Jej potencjał dostrzegła już św. Hildegarda. Ta roślina wspiera odporność i chroni serce
Galgant czy też alpinia lekarska należy do rodziny imbirowatych. Choć w Europie jest wciąż mało znana, to w kuchni indyjskiej czy tajskiej powszechnie się ją stosuje. Alpinię wykorzystuje się także do wykonywania leczniczych nalewek, a właściwości tego niezwykłego kłącza dostrzegła już św. Hildegarda.
1. Przyprawy w diecie św. Hildegardy
Hildegarda z Bingen, średniowieczna mniszka, znana była m.in. jako uzdrowicielka. Pisała dzieła medyczne, w tym traktat o leczniczym i szkodliwym działaniu roślin. Opracowała dietę, której podstawą jest orkisz, a duży udział mają w niej warzywa i owoce. Szczególne miejsce w diecie świętej zajmowały także przyprawy. Miały oczyszczać organizm, wspierać układ trawienny i ułatwiać procesy samoleczenia.
Wśród nich znajdowały się mak czy cynamon, tymianek i czosnek, jak i nieco zapomniany już bluszczyk kurdybanek oraz przyprawy zupełnie tajemnicze. W tym bertram, który w smaku przypomina kumin, lekko gorzkawy hyzop czy słodkawa i delikatna macierzanka.
Na liście przypraw rekomendowanych przez świętą był także galgant. Przywodzący na myśl imbir, lekko piekący w smaku, o mocnej, korzennej nucie. Jednak nie tylko jego smak zasługuje na uwagę.
2. Galgant – jakie działanie wykazuje?
Alpinia officinarum, czyli galgant chiński lub galangal mniejszy to nazwy niezwykłej rośliny, która pochodzi z Azji.
W medycynie kłącze jako surowiec ma bardzo szerokie zastosowanie. Nalewka na alkoholu zawierająca sproszkowaną alpinię wykazuje między innymi działanie:
- wspierające perystaltykę jelit – przy regularnym stosowaniu nalewki w ilości ok. 3 łyżeczek dziennie przez okres 3-4 tygodni,
- łagodzące dolegliwości bólowe brzucha spowodowane zatruciem pokarmowym czy niestrawnością lub zbyt obfitym posiłkiem,
- wspierające leczenie stanów zapalnych jelit i żołądka,
- bakteriobójcze oraz grzybobójcze – w jednym z irańskich badań galangina wykazała działanie hamujące rozwój pałeczki zapalenia płuc czy gronkowca złocistego,
- rozgrzewające – w Chinach wykorzystuje się alpinię w leczeniu przeziębień,
- poprawiające wydolność serca i pracę układu sercowo-naczyniowego,
- odchudzające – galangina w najnowszych badaniach okazała się mieć potencjał spalania tkanki tłuszczowej,
- wzmacniające odporność,
- obniżające poziom cholesterolu, trójglicerydów oraz glukozy we krwi.
Działanie alpinii to zasługa substancji aktywnych, które się w niej znajdują, m.in. żywic, flawonoidów, galganolu, kariofilenu czy wspomnianej galanginy.
Karolina Rozmus, dziennikarka Wirtualnej Polski
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Rekomendowane przez naszych ekspertów
Nie czekaj na wizytę u lekarza. Skorzystaj z konsultacji u specjalistów z całej Polski już dziś na abcZdrowie Znajdź lekarza.