Trwa ładowanie...

Ekspert od długowieczności jada codziennie. "Uważam je za świętego Graala"

 Patrycja Pupiec
26.01.2024 11:12
Dr Neil Paulvi jest lekarzem medycyny regeneracyjnej oraz ekspertem długowieczności
Dr Neil Paulvi jest lekarzem medycyny regeneracyjnej oraz ekspertem długowieczności (Facebook, Getty Images)

Naukowcy nie mają wątpliwości: dieta ma wpływ na długość życia. Lekarz, który zajmuje się zagadnieniem długowieczności od ponad 20 lat, szczególnie ceni jeden owoc. Chroni przed chorobami przewlekłymi, obniża cholesterol, wspiera odporność - to tylko kilka z jego zdrowotnych właściwości.

spis treści

1. Niskokaloryczne, chronią przed infekcjami i chorobami przewlekłymi

Dr Neil Paulvi jest lekarzem medycyny regeneracyjnej oraz ekspertem długowieczności. Na co dzień pomaga sportowcom, celebrytom i gwiazdom w optymalizacji zdrowia. Od ponad 20 lat zajmuje się wsparciem pacjentów w rozwijaniu zdrowych nawyków, dzięki czemu żyją dłużej. Jeden z owoców ekspert docenia szczególnie.

"Oto dlaczego uważam je za świętego Graala" - zaznacza w tekście dla CNBC.

Zobacz film: "Wysoki poziom trójglicerydów"

Specjalista przyznaje, że codziennie jada jagody, bo są niskokaloryczne, smaczne, pełne przeciwutleniaczy, które chronią organizm przed infekcjami, zapobiegają dalszym uszkodzeniom komórek i biorą udział w procesach związanych z naprawą DNA.

Ekspert od długowieczności podkreśla, że jagody są również bogate w antocyjany, którym zawdzięczają kolor. Te związki znane są z poprawiania funkcji naczyniowych oraz funkcji poznawczych.

2. Dobre źródło witaminy C oraz witaminy K

Dr Paulvi wskazuje, że jedna filiżanka jagód to aż 16 proc. dziennej porcji witaminy C. Ta witamina znana jest ze wspierania odporności, ale także pozytywnego wpływu na wzrok. Wspomaga również wchłanianie żelaza oraz zwiększa produkcję kolagenu.

Może przede wszystkim pomóc w zapobieganiu chorobom oczu, takim jak zwyrodnienie plamki żółtej, które związane jest z wiekiem, a także chronić oczy przed uszkodzeniami.

Specjalista przypomina także, że w jednej filiżance jagód znajduje się aż 24 proc. dziennego zapotrzebowania na witaminę K, która jest niezwykle istotna dla zdrowia kości oraz procesów krzepnięcia krwi.

3. Opóźniają starzenie mózgu

Dr Paulvi przypomina również, że to nie są jedyne korzyści z jedzenia jagód, ponieważ:

  • zawarte w nich przeciwutleniacze mogą wpływać na obszary mózgu szczególnie istotne dla inteligencji,
  • opóźniają procesy starzenia się mózgu,
  • zmniejszają stany zapalne,
  • mają działanie probiotyczne.

Dzięki zawartości błonnika jagody pozytywnie wpływają na zdrowie układu krążenia. Specjalista wskazuje, że ich spożywanie pomaga obniżyć poziom złego cholesterolu, tym samym zmniejszając ryzyko rozwoju miażdżycy.

- Ostatecznie jagody to tylko jeden mały element układanki związanej z długowiecznością. Włączenie ich do bogatej i zróżnicowanej diety, wystarczająca ilość snu, regularne ćwiczenia i radzenie sobie ze stresem mogą pomóc ci prowadzić szczęśliwsze, zdrowsze i dłuższe życie - podkreśla ekspert w artykule dla CNBC.

Patrycja Pupiec, dziennikarka Wirtualnej Polski

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Rekomendowane przez naszych ekspertów

Potrzebujesz konsultacji z lekarzem, e-zwolnienia lub e-recepty? Wejdź na abcZdrowie Znajdź Lekarza i umów wizytę stacjonarną u specjalistów z całej Polski lub teleporadę od ręki.

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze