Idealny na upały. Gasi pragnienie i nawadnia lepiej niż woda
Odwodnienie to jedno z największych zagrożeń w czasie upałów. By się schłodzić, Polacy często sięgają po alkohol, a to może jeszcze przyspieszyć dramatyczne skutki niedoboru płynów w organizmie. Dlatego lepiej skorzystać z innej metody, którą z powodzeniem stosuje się m.in. na Bałkanach.
1. Bliskowschodni przysmak na upały
Ajran to popularny w Turcji, a także na Bałkanach i Bliskim Wschodzie napój na bazie jogurtu naturalnego. Ma charakterystyczny lekko kwaśny smak i jest uznawany za jeden z najzdrowszych napojów na świecie.
Latem sprawdzi się idealnie - doskonale gasi pragnienie i uzupełnia niedobór sodu. Nawodni lepiej niż woda.
W sklepach spożywczych możemy kupić gotowy ajran, ale bez problemu można go także zrobić w domu. Wystarczą tylko trzy składniki: jogurt naturalny, woda i sól. Wodę i jogurt wlewamy do wysokiego naczynia (w proporcjach 2 porcje jogurtu i 1 porcję wody lub 1 porcja jogurtu i 1 porcja wody) i dodajemy szczyptę soli.
Wody nie może być za dużo, by napój nie był zbyt gęsty. Wszystko miksujemy blenderem tak, by na powierzchni pojawiła się charakterystyczna piana. Schłodzony smakuje idealnie.
2. Na jelita i cholesterol
Oprócz sodu ajran zawiera:
- wapń,
- potas,
- witaminę A,
- witaminę D,
- witaminy z grupy B,
- żywe kultury bakterii.
Dzięki żywym kulturom bakterii picie ajranu działa zbawiennie na układ pokarmowy, szczególnie na jelita.
Ponadto, wpływa korzystnie na układ sercowo-naczyniowy, nerki i kości, a także zmniejsza poziom cholesterolu we krwi. Wspiera układ odpornościowy, pomagając organizmowi w zwalczaniu infekcji.
To także świetna opcja dla osób, które zmagają się z nadwagą lub są w trakcie odchudzania, bo napój jest niskokaloryczny (w 100 ml napoju znajduje się ok. 47 kalorii).
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Rekomendowane przez naszych ekspertów
Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.