Trwa ładowanie...

Taniny - charakterystyka, właściwości, zastosowanie

 Katarzyna Wąś-Zaniuk
17.01.2024 18:48
Taniny występują w wielu owocach, na przykład malinach.
Taniny występują w wielu owocach, na przykład malinach. (Adobe stock)

Taniny, nazywane także garbnikami roślinnymi wykazują szereg właściwości. Działają ściągająco, przez co, mogą być wykorzystywane u osób z odmrożeniami czy oparzeniami skórnymi. Jakie są najważniejsze korzyści zdrowotne związane z taninami? W jakich produktach spożywczych występują te związki?

spis treści

1. Czym są taniny?

Taniny, określane mianem garbników roślinnych bądź garbników naturalnych, stanowią grupę organicznych związków chemicznych, których masa cząsteczkowa waha się od 500 do 3000 jednostek. Garbniki hydrolizujące to między innymi kwas galusowy, kwas elagowy, kwas oligogalusowy. Substancje takie jak epikatechina, katechina, galokatechina, leukoantocyjanidyny to z kolei garbniki katechinowe.

2. W jakich produktach spożywczych występują taniny?

Naturalnymi źródłami taniny są przede wszystkim owoce, takie jak winogrona, granaty, jeżyny, poziomki, czarne borówki, jabłka, maliny, truskawki. Oprócz tego, taniny znaleźć można w szałwii, kłączu pięciornika, korze dębu, kłączu wężownika, liściach orzecha włoskiego, korze oczaru, korze kasztanowca, korze wierzby. A co z zastosowaniem tanin w przemyśle spożywczym? Garbniki roślinne występują takich produktach spożywczych jak czerwone wino, kawa, herbata, kakao czy sery.

3. Właściwości lecznicze tanin

Zobacz film: "#dziejesienazywo: Czy warto wykonywać badania profilaktyczne?"

Taniny wykazują szereg właściwości prozdrowotnych. Znane są ze swoich działań:

  • przeciwbakteryjnych,
  • ściągających,
  • przeciwbiegunkowych,
  • przeciwzapalnych,
  • antyoksydacyjnych,
  • bakteriostatycznych.

Jakie są korzyści zdrowotne związane z taninami? Dermokosmetyki bazie garbników roślinnych znane są ze swoich właściwości ściągających. To istotna informacja dla osób, które borykają się z problemem atopowego zapalenia skóry czy przesuszonego naskórka. Preparaty lecznicze z taninami można stosować również na takie problemy jak odmrożenia, poparzenia naskórka, owrzodzenia podudzi. Ponieważ przyspieszają proces powstawania skrzeplin poprzez poprzez aglutynację erytrocytów.

Taniny a zdrowie jamy ustnej

Nieodpowiednia higiena, nadmiar bakterii płytki nazębnej w jamie ustnej, dieta uboga w witaminy i minerały to czynniki, które mogą prowadzić do wystąpienia problemu jakim jest zapalenie dziąseł. Schorzenie o charakterze infekcji objawia się u pacjentów obrzękiem dziąseł, problemami z gryzieniem pokarmów, zaczerwienieniem dziąseł, nieprzyjemnym zapachem z ust, obecnością ropy na dziąśle lub dziąsłach.

Paradontoza, druga najczęściej występująca choroba jamy ustnej, zaraz po próchnicy zwykle stanowi konsekwencję niewłaściwego dbania o zęby. Początkowo schorzenie to objawia się stanem zapalnym dziąseł. Z biegiem czasu pacjenci dotknięci tym problemem mogą zauważyć obecność krwi w ślinie. Ich zapach z ust staje się nieprzyjemny dla otoczenia. Inne objawy paradontozy to: odsłonięte szyjki zębowe, zaczerwienienie i obrzęk dziąseł. Postępujący zanik kości sprawia, że zęby zaczynają się ruszać lub wypadać.

Jakie są zatem wskazania do stosowania tanin? Taniny mają zdolność do ściągania tkanek, co oznacza, że mogą redukować opuchliznę i stan zapalny dziąseł. U pacjentów cierpiących na parodontozę czy tych, którzy borykają się z problemem podrażnienia jamy ustnej preparaty lecznicze z taninami mogą nie tylko działać bakteriobójczo, ale również wspomagać proces naprawy tkanek.

Rekomendowane przez naszych ekspertów

Potrzebujesz konsultacji z lekarzem, e-zwolnienia lub e-recepty? Wejdź na abcZdrowie Znajdź Lekarza i umów wizytę stacjonarną u specjalistów z całej Polski lub teleporadę od ręki.

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze