Trwa ładowanie...

Cenimy Twoją prywatność

Kliknij "AKCEPTUJĘ I PRZECHODZĘ DO SERWISU", aby wyrazić zgodę na korzystanie w Internecie z technologii automatycznego gromadzenia i wykorzystywania danych oraz na przetwarzanie Twoich danych osobowych przez Wirtualną Polskę, Zaufanych Partnerów IAB (872 partnerów) oraz pozostałych Zaufanych Partnerów (403 partnerów) a także udostępnienie przez nas ww. Zaufanym Partnerom przypisanych Ci identyfikatorów w celach marketingowych (w tym do zautomatyzowanego dopasowania reklam do Twoich zainteresowań i mierzenia ich skuteczności) i pozostałych, które wskazujemy poniżej. Możesz również podjąć decyzję w sprawie udzielenia zgody w ramach ustawień zaawansowanych.


Na podstawie udzielonej przez Ciebie zgody Wirtualna Polska, Zaufani Partnerzy IAB oraz pozostali Zaufani Partnerzy będą przetwarzać Twoje dane osobowe zbierane w Internecie (m.in. na serwisach partnerów e-commerce), w tym za pośrednictwem formularzy, takie jak: adresy IP, identyfikatory Twoich urządzeń i identyfikatory plików cookies oraz inne przypisane Ci identyfikatory i informacje o Twojej aktywności w Internecie. Dane te będą przetwarzane w celu: przechowywania informacji na urządzeniu lub dostępu do nich, wykorzystywania ograniczonych danych do wyboru reklam, tworzenia profili związanych z personalizacją reklam, wykorzystania profili do wyboru spersonalizowanych reklam, tworzenia profili z myślą o personalizacji treści, wykorzystywania profili w doborze spersonalizowanych treści, pomiaru wydajności reklam, pomiaru wydajności treści, poznawaniu odbiorców dzięki statystyce lub kombinacji danych z różnych źródeł, opracowywania i ulepszania usług, wykorzystywania ograniczonych danych do wyboru treści.


W ramach funkcji i funkcji specjalnych Wirtualna Polska może podejmować następujące działania:

  1. Dopasowanie i łączenie danych z innych źródeł
  2. Łączenie różnych urządzeń
  3. Identyfikacja urządzeń na podstawie informacji przesyłanych automatycznie
  4. Aktywne skanowanie charakterystyki urządzenia do celów identyfikacji

Cele przetwarzania Twoich danych przez Zaufanych Partnerów IAB oraz pozostałych Zaufanych Partnerów są następujące:

  1. Przechowywanie informacji na urządzeniu lub dostęp do nich
  2. Wykorzystywanie ograniczonych danych do wyboru reklam
  3. Tworzenie profili w celu spersonalizowanych reklam
  4. Wykorzystanie profili do wyboru spersonalizowanych reklam
  5. Tworzenie profili w celu personalizacji treści
  6. Wykorzystywanie profili w celu doboru spersonalizowanych treści
  7. Pomiar efektywności reklam
  8. Pomiar efektywności treści
  9. Rozumienie odbiorców dzięki statystyce lub kombinacji danych z różnych źródeł
  10. Rozwój i ulepszanie usług
  11. Wykorzystywanie ograniczonych danych do wyboru treści
  12. Zapewnienie bezpieczeństwa, zapobieganie oszustwom i naprawianie błędów
  13. Dostarczanie i prezentowanie reklam i treści
  14. Zapisanie decyzji dotyczących prywatności oraz informowanie o nich

W ramach funkcji i funkcji specjalnych nasi Zaufani Partnerzy IAB oraz pozostali Zaufani Partnerzy mogą podejmować następujące działania:

  1. Dopasowanie i łączenie danych z innych źródeł
  2. Łączenie różnych urządzeń
  3. Identyfikacja urządzeń na podstawie informacji przesyłanych automatycznie
  4. Aktywne skanowanie charakterystyki urządzenia do celów identyfikacji

Dla podjęcia powyższych działań nasi Zaufani Partnerzy IAB oraz pozostali Zaufani Partnerzy również potrzebują Twojej zgody, którą możesz udzielić poprzez kliknięcie w przycisk "AKCEPTUJĘ I PRZECHODZĘ DO SERWISU" lub podjąć decyzję w sprawie udzielenia zgody w ramach ustawień zaawansowanych.


