Uzdrawiająca moc miodły indyjskiej!
Miodla indyjska to drzewo występujące w klimacie podzwrotnikowym i tropikalnym, na przykład w Birmie i Indiach. Od najdawniejszych czasów roślina ta była używana w medycynie ajurwedyjskiej (hinduskiej). Aktywne związki w niej zawarte wykorzystywane są w leczeniu różnorodnych dolegliwości, począwszy od wysypki, aż po nowotwory. Wszystkie części tego drzewa, a więc owoce, ziarna, liście, korzenie, a nawet kora, mają swoje zastosowanie w lecznictwie.
1. Okres wegetacji rośliny
Początkowo miodla indyjska występowała jedynie w południowo-wschodniej Azji, jednak z biegiem czasu rozprzestrzeniła się także na obszary Australii i Południowej Kalifornii. W samych Indiach rośnie około 18 milionów tych drzew. Okres kwitnienia trwa od stycznia do maja. W tym czasie pszczoły wywarzają miód z kwiatów rośliny. Drzewo owocuje po 3 latach i kontynuuje wytwarzanie owoców przez cały okres swojego życia, a więc nawet do 200 lat. Każdego roku miodla produkuje około 50 kg owoców. Korzenie drzewa są trzy razy większe niż samo drzewo, co świadczy o olbrzymiej witalności tej rośliny. Miodla indyjska zawiera wiele aktywnych składników, takich jak terpenoidy, azadirachtiny i różnorodne związki siarki.
2. Miodla indyjska w lecznictwie
Miodla indyjska ma bardzo szerokie zastosowanie w medycynie. Oto niektóre właściwości tej wspaniałej rośliny:
- Działanie odkażające i przeciwgrzybicze. Miodla używana jest w leczeniu różnorodnych chorób skóry, takich jak egzema, wrzody czy czyraki. Można użyć jej także w leczeniu liszajca zakaźnego. Olej z tej rośliny może służyć jako środek odkażający. Dodatkowo udowodniono, że ekstrakt z miodly leczy zmiany związane z grzybicą stóp i paznokci, kurzajkami, pleśniawką i infekcjami jelit. W związku z tym ostatnim zastosowaniem gałązki miodly są używane jako szczotki do zębów w Indiach.
- Działanie antywirusowe. Jako środek przeciwwirusowy, miodla używana jest w Indiach w leczeniu ospy prawdziwej, ospy wietrznej oraz innych chorób wirusowych. Obecnie prowadzi się badania nad efektywnością tej rośliny w walce z wirusowym zapaleniem wątroby i półpaścem. Miodla zawiera dodatkowo substancję chemiczną, która skutecznie zwalcza malarię. Poza tym, wyciąg z liści miodly hamuje utlenianie czerwonych komórek krwi.
- Artretyzm. Jako środek przeciwