

 Katarzyna Prus
22.07.2023 10:22
Najlepsza kawa dla mózgu. Może ochronić przed demencją
Najlepsza kawa dla mózgu. Może ochronić przed demencją (Getty Images)

Espresso o poranku może chronić przed alzheimerem? Okazuje się, że sekret tkwi w zawartych w kawie substancjach. To one sprawiają, że spada ryzyko wystąpienia demencji. Co konkretnie potafią?

spis treści

1. Kawa na alzheimera

Na świecie ponad 55 mln osób cierpi na demencję, a do 2030 roku liczba chorych może wzrosnąć nawet do 78 mln.

W Polsce z chorobą Alzheimera (najczęstszą postacią demencji) lub chorobami pokrewnymi zmaga się blisko 600 tys. osób, przy czym lekarze wskazują, że chorych może być jeszcze więcej, bo statystyki są niedoszacowane.

Espresso pomaga chronić przed alzheimerem
Espresso pomaga chronić przed alzheimerem (Getty Images)
Zobacz film: "Wysoki poziom trójglicerydów"

Dlatego profilaktyka tej neurodegeneracyjnej choroby prowadzącej do wyniszczenia struktury mózgu jest niezwykle istotna.

Nowe badania wskazują, że wpływ może mieć na to kawa, a konkretnie wypijane rano espresso. Do takich wniosków doszli włoscy naukowcy.

Postępujący proces chorobowy w przypadku alzheimera jest związany z obecnością białek patologicznych: beta-amyloidu i tau. Tymczasem kawa sprawia, że białka nie były toksyczne dla komórek mózgowych, co zmniejsza prawdopodobieństwo, że doprowadzą do demencji.

2. Neuroprotekcyjny potencjał espresso

"Kawa espresso, powszechnie spożywany napój, jest źródłem naturalnych związków wykazujących dobroczynne właściwości" - podkreśliła cytowana przez "The Sun" dr Mariapina D'Onofrio z Uniwersytetu w Weronie.

Dodała, że wyniki badań dostarczają nowych informacji na temat neuroprotekcyjnego potencjału kawy espresso.

Doniesienia o pozytywnym wpływie kawy pojawiały się już wcześniej, nowe badania opublikowane w Journal of Agricultural and Food Chemistry, wskazują, że substancje zawarte w kawie mogą zapobiegać gromadzeniu się białka tau.

Naukowcy wystawili je na działanie białek tau w laboratorium przez 40 godzin. Wraz ze wzrostem ich stężeń, zmniejszała się długość splotów białka tau. Stwierdzono, że białka nie są toksyczne dla komórek mózgowych, a najlepszy efekt był w przypadku espresso.

Katarzyna Prus, dziennikarka Wirtualnej Polski

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Rekomendowane przez naszych ekspertów

Nie czekaj na wizytę u lekarza. Skorzystaj z konsultacji u specjalistów z całej Polski już dziś na abcZdrowie Znajdź lekarza.

Oceń jakość naszego artykułu: Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
12345
Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze