Konsekwencje jedzenia mięsa. Spożywanie kurczaka ma wpływ na rozwój trzech rodzajów raka
Naukowcy z Oxfordu postanowili zbadać wpływ regularnego spożywania kurczaka na rozwój raka. Okazuje się, że istnieje związek między jedzeniem drobiu a trzema nowotworami. Naukowcy wysnuli wniosek po pięcioletnim badaniu Brytyjczyków.
1. Regularne jedzenie kurczaka-konsekwencje
Osoby, które regularnie spożywają kurczaka, zwiększają szanse na rozwój trzech rodzajów raka. Naukowcy z Uniwersytetu w Oxfrodzie zbadali konsekwencje jedzenia kurczaka przez ponad 475 tysięcy Brytyjczyków w wieku od 37 do 73 lat i monitorowali ich zdrowie w ciągu pięciu lat.
Obserwacja wykazała, że u ponad 23 tysięcy badanych zdiagnozowano w tym czasie nowotwory, a spożywanie kurczaka wiązało się z czerniakiem, rakiem prostaty i chłoniakiem nieziarniczym.
Istotną informacją jest, że badani nie jedli wyłącznie drobiu, ale także mięso czerwone. Ponadto w badaniach nie wzięto pod uwagę sposobu przyrządzania mięsa.
"Naukowcy znaleźli jedynie związek między jedzeniem mięsa kurczaka a nowotworami. To nie jest żaden mechanizm. Nie oznacza to, że jedzenie drobiu powoduje raka" – mówi dr Penny Adams.
W swoim raporcie naukowcy potwierdzili, że potrzebują dalszych badań nad związkiem jedzenia drobiu, a zachorowaniem na nowotwór.
2. Kraje, w których spożywa się najwięcej mięsa
Konsumpcja mięsa wzrasta z roku na rok, mimo że coraz więcej osób deklaruje ograniczenie lub całkowite wyeliminowanie go ze swojej diety.
W ciągu 50 lat gwałtownie wzrosło globalne spożycie mięsa, a wpływ na to ma bogacenie się społeczeństwa.
Najwięcej mięsa produkuje się i spożywa w Stanach Zjednoczonych, Australii, Nowej Zelandii i Argentynie. Z różnych danych wynika, że w tych państwach przeciętna osoba zjada ponad 100 kg mięsa rocznie.
W Europie Zachodniej spożywa się jej ok. 80-90 kg na osobę.
Najmniej mięsa w ciągu roku spożywa się w Etiopii – jest to zaledwie 7 kg na osobę, w Rwandzie tylko o kilogram więcej, a Nigerii – 9 kg. W tych krajach mięso nadal uchodzi za towar luksusowy.
Ile mięsa zjada Polak?
Według Instytutu Ekonomiki, Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej przeciętny Polak zjada rocznie ok. 40,5 kg wieprzowiny, 30 kg drobiu i 2,2 kg wołowiny.
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Skorzystaj z usług medycznych bez kolejek. Umów wizytę u specjalisty z e-receptą i e-zwolnieniem lub badanie na abcZdrowie Znajdź lekarza.