Zwiększają ryzyko nowotworu nawet o 68 procent. Najbardziej narażone są jelita
Część składników odżywczych, substancji konserwujących i dodatków do żywności, a także metody przyrządzania potraw, mogą podnieść prawdopodobieństwo wystąpienia nowotworów. Oto lista produktów, które specjaliści uznają za najmniej korzystne dla zdrowia.
1. W nadmiarze zwiększaja ryzyko nowotworów
Eksperci uważają, że nawet 60 proc. nowotworów może być powiązanych z dietą i trybem życia. Największym ryzykiem obarczone są jelita, których kluczowym zadaniem jest absorpcja wody i soli mineralnych, co prowadzi do zagęszczania resztek pokarmowych opuszczających ten organ.
Nadmierna ekspozycja na toksyczne substancje w kontakcie ze ścianą jelit może prowadzić do rozwoju raka tego organu, stąd niezwykle istotne jest rozsądne planowanie diety.
Większe ryzyko rozwoju nowotworu jest związane z konsumpcją żywności zawierającej tzw. kancerogeny. Są to substancje, które negatywnie wpływają na genetyczny materiał komórki, zwiększając ryzyko powstania raka.
Te substancje to głównie:
- pestycydy,
- antybiotyki,
- metale ciężkie,
- dioksyny,
- kantaksyny,
- bisfenol A,
- aflatoksyny.
Komórka z uszkodzonym DNA zaczyna niekontrolowane namnażanie, jeżeli dostarczane są jej niezbędne składniki z pożywienia, co z kolei doprowadza do powstania nowotworu.
2. Ogranicz spożycie
Jakie produkty mają dużą zawartość substancji rakotwórczych? Spożycie dużej ilości czerwonego mięsa (np. wołowiny, wieprzowiny, baraniny) i przetworzonego mięsa (np. wędlin, kiełbas, szynki) może zwiększać ryzyko wystąpienia raka jelita grubego i raka trzustki.
Trans-tłuszcze (obecne w pewnych rodzajach margaryny, wypiekach, ciasteczkach, chipsach oraz jedzeniu typu fast food). Konsumpcja diety bogatej w tłuszcze prowadzi do nadwagi, co z kolei powoduje wzrost poziomu hormonów żeńskich (estrogenów i prolaktyny). Nadmiar tych substancji podnosi ryzyko wystąpienia raka piersi.
Wiele dowodów sugeruje, że sól może podnosić ryzyko zachorowania na raka żołądka. W 2013 roku przeprowadzono metaanalizę, w której uwzględniono 13 różnych badań przeprowadzonych na ludziach. Analiza ta wykazała, że spożywanie większych ilości soli może zwiększyć ryzyko raka żołądka o 68 proc.
Do produktów, które mogą zwiększać ryzyko raka, należy przetwrzona żywność, taka jak wędliny, marynaty, solone i chemicznie konserwowane produkty zawierające konserwanty, jak azotyny i azotany. Z badań wynika, że takie produkty mogą głównie zwiększać ryzyko raka jelita grubego.
Alkohol to kolejny czynnik, który zwiększa ryzyko raka jamy ustnej, gardła, przełyku, wątroby, jelita grubego i piersi. W organizmie jest on metabolizowany do aldehydu octowego - substancji rakotwórczej. Jeden z badań naukowych wykazało, że wdychanie oparów aldehydu octowego przez chomiki powodowało u nich tworzenie się guzów nowotworowych.
Ponieważ etanol wpływa na metabolizm żeńskich hormonów płciowych - estrogenów, nadmierne spożycie alkoholu może zwiększać ryzyko raka piersi.
Produkty spożywcze zawierające duże ilości cukru lub syropu glukozowo-fruktozowego, takie jak słodycze, przeciery owocowe i napoje gazowane, są również szkodliwe. Mogą one prowadzić nie tylko do rozwoju nowotworów, ale również do otyłości i związanych z nią komplikacji.
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Rekomendowane przez naszych ekspertów
Nie czekaj na wizytę u lekarza. Skorzystaj z konsultacji u specjalistów z całej Polski już dziś na abcZdrowie Znajdź lekarza.