Cele przetwarzania Twoich danych bez konieczności uzyskania Twojej zgody w oparciu o uzasadniony interes Wirtualnej Polski, Zaufanych Partnerów IAB oraz możliwość sprzeciwienia się takiemu przetwarzaniu znajdziesz w ustawieniach zaawansowanych.


Cele, cele specjalne, funkcje i funkcje specjalne przetwarzania szczegółowo opisujemy w ustawieniach zaawansowanych.


Serwisy partnerów e-commerce, z których możemy przetwarzać Twoje dane osobowe na podstawie udzielonej przez Ciebie zgody znajdziesz tutaj.


Zgoda jest dobrowolna i możesz ją w dowolnym momencie wycofać wywołując ponownie okno z ustawieniami poprzez kliknięcie w link "Ustawienia prywatności" znajdujący się w stopce każdego serwisu.


Pamiętaj, że udzielając zgody Twoje dane będą mogły być przekazywane do naszych Zaufanych Partnerów z państw trzecich tj. z państw spoza Europejskiego Obszaru Gospodarczego.


Masz prawo żądania dostępu, sprostowania, usunięcia, ograniczenia, przeniesienia przetwarzania danych, złożenia sprzeciwu, złożenia skargi do organu nadzorczego na zasadach określonych w polityce prywatności.


Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień Twojej przeglądarki oznacza, że pliki cookies będą umieszczane w Twoim urządzeniu końcowym. W celu zmiany ustawień prywatności możesz kliknąć w link Ustawienia zaawansowane lub "Ustawienia prywatności" znajdujący się w stopce każdego serwisu w ramach których będziesz mógł udzielić, odwołać zgodę lub w inny sposób zarządzać swoimi wyborami. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Twoich danych osobowych znajdziesz w polityce prywatności.

Dewastuje nie tylko wątrobę, ale i jelita. Osłabiona odporność to wrota dla wirusów

 Karolina Rozmus
05.02.2024 19:16
Nie tylko infekcje dróg oddechowych. Zimą szczególnie cierpią jelita
Nie tylko infekcje dróg oddechowych. Zimą szczególnie cierpią jelita (Getty Images)

Cukier, alkohol i leki, od których Polacy nie stronią, latami rujnują jelita. Ich słabość wykorzystują teraz wirusy. Jesteśmy w środku sezonu infekcyjnego i dlatego tym bardziej warto zadbać o prawidłowe wzmocnienie odporności.

spis treści

1. Zimowe infekcje jelit. Ponure statystyki

Raport za styczeń 2024 r. opublikowany przez Zakład Epidemiologii Chorób Zakaźnych i Nadzoru wskazuje, że ostatni miesiąc stał pod znakiem infekcji przewodu pokarmowego. NIZP PZH-PIB raportuje 401 salmonelloz w porównaniu z 328 w tym samym okresie ubiegłego roku. Inne bakteryjne zakażenia jelitowe, w tym wywołane przez bakterie E.coli, dotknęły w styczniu 2140 osób, o niemal 130 więcej niż w 2023 r.

Górują jednak wirusowe zakażenia jelitowe, notowane łącznie u 3009 Polaków. Z kolei biegunkę i zapalenie żołądkowo-jelitowe odnotowano u 4134 osób, co stanowi również bardzo duży wzrost. Do głównych przyczyn należą norowirusy i rotawirusy. Te drugie, jak wyjaśnia prof. Anna Boroń-Kaczmarska, są największym, a zarazem najłatwiejszym do eliminacji problemem.

