Cierpisz na takie bóle? Mogą świadczyć o niedoborze ważnej witaminy
Niedobór witaminy D stanowi globalne wyzwanie zdrowotne - związany jest z szerokim spektrum dolegliwości, w tym ze stanami zapalnymi, zaburzeniami funkcji autoimmunologicznych, nowotworami, a także problemami naczyniowymi i neurologicznymi. Okazuje się, że może wpływać również na bóle głowy.
1. Wpływ niedoboru witaminy D na ból głowy
W ramach badania kliniczno-kontrolnego przeprowadzono analizę zdrowia pacjentów cierpiących na klasterowy ból głowy oraz pacjentów z migrenami. Uczestnicy ci zostali dobrani do dwóch grup - jednej złożonej z osób z bólem głowy i drugiej, zdrowej grupy kontrolnej. Dane pochodziły od pacjentów leczonych w klinikach bólu głowy w szpitalach Chuncheon, Dongtan i Kangnam Sacred Heart Hospital przy Hallym University College of Medicine.
Kryteria wykluczenia z badania obejmowały osoby przyjmujące suplementację witaminy D lub leki wpływające na jej metabolizm (leki przeciwpadaczkowe, ryfampicynę czy leki przeciwretrowirusowe), osoby z ciężką otyłością (BMI > 30), chorobami tarczycy, cukrzycą oraz ciężkimi schorzeniami wątroby lub nerek.
Średnie stężenie witaminy D (25(OH)D) w surowicy wynosiło 14,0 ± 3,9 ng/ml dla pacjentów z klasterowym bólem głowy, 14,7 ± 5,9 ng/ml dla pacjentów z migreną i 14,6 ± 7,4 ng/ml dla grupy kontrolnej. Oznacza to, że niedobór witaminy D stwierdzono u 92,8 proc. pacjentów z klasterowym bólem głowy, 80,6 proc. osób z migrenami i 83,3 proc. uczestników grupy kontrolnej.
Oznacza to, że ponad 9 na 10 pacjentów z klasterowym bólem głowy borykało się z niedoborem witaminy D. Różnice między nimi a grupą kontrolną są jednak na tyle niewielkie, że konieczne jest dokładniejsze zbadanie potencjalnego związku między bólem klasterowym a poziomem "witaminy słońca".
2. Nowe wytyczne dotyczące suplementacji witaminy D
Na łamach pisma naukowego Nutrients zespół polskich naukowców przedstawił nowe wytyczne dotyczące suplementacji witaminy D, uwzględniając specyfikę klimatyczną Polski oraz indywidualne potrzeby wynikające z wieku, masy ciała i stylu życia. Oto ich zalecenia:
- Noworodki i niemowlęta (0-12 miesięcy): Zaleca się spożywanie 400-600 IU witaminy D dziennie, z uwzględnieniem diety i źródeł witaminy.
- Dzieci (1-10 lat): 600-1000 IU dziennie, z możliwością dostosowania w miesiącach letnich przy wystarczającej ekspozycji na słońce.
- Młodzież (11-18 lat): 1000-2000 IU, z uwzględnieniem indywidualnych potrzeb związanych z masą ciała.
- Dorośli (19-65 lat): 1000-2000 IU przez cały rok, niezależnie od sezonu.
- Seniorzy (powyżej 65 lat): 1000-4000 IU, z zaleceniem regularnego monitorowania poziomu witaminy D w organizmie.
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Potrzebujesz konsultacji z lekarzem, e-zwolnienia lub e-recepty? Wejdź na abcZdrowie Znajdź Lekarza i umów wizytę stacjonarną u specjalistów z całej Polski lub teleporadę od ręki.