Kalina - układ pokarmowy, właściwości owoców, zbiór, przepis na sok, na bóle miesiączkowe i w ciąży
Kalina koralowa posiada właściwości lecznicze znane są w medycynie naturalnej od dawna. Przygotowany z niej sok doskonale leczy kaszel, bóle miesiączkowe oraz działa rozkurczowo. To źródło zdrowych cukrów, pektyn oraz garbników. Znajdziemy w nim także witaminę A, witaminę C oraz witaminę P.
1. Kalina - układ pokarmowy
Kalina, a właściwie sok z kaliny może być stosowany w leczeniu dolegliwości układu pokarmowego, np. w chorobie wrzodowej żołądka i dwunastnicy.
Wszystko dlatego, że kalina posiada w swoim składzie antybakteryjne garbniki. Kalina jest też polecana przy biegunce.
Zdrowotne właściwości kaliny to nie tylko sok z kaliny. Leczy także odwar z kwiatów kaliny. Kwasy organiczne zawarte w odwarze z kaliny pobudzają do pracy gruczoły ślinowe. W efekcie poprawia się trawienie - kalina niweluje wzdęcia i skurcze jelit.
2. Kalina - właściwości owoców
Owoce kaliny są pełne fitosteroli, czyli substancji chroniących organizm przed chorobami układu krążenia. Owoce kaliny obniżają bowiem poziom cholesterolu krwi oraz ciśnienia krwi.
Sok z kaliny zmieszany z miodem może być stosowany także jako naturalny środek na kaszel.
Z owoców kaliny można stworzyć również nalewki, które pomogą w bólach jelit, dolegliwościach związanych z pęcherzykiem żółciowym czy problemach z oddawaniem moczu. Dla astmatyków i osób zmagających się z bezsennością polecany jest natomiast odwar z korzeni kaliny.
3. Kalina - zbiór
Kalina koralowa jest dużym krzewem, który najczęściej rośnie nad brzegami rzek. Owoce kaliny zbieramy od sierpnia do października. Warto jednak wiedzieć, że surowe owoce kaliny zawierają jednak trujące saponiny. Po spożyciu wywołują one skutki uboczne, tj. wymioty, zawroty głowy, zaburzenia mowy czy omdlenia.
Najbardziej narażone na skutki uboczne kaliny są dzieci. Kalinę możemy więc spożywać tylko po przetworzeniu, np. w formie dżemów, marmolad, soków lub nalewek.
Korę kaliny zbieramy wczesną wiosną (marzec/kwiecień). Suszymy w temperaturze nie przekraczającej 40 stopni Celsjusza.
4. Kalina - przepis na sok
Owoce kaliny najlepiej jednak zbierać po pierwszych przymrozkach – wtedy stracą nieprzyjemną w smaku gorycz. Jeżeli nie mamy takiej możliwości, zebrane owoce kaliny wkładamy na kilka dni do zamrażalnika. Efekt w pozbyciu się goryczy będzie taki sam, jakbyśmy zebrali kalinę po pierwszych przymrozkach.
Zebrane owoce kaliny rozgniatamy, a następnie wyciskamy z nich sok. Gotujemy na małym ogniu, doprowadzając do wrzenia. Gorący sok z kaliny przelewamy do szklanych butelek, a następnie pasteryzujemy przez ok. 15 minut.
Sok z kaliny to idealny środek na przeziębienia. Wzmacnia i uspokaja. Przez niektórych stosowany jest także jako naturalny barwnik.
5. Kalina - na bóle miesiączkowe i w ciąży
Zastosowanie w medycynie znalazły nie tylko owoce kaliny, ale i kwiaty, korzenie i kora. W składzie tej ostatniej występują flawonoidy, czyli naturalne przeciwutleniacze, kwasy organiczne oraz witaminy C i K.
W składzie ekstraktu z kory kaliny znajduje się również kumaryna – związek organiczny zapachem przypominający świeże siano, który działa rozkurczowo i zmniejsza napięcie mięśni macicy.
Rekomendowane przez naszych ekspertów
Składniki kory kaliny hamują krwawienia z dróg rodnych oraz łagodzą niepożądane skutki menopauzy.
Kora kaliny stosowana jako ekstrakt może być przyjmowana przez kobiety w ciąży. Kalina hamuje wymioty, leczy zaburzenia nerwowe oraz zapobiega skurczom nóg. Okazuje się również, że dzięki właściwościom ściągającym, kalina przeciwdziała poronieniom i przedwczesnym porodom.
Potrzebujesz konsultacji z lekarzem, e-zwolnienia lub e-recepty? Wejdź na abcZdrowie Znajdź Lekarza i umów wizytę stacjonarną u specjalistów z całej Polski lub teleporadę od ręki.