Styczeń stał pod znakiem infekcji jelitowych wywoływanych m.in. przez norowirusy i rotawirusy
Styczeń stał pod znakiem infekcji jelitowych wywoływanych m.in. przez norowirusy i rotawirusy (Getty Images)
Zobacz film: "6 sygnałów, że twój organizm opanowały toksyny"

- Niestety w tym przypadku pojawia się problem szczepień. Mamy dostępną szczepionkę przeciw rotawirusom, mogłaby zmniejszyć liczbę infekcji przewodu pokarmowego w sezonie. Jest adresowana do dzieci, jednak to one bardzo często odpowiadają za rozprzestrzenianie się infekcji w środowisku, np. wśród dorosłych domowników - wyjaśnia w rozmowie z WP abcZdrowie specjalistka chorób zakaźnych i przyznaje, że choroba przenosi się z łatwością.

Podkreśla, że duża liczba raportowanych infekcji to skutek urlopów, w tym świątecznego, a także ferii. To może oznaczać, że kolejne tygodnie także będą stały pod znakiem jelitówek. Prof. Boroń przypomina również, że dane z raportu to wierzchołek góry lodowej.

- Wirusy czy bakterie nie pytają, czy mogą atakować, one skrupulatnie wykorzystują czas natężonych kontaktów międzyludzkich. Wystarczy podatny grunt. Ryzyko infekcji można zmniejszyć nie tylko poprzez szczepienia, ale też poprzez higienę rąk czy wreszcie spożywanie pokarmów po odpowiedniej obróbce termicznej - dodaje prof. Boroń.

Również dr n. med. Magdalena Cubała-Kucharska przyznaje, że obserwuje wzrost zakażeń jelitowych powodowanych przez norowirusy i rotawirusy, objawy jelitowe wywołuje także COVID.

Zdaniem lekarki przyczyna może tkwić nie tylko w nasileniu kontaktów. - Liczba infekcji dotykających układ pokarmowy raportowanych w samym styczniu wskazuje na bardzo niepokojące zjawisko: nasz układ odpornościowy uległ znacznemu osłabieniu - podkreśla w rozmowie z WP abcZdrowie specjalistka medycyny rodzinnej, członkini Polskiego Towarzystwa Żywieniowego i założycielka Instytutu Medycyny Integracyjnej Arcana.

Wyjaśnia, że to działanie dwutorowe, bo współczesna dieta sprzyja dysbiozie (zaburzeniom równowagi w jelitach - przyp. red.) i stanom zapalnym jelit, które są ściśle powiązane z układem immunologicznym.

- Zapalenia jelit obserwujemy obecnie coraz częściej i nie są one związane z chorobami autoimmunologicznymi. Dieta i styl życia sprawiają, że niekiedy latami w jelitach tli się niewielki stan zapalny. Ale też każda infekcja przewodu pokarmowego, każda pozornie błaha biegunka sprawiają, że w jelitach pojawia się stan zapalny - tłumaczy lekarka.

2. Rujnują jelita Polaków. Cukier, alkohol i leki

Dr Cubała przyznaje, że szczególnie zimą na kondycję jelit mogą wpływać leki. Zażywane, a właściwie nadużywane w sezonie infekcyjnym antybiotyki sprzyjają dysbiozie oraz stanom zapalnym jelit i mogą prowadzić do rozwoju kandydozy (infekcji wywołanej przez chorobotwórcze grzyby z rodzaju Candida - przyp. red.). Lekarka dodaje, że zimą zażywamy też "masę innych leków, które negatywnie oddziałują na jelita".

- Poczynając od leków stosowanych na infekcje sezonowe aż po suplementy. W nich, podobnie jak w żywności wysokoprzetworzonej, możemy znaleźć niepożądane dla naszych jelit dodatki, jak barwniki, konserwanty, cukier czy laktozę, substancje nakręcające objawy jelitowe - tłumaczy dr Cubała.

