Najważniejszy dla serca. Jego brak prowadzi do zatrzymania krążenia
Obok sodu, magnezu i wapnia stanowi kluczowy dla życia elektrolit, odpowiadający za szereg procesów, dzięki którym żyjemy. O jego niedobór łatwo, bo we współczesnej diecie mamy aż za wiele sodu, a magnez i wapń często w trosce o zdrowie suplementujemy. Brak świadomości tego, że potas jest kluczowy, może być bardzo groźny.
1. Wspiera serce, reguluje ciśnienie
Dzienne zapotrzebowanie na potas u dorosłej osoby wynosi 2000-3000 mg. By utrzymać optymalne stężenie pierwiastka we krwi, to jest 3,6 – 5,5 mmol/l, wystarczy najczęściej dobrze zbilansowana dieta. To bardzo ważne, ponieważ zarówno niedobór, jak i nadmiar potasu w organizmie mogą być bardzo szkodliwe dla zdrowia.
Pierwiastek odpowiada za szereg procesów w naszym organizmie: reguluje poziom pH komórek, odpowiada za właściwe przewodzenie impulsów elektrycznych w ciele, wpływa na zasoby glikenu, związku odpowiadającego za prawidłową pracę mięśni, w tym mięśnia sercowego.
Potas jest odpowiedzialny również za:
- regulowanie ciśnienia krwi,
- pobudzanie wydzielania insuliny,
- utrzymanie równowagi kwasowo-zasadowej,
- regulację gospodarki wodnej organizmu,
- aktywację enzymów komórkowych.
Aż 75 proc. kationów potasu znajduje się w mięśniach, około siedem do ośmiu proc. w wątrobie i erytrocytach i aż 18 proc. w pozostałych narządach.
2. Kiedy brakuje potasu? Uwaga na dietę, leki i kawę
Zapotrzebowanie na potas może rosnąć w szczególnych sytuacjach, które zwiększają ryzyko niedoboru elektrolitu. Czujność powinny zachować zatem osoby stosujące leki diuretyczne lub przeczyszczające, pracujące intensywnie lub aktywne fizycznie, kiedy wraz z potem z organizmu wydalany jest w dużych ilościach potas. Stężenie pierwiastka może się obniżać także u osób przewlekle chorych, które zażywają określone leki – m.in. na choroby kardiologiczne czy astmę.
Na niedobory jonu potasu mogą być narażone także osoby, których dieta obfituje w produkty wysokoprzetworzone, czy takie, które obficie solą swoje posiłki. Nadmiar sodu w diecie bowiem zwiększa zapotrzebowanie na potas. Warto również wiedzieć, że do wypłukiwania elektrolitu z organizmu może prowadzić kawa lub herbata.
To zagrożenie nie jest duże pod warunkiem, że nie nadużywamy tych napojów i dbamy o to, by nie były jedynymi napojami, jakie wypijamy w ciągu dnia. Kawosze i amatorzy herbaty powinni pamiętać o wypijaniu co najmniej dwóch litrów wody dziennie i jeśli nie ma przeciwwskazań, najlepiej by była to woda wysoko- lub średniozmineralizowana.
Także niektóre powszechne problemy zdrowotne mogą wymagać uzupełnienia poziomu potasu – wystarczy pozornie błaha infekcja przewodu pokarmowego przebiegająca z biegunką czy wymiotami lub też długotrwała gorączka, której towarzyszy zwiększone wydzielanie potu.
Natomiast długotrwały stan niedoboru potasu, hipokaliemia, może być bardzo groźny. Początkowo objawia się tylko nadmierną nerwowością czy przewlekłym zmęczeniem, ale w skrajnych przypadkach może prowadzić do zaburzeń rytmu serca, a nawet zatrzymania krążenia i śmierci.
Najwięcej potasu znajdziemy nasionach roślin strączkowych (fasola, groch, soja, soczewica), pomidorach, marchwi, brokułach, szpinaku, bananach, owocach suszonych (morele, brzoskwinie) czy produktach mlecznych.
Karolina Rozmus, dziennikarka Wirtualnej Polski
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Rekomendowane przez naszych ekspertów
-
Nadmiar potasu (hiperkaliemia) - przyczyny, objawy, leczenie, dieta
-
Hipokaliemia może dotyczyć większości chorych na COVID. "Ta pozornie niewinna przyczyna – niedobór potasu – może doprowadzić do wielkiej tragedii"
-
Dieta bogata w potas może zapobiegać chorobom nerek i serca u osób chorych na cukrzycę
Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.