Taki ryż omijaj szerokim łukiem. Może zwiększać ryzyko raka, cukrzycy, miażdżycy
Ryż to popularny i zdrowy dodatek do wielu dań, który wyróżnia się łatwym sposobem przygotowania. Okazuje się jednak, że gotowanie ryżu w foliowych woreczkach może mieć niekorzystny wpływ na stan zdrowia. Dlaczego warto zrezygnować z tego sposobu gotowania?
1. Foliowe opakowania
Ryż ugotowany w foliowym woreczku może mieć negatywny wpływ na organizm. Wszystko za sprawą bisfenolu A (BPA), czyli substancji używanej do produkcji opakowań.
Istnieje duże prawdopodobieństwo, że przenika on do żywności w trakcie gotowania, tym samym przyczyniając się do rozwoju zaburzeń hormonalnych i chorób, takich jak cukrzyca typu 2, miażdżyca czy nowotwory.
Jednocześnie ryż sprzedawany w woreczkach jest droższy niż ten przeznaczony do samodzielnego odmierzania. Stanowi też kolejne źródło plastiku, który zanieczyszcza środowisko.
Warto również wspomnieć o tym, że ryż gotowany w folii traci podczas gotowania cenne substancje odżywcze, takie jak witaminy z grupy B, magnez czy żelazo.
2. Jak gotować ryż?
Gotowanie ryżu bez użycia woreczków jest bardzo proste. Wystarczy odmierzyć porcję ziarenek i dokładnie wypłukać je pod bieżącą wodą, by usunąć nadmiar skrobi.
Następnie do garnka wlewamy odpowiednią ilość wody, zwykle jest to proporcja 2:1 (dwie części wody na jedną ryżu). Po doprowadzeniu jej do wrzenia, dodajemy wypłukany ryż oraz sól.
Kolejnym krokiem jest zmniejszenie ognia i przykrycie garnka na 15-20 minut. Po upływie tego czasu należy wyłączyć gotowanie i pozostawić przykryty ryż na następne 5-10 minut. Ostatnim etapem jest przemieszanie ziarenek za pomocą widelca.
Paula Jakubasik, dziennikarka Wirtualnej Polski
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Rekomendowane przez naszych ekspertów
Potrzebujesz konsultacji z lekarzem, e-zwolnienia lub e-recepty? Wejdź na abcZdrowie Znajdź Lekarza i umów wizytę stacjonarną u specjalistów z całej Polski lub teleporadę od ręki.