Kolejna grupa farmaceutyków to zażywane w czasie infekcji jelitowych leki przeciwbiegunkowe. Ekspertki ostrzegają przed stosowaniem ich bez potrzeby.

- Biegunka to naturalny mechanizm obronny, który oczyszcza jelita. Problemem jest tylko to, że później jelita są bardzo wrażliwe, dlatego powinniśmy poświęcić im czas, by je zregenerować - mówi dr Cubała.

Czwarty czynnik poza patogenami, lekami oraz dietą, który może zrujnować kondycję jelit, a w przypadku infekcji wydłużać czas rekonwalescencji, to alkohol.

- Potwornie wręcz dewastuje nie tylko wątrobę, ale i jelita. Polacy nie piją mało, a zwłaszcza wśród starszego pokolenia wciąż pokutuje taki mit, by na jakiekolwiek problemy, które objawiają się biegunką, wspomóc się alkoholem. Coś się dzieje z jelitami? Nie ma jak nalewka orzechowa czy pieprzówka. To bzdura, alkohol może nasilać stan zapalny żołądka, wątroby i jelit. W infekcjach jelitowych mogą też utrudniać regenerację przewodu pokarmowego - podkreśla dr Cubała.

3. Zimowe wsparcie dla jelit

- W przypadku zdrowych dorosłych osób zalecamy, by pierwszego dnia stosować dietę oszczędzającą. Pomocne będą płyny z domieszką elektrolitów, ostatecznie posiłek lekkostrawny, jak ryż na wodzie z odrobiną soli, która zatrzymuje wodę w jelicie - mówi prof. Boroń. Dodaje, że nasilone, wyczerpujące biegunki mogą jednak wymagać wizyty w szpitalnym oddziale ratunkowym.

Z kolei dr Cubała zwraca uwagę na nawodnienie oraz węgiel aktywowany, który wiąże i usuwa z organizmu toksyny. Po ustąpieniu objawów chorobowych czas na regenerację. Opiera się ona na ograniczeniu produktów przetworzonych oraz produktów FODMAP, które w jelitach mogą fermentować i nasilać dolegliwości.

- We współczesnej diecie zapomnieliśmy też o jednym rewelacyjnym dla naszych jelit produkcie - kaszy. Tradycyjny, bogaty w błonnik i witaminy dodatek do dań, którym poprzednie pokolenia się zajadały. W połączeniu z mięsem może stanowić odżywczy i stosunkowo lekkostrawny posiłek. Ponadto nie bójmy się warzyw, ale już z owocami nie przesadzajmy, pamiętajmy o odpowiednich proporcjach, czyli garści dziennie - wyjaśnia.

Przyznaje, że wsparciem, szczególnie po infekcji przebiegającej z biegunką, może być też "polskie superfood - siemię lniane".

- Ważne, by nie popełniać pewnego błędu - nie dodawajmy go do chleba, nie posypujmy ziarnami owsianki. Siemię lniane należy zalać zimną wodą i zostawić na całą dobę, a następnego dnia odcedzić ziarenka i wypić galaretkę. W niej obecne są mucyny, które mają właściwości gojące i ściągające na przewód pokarmowy - dodaje.

Inne rady lekarki to pamiętanie o doprawianiu potraw, m.in. kurkumą o działaniu przeciwzapalnym, można także wspomóc się suplementowaniem colostrum.

- To środek, który podnosi poziom sekrecyjnej immunoglobuliny A, naszych wojsk ochrony pogranicza, które utrudniają bakteriom i wirusom atak na nasz organizm.

Wsparciem dla jelit mogą być także kwasy omega-3, błonnik nierozpuszczalny, probiotyki jednoszczepowe, a także - jak podkreśla dr Cubała - l-glutamina, związek, który dostarcza energii komórkom nabłonka jelitowego.

Karolina Rozmus, dziennikarka Wirtualnej Polski

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Rekomendowane przez naszych ekspertów

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Oceń jakość naszego artykułu: Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
12345
Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze