Tak dewastujesz trzustkę. Te produkty mogą ją mocno obciążać
Trzustka jest kluczowym organem w naszym organizmie, który pełni istotne funkcje. Jest odpowiedzialna za regulację metabolizmu cukrów, a także produkuje enzymy, które umożliwiają trawienie tłuszczów, węglowodanów i białek. Jeśli nie działa prawidłowo, może to mieć negatywne konsekwencje dla całego organizmu. Dlatego warto dowiedzieć się, jakie produkty spożywcze powinniśmy wykluczyć z naszej codziennej diety, aby poprawić kondycję naszej trzustki.
1. Choroby trzustki
Trzustka może być narażona na różne schorzenia, wśród których najczęściej występują: przewlekłe zapalenie trzustki, nowotwór trzustki, torbiel trzustki czy kamica przewodów trzustkowych. Co więcej, choroba trzustki może przez długi czas nie dawać żadnych charakterystycznych objawów, co utrudnia diagnozę.
Pacjenci, którzy są w zaawansowanym stadium choroby, często skarżą się na silne dolegliwości bólowe w nadbrzuszu, wymioty, biegunki, nudności i gorączkę. Inny alarmujący objaw to utrata masy ciała, która nie jest związana ze zmianą diety lub zażywaniem niektórych leków. To może świadczyć o złej kondycji tego narządu.
Aby zadbać o trzustkę, powinniśmy przede wszystkim unikać picia napojów alkoholowych i palenia papierosów. Nadmiar alkoholu obniża ilość przeciwutleniaczy w organizmie, co może przyczynić się do rozwoju stanów zapalnych.
2. Produkty, których lepiej unikać
Niektóre produkty spożywcze, które są stałym elementem naszej diety, mogą również wpływać niekorzystnie na prawidłową pracę trzustki. Jeśli chcemy uniknąć poważnych konsekwencji zdrowotnych, powinniśmy ograniczyć do minimum lub całkowicie zrezygnować z tłustych i ciężkostrawnych potraw oraz wysokoprzetworzonej żywności.
Warto pamiętać, że regularne spożywanie produktów zawierających duże ilości cukru, soli, rafinowanej białej mąki i utwardzonych tłuszczów - może szkodzić trzustce. Białe pieczywo, makarony, słodkie przekąski mogą powodować wahania stężenia insuliny we krwi, co wpływa niekorzystnie na pracę tego narządu.
Eksperci z Medycznego Centrum Uniwersytetu Maryland ostrzegają, że spożywanie czerwonego mięsa, które zawiera dużo tłuszczów nasyconych, może zaburzać prawidłową pracę trzustki. Trójglicerydy, które są obecne w bekonie i szynce, zwiększają ryzyko rozwoju stanu zapalnego trzustki.
W profilaktyce chorób trzustki istotne jest również regularne jedzenie posiłków o odpowiednich porach i w rozsądnych ilościach. W naszej diecie powinny znaleźć się takie produkty jak ryby morskie, chude mięso, fasola, tofu, nienasycone kwasy tłuszczowe, zielona herbata, kurkuma, szpinak, brokuły, winogrona, wiśnie i borówki.
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Rekomendowane przez naszych ekspertów
Skorzystaj z usług medycznych bez kolejek. Umów wizytę u specjalisty z e-receptą i e-zwolnieniem lub badanie na abcZdrowie Znajdź lekarza.