Lepiej zrezygnuj. Wyzwala toksyny, które napędzają komórki nowotworowe
Toast o północy i obowiązkowo lampka szampana? Karnawałowe imprezy koniecznie zakrapiane alkoholem? Zamiast tego lepiej postawić na Suchy Styczeń. Eksperci zdradzają, że etanol może sprzyjać co najmniej siedmiu różnym nowotworom. Uszkadza DNA i napędza rozrost komórek rakowych.
1. Alkohol zabija trzy miliony osób rocznie
Światowa Organizacja Zdrowia (WHO) zwraca uwagę, że każdego roku alkohol jest sprawcą trzech milionów zgonów na całym świecie. Przyczynia się do aż 200 różnych chorób, zaburzeń i urazów.
Według Cancer Research UK może też zwiększać ryzyko aż siedmiu nowotworów w trzech różnych mechanizmach:
- powodując zaburzenia hormonalne, w tym wzrost estrogenów, które mogą zwiększać ryzyko rozwoju raka piersi u kobiet,
- powodując zmiany komórkowe w obrębie jamy ustnej i gardła, przez co substancje rakotwórcze mogą szybciej i łatwiej się wchłaniać,
- uszkadzając komórki, gdy dojdzie do powstania toksycznego metabolitu etanolu, aldehydu octowego.
- Te toksyny mogą zakłócać DNA w komórkach, prowadząc do mutacji powodujących raka. Obydwa wywołują również stan zapalny, który z czasem może prowadzić do raka - precyzuje cytowany przez exprss.co.uk neurobiolog, prof. David Nutt.
2. Siedem nowotworów. Każdy kieliszek zwiększa ryzyko
Alkohol zwiększa ryzyko raka piersi, wątroby, jamy ustnej, gardła (gardła i krtani), przełyku i jelita grubego. Nadużywanie etanolu powiązano również z rakiem żołądka.
Dodatkowymi czynnikami, które potęgują rakotwórcze działanie alkoholu, jest palenie papierosów, nadmierna masa ciała, nadwaga oraz otyłość, czy niewłaściwa dieta.
- Ryzyko zachorowania na raka spowodowanego alkoholem wzrasta również w kontekście innych czynników ryzyka, takich jak palenie tytoniu. Jest to szczególnie istotne w przypadku nowotworów jamy ustnej i gardła - dodaje lekarka zajmująca się badaniami nad nowotworami, dr Frankie Jackson-Spence.
Jak wskazuje organizacja Cancer Research UK to nieprawda, że niewielkie ilości alkoholu mogą mieć korzystny wpływ na zdrowie, np. chronić przed rozwojem chorób serca czy obniżać ciśnienie krwi.
"Badania wykazały, że nie ma całkowicie bezpiecznego poziomu spożycia alkoholu, a ryzyko zachorowania na raka wzrasta w przypadku wypicia nawet niewielkich ilości alkoholu" - informuje.
Karolina Rozmus, dziennikarka Wirtualnej Polski
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Rekomendowane przez naszych ekspertów
Nie czekaj na wizytę u lekarza. Skorzystaj z konsultacji u specjalistów z całej Polski już dziś na abcZdrowie Znajdź lekarza.