Jej potencjał dostrzegła już św. Hildegarda. Ta roślina wspiera odporność i chroni serce
Galgant czy też alpinia lekarska należy do rodziny imbirowatych. Choć w Europie jest wciąż mało znana, to w kuchni indyjskiej czy tajskiej powszechnie się ją stosuje. Alpinię wykorzystuje się także do wykonywania leczniczych nalewek, a właściwości tego niezwykłego kłącza dostrzegła już św. Hildegarda.
1. Przyprawy w diecie św. Hildegardy
Hildegarda z Bingen, średniowieczna mniszka, znana była m.in. jako uzdrowicielka. Pisała dzieła medyczne, w tym traktat o leczniczym i szkodliwym działaniu roślin. Opracowała dietę, której podstawą jest orkisz, a duży udział mają w niej warzywa i owoce. Szczególne miejsce w diecie świętej zajmowały także przyprawy. Miały oczyszczać organizm, wspierać układ trawienny i ułatwiać procesy samoleczenia.
Wśród nich znajdowały się mak czy cynamon, tymianek i czosnek, jak i nieco zapomniany już bluszczyk kurdybanek oraz przyprawy zupełnie tajemnicze. W tym bertram, który w smaku przypomina kumin, lekko gorzkawy hyzop czy słodkawa i delikatna macierzanka.
Na liście przypraw rekomendowanych przez świętą był także galgant. Przywodzący na myśl imbir, lekko piekący w smaku, o mocnej, korzennej nucie. Jednak nie tylko jego smak zasługuje na uwagę.
2. Galgant – jakie działanie wykazuje?
Alpinia officinarum, czyli galgant chiński lub galangal mniejszy to nazwy niezwykłej rośliny, która pochodzi z Azji.
W medycynie kłącze jako surowiec ma bardzo szerokie zastosowanie. Nalewka na alkoholu zawierająca sproszkowaną alpinię wykazuje między innymi działanie:
- wspierające perystaltykę jelit – przy regularnym stosowaniu nalewki w ilości ok. 3 łyżeczek dziennie przez okres 3-4 tygodni,
- łagodzące dolegliwości bólowe brzucha spowodowane zatruciem pokarmowym czy niestrawnością lub zbyt obfitym posiłkiem,
- wspierające leczenie stanów zapalnych jelit i żołądka,
- bakteriobójcze oraz grzybobójcze – w jednym z irańskich badań galangina wykazała działanie hamujące rozwój pałeczki zapalenia płuc czy gronkowca złocistego,
- rozgrzewające – w Chinach wykorzystuje się alpinię w leczeniu przeziębień,
- poprawiające wydolność serca i pracę układu sercowo-naczyniowego,
- odchudzające – galangina w najnowszych badaniach okazała się mieć potencjał spalania tkanki tłuszczowej,
- wzmacniające odporność,
- obniżające poziom cholesterolu, trójglicerydów oraz glukozy we krwi.
Działanie alpinii to zasługa substancji aktywnych, które się w niej znajdują, m.in. żywic, flawonoidów, galganolu, kariofilenu czy wspomnianej galanginy.
Karolina Rozmus, dziennikarka Wirtualnej Polski
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Rekomendowane przez naszych ekspertów
Potrzebujesz konsultacji z lekarzem, e-zwolnienia lub e-recepty? Wejdź na abcZdrowie Znajdź Lekarza i umów wizytę stacjonarną u specjalistów z całej Polski lub teleporadę od ręki.