Trwa ładowanie...

Jej potencjał dostrzegła już św. Hildegarda. Ta roślina wspiera odporność i chroni serce

Galgant czy też alpinia lekarska należy do rodziny imbirowatych. Choć w Europie jest wciąż mało znana, to w kuchni indyjskiej czy tajskiej powszechnie się ją stosuje. Alpinię wykorzystuje się także do wykonywania leczniczych nalewek, a właściwości tego niezwykłego kłącza dostrzegła już św. Hildegarda.

spis treści

1. Przyprawy w diecie św. Hildegardy

Hildegarda z Bingen, średniowieczna mniszka, znana była m.in. jako uzdrowicielka. Pisała dzieła medyczne, w tym traktat o leczniczym i szkodliwym działaniu roślin. Opracowała dietę, której podstawą jest orkisz, a duży udział mają w niej warzywa i owoce. Szczególne miejsce w diecie świętej zajmowały także przyprawy. Miały oczyszczać organizm, wspierać układ trawienny i ułatwiać procesy samoleczenia.

Zobacz film: "Zdrowotna mikstura z imbirem"

Wśród nich znajdowały się mak czy cynamon, tymianek i czosnek, jak i nieco zapomniany już bluszczyk kurdybanek oraz przyprawy zupełnie tajemnicze. W tym bertram, który w smaku przypomina kumin, lekko gorzkawy hyzop czy słodkawa i delikatna macierzanka.

Kłącze ma szereg właściwości leczniczych
Kłącze ma szereg właściwości leczniczych (Getty Images)

Na liście przypraw rekomendowanych przez świętą był także galgant. Przywodzący na myśl imbir, lekko piekący w smaku, o mocnej, korzennej nucie. Jednak nie tylko jego smak zasługuje na uwagę.

2. Galgant – jakie działanie wykazuje?

Alpinia officinarum, czyli galgant chiński lub galangal mniejszy to nazwy niezwykłej rośliny, która pochodzi z Azji.

W medycynie kłącze jako surowiec ma bardzo szerokie zastosowanie. Nalewka na alkoholu zawierająca sproszkowaną alpinię wykazuje między innymi działanie:

  • wspierające perystaltykę jelit – przy regularnym stosowaniu nalewki w ilości ok. 3 łyżeczek dziennie przez okres 3-4 tygodni,
  • łagodzące dolegliwości bólowe brzucha spowodowane zatruciem pokarmowym czy niestrawnością lub zbyt obfitym posiłkiem,
  • wspierające leczenie stanów zapalnych jelit i żołądka,
  • bakteriobójcze oraz grzybobójcze – w jednym z irańskich badań galangina wykazała działanie hamujące rozwój pałeczki zapalenia płuc czy gronkowca złocistego,
  • rozgrzewające – w Chinach wykorzystuje się alpinię w leczeniu przeziębień,
  • poprawiające wydolność serca i pracę układu sercowo-naczyniowego,
  • odchudzające – galangina w najnowszych badaniach okazała się mieć potencjał spalania tkanki tłuszczowej,
  • wzmacniające odporność,
  • obniżające poziom cholesterolu, trójglicerydów oraz glukozy we krwi.

Działanie alpinii to zasługa substancji aktywnych, które się w niej znajdują, m.in. żywic, flawonoidów, galganolu, kariofilenu czy wspomnianej galanginy.

Karolina Rozmus, dziennikarka Wirtualnej Polski

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Rekomendowane przez naszych ekspertów

Skorzystaj z usług medycznych bez kolejek. Umów wizytę u specjalisty z e-receptą i e-zwolnieniem lub badanie na abcZdrowie Znajdź lekarza.

Polecane dla Ciebie
Komentarze
Wysyłając opinię akceptujesz regulamin zamieszczania opinii w serwisie. Grupa Wirtualna Polska Media SA z siedzibą w Warszawie jest administratorem twoich danych osobowych dla celów związanych z korzystaniem z serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania.
    Pomocni lekarze
    Szukaj innego lekarza