Trwa ładowanie...

Ser, masło i śmietana mogą ochronić ludzi przed chorobami serca

Avatar placeholder
14.12.2016 11:34
Ser, masło i śmietana mogą ochronić ludzi przed chorobami serca
Ser, masło i śmietana mogą ochronić ludzi przed chorobami serca

Tłuste pokarmy, takie jak ser, masło i śmietana, są często uważane za sprawców chorób serca, ale według nowego badania, dieta bogata w tłuszcze nasycone może przynieść znaczne korzyści zdrowotne.

Naukowcy z Uniwersytetu w Bergen w Norwegii odkryli, że jedzenie pokarmów o naturalnie wysokiej zawartości tłuszczu przy jednoczesnym ograniczeniu ilości spożywanych węglowodanów nie spowodowało znacznego wzrost szkodliwego cholesterolu.

Zdaniem Simona Dankela, który prowadził badania, badania pokazały, że ludzkie ciało może wykorzystać tłuszcze jako główne źródło energii.

"Ale w tym kontekście widzimy bardzo pozytywną odpowiedź metaboliczną. Można oprzeć swoją energię w diecie albo na węglowodanach, albo na tłuszczach. Nie ma to większego znaczenia" - powiedział.

Zobacz film: ""Wasze Zdrowie" - odc. 1"
Naukowcy zapewniają, że dieta bogata w naturalnie występujące tłuszcze nasycone jest zdrowa
Naukowcy zapewniają, że dieta bogata w naturalnie występujące tłuszcze nasycone jest zdrowa (Shutterstock)

Eksperci ds. żywienia sugerują ludziom, aby jeść mniej tłuszczów nasyconych, ponieważ dieta w nie bogata może podnieść poziom cholesterolu we krwi. Mężczyźni powinni jeść nie więcej niż 30 g tłuszczów nasyconych dziennie, a kobiety nie więcej niż 20 g.

W badaniu wzięło udział około 40 otyłych mężczyzn, którzy byli ściśle kontrolowani, a zatem analiza była bardziej wiarygodna niż poprzednie dotyczące diety o niskiej zawartości węglowodanów.

Połowa otrzymała ścisłą dietę o niskiej zawartości tłuszczu i wysokiej węglowodanów, podczas gdy inni jedli mniej węglowodanów, ale podwoiło się ich spożycie tłuszczów nasyconych, a 24 proc. ich całego zapotrzebowania energetycznego na jeden dzień pochodziło z samego masła.

"Skupiliśmy się na tłuszczach mlecznych. Ludzie jedli śmietanę, masło i trochę oleju kokosowego" - powiedział dr Dankel, który podkreślił, że w diecie nie było przetworzonych tłuszczów znajdujących się w fast-foodach.

Przeczytaj koniecznie

W obu grupach spożywano dużo warzyw, a dzienna ilość przyjmowanych kalorii nie przekroczyła 2100 kcal.

Przez okres badania obie grupy straciły średnio 12 kg, z czego większość stanowił tłuszcz, zmniejszając ryzyko wystąpienia chorób związanych z otyłością, takich jak wysokie ciśnienie krwi i cukrzyca.

Dr Dankel powiedział, że nowe badania negują rzekomy silnie negatywny wpływ tłuszczów nasyconych na zdrowie.

"To nie tłuszcz jako taki czy tłuszcz sam w sobie ma negatywny wpływ na zdrowie. W tym kontekście możesz czerpać takie same korzyści zdrowotne z diety o wysokiej , jak i niskiej zawartości tłuszczu" - powiedział.

Badania mogą pomóc wyjaśnić tak zwany "francuski paradoks" - we Francji występują niskie wskaźniki chorób serca pomimo diety stosunkowo bogatej w tłuszcze nasycone.

Dr Dankel powiedział, że żywność o obniżonej zawartości tłuszczu zyskiwała na popularności przez kilka ostatnich dekad, podczas gdy producenci smaczne tłuszcze zastąpili w niej dodatkiem cukru.

"Wielu ludzi powie, że to był największy eksperyment w naszej diecie. W tym czasie odnotowaliśmy największy wzrost otyłości i chorób pokrewnych".

Jednak "The Times" poinformował w ubiegłym miesiącu, że zamiana nawet jednego procenta dziennego spożycia kalorii z tłuszczów nasyconych na warzywa, pełnoziarniste węglowodany lub tłuszcze wielonienasycone znajdujące się w oliwie z oliwek i rybach, może zmniejszyć ryzyko chorób serca.

Według badań opublikowanych w "British Medical Journal", może to zmniejszyć ryzyko chorób serca nawet o 8 proc.

Skorzystaj z usług medycznych bez kolejek. Umów wizytę u specjalisty z e-receptą i e-zwolnieniem lub badanie na abcZdrowie Znajdź lekarza.

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze