Trwa ładowanie...

Uprawa ziół w domu

Avatar placeholder
22.08.2023 11:01
Uprawa ziół w domu
Uprawa ziół w domu

Wiosna i lato to dobry czas na eksperymenty z przyprawami w kuchni. Ziołowe przyprawy są bardzo popularne w Polsce, jednak nie wszystkie kupowane mieszanki ziół są dobrej jakości. Dlatego też warto pomyśleć o domowej uprawie. Ich smak i aromat jest nieporównywalnie lepszy, są zdrowe, a pielęgnacja roślin przynosi satysfakcję. O czym warto pamiętać, zakładając ziołowy ogródek? Jakich wskazówek dotyczących hodowli ziół warto się trzymać?

spis treści

1. Zasady uprawiania ziół w domu

Większość ziół można uprawiać na nasłonecznionym parapecie, balkonie lub tarasie. Wystarczy zaopatrzyć się w pojemniki lub doniczki. Uprawa ziół w ogrodzie jest również dobrym pomysłem, ale nie każdy ma własny kawałek ziemi, więc warto pomyśleć o innych rozwiązaniach. Jeśli chcesz uprawiać zioła, by mieć domowe przyprawy, koniecznie znajdź dla nich dobre miejsce. Powinno być dobrze nasłonecznione, może być to parapet okienny. Unikaj jednak okna od strony północnej. Nasiona najlepiej wysiać na początku marca, aby zapewnić ziołom jak najwięcej słońca. Dobrym pomysłem jest wysiew w lipcu lub sierpniu, aby w zimie mieć świeże, domowe zioła. Do uprawy ziół niezbędne są małe pojemniki (doniczki lub opakowania po jogurtach) z niewielkimi otworami na dnie, przez które odpływa nadmiar wody. Warto zaopatrzyć się w ziemię do wysiewu nasion.

W uprawie doniczkowej sprawdzają się niektóre:

Zobacz film: "Cukrzyca. Historia Mai"
  • zioła jednoroczne, takie jak bazylia, majeranek i cząber,
  • zioła dwuletnie, na przykład pietruszka i kminek,
  • zioła wieloletnie (bylinowe), takie jak mięta, melisa, lebiodka, tymianek i rozmaryn.

Jeśli zdecydujesz się na hodowlę większych ziół, posadź je w oddzielnych pojemnikach, ponieważ ich korzenie potrzebują przestrzeni. Coraz częściej można spotkać w sklepach zioła w doniczkach. Jeśli zdecydujesz się na ich kupno, dokładnie obejrzyj roślinę. Nie kupuj takiej z białym nalotem lub rdzawymi plamkami.

2. Przechowywanie ziół w domu

Kiedy twoje siewki nieco urosną, czas przesadzić je do większych doniczek, które można wypełnić zwykłą ziemią wymieszaną z piaskiem. Na dnie doniczki wysyp drobne kamyki lub keramzyt, dzięki temu woda nie będzie zalegała na dnie doniczki. Regularnie podlewaj zioła, ale nie przesadzaj z ilością wody. Roślinom najbardziej służy woda w temperaturze pokojowej, która przez dobę była w konewce. Jeśli nie masz na to czasu, zwykła woda z kranu też spełni swoje zadanie.

Postaraj się nie przegrzewać ziół i nie ustawiać ich w przeciągach. Optymalna temperatura to 15-20°C. Jeśli hodujesz rośliny wieloletnie, co 2 tygodnie nawoź je specjalnym płynnym preparatem, szczególnie na wiosnę i w lecie. Jeśli hodujesz zioła, które tworzą kępki, zbieraj ich zewnętrzne liście, w ten sposób z rośliny wyrosną nowe pędy. Kiedy chcesz dodać zioła do właśnie przyrządzanego posiłku, zbierz je tuż przed podaniem dania, w ten sposób nie stracą wartości odżywczych.**

Zioła w domu można wysuszyć także w kuchence mikrofalowej, ustawiając jej moc na minimum. Takie suszenie trwa zwykle 2-3 minuty, jednak warto co 30 sekund sprawdzić, w jakim stanie są rośliny. Zioła lecznicze należy następnie rozkruszyć i przechowywać w ceramicznych pojemnikach, z dala od wilgoci i światła. Jeżeli zdecydujesz się na zamrożenie ziół, umieść je w foliowych torebkach i podpisz. Aby przetrwały w dobrym stanie, nawet przez długi czas, warto je blanszować, czyli zanurzyć we wrzątku i schłodzić w lodowatej wodzie. Następnie osuszyć i umieścić w zamrażarce.

Uprawa ziół jest dość prosta, a jej rezultaty robią wrażenie. Świeże, wyhodowane własną ręką przyprawy lepiej smakują i poprawiają aromat każdej potrawy. Wystarczy zastosować się do powyższych wskazówek, aby domowa uprawa była powodem do dumy.

Nie czekaj na wizytę u lekarza. Skorzystaj z konsultacji u specjalistów z całej Polski już dziś na abcZdrowie Znajdź lekarza.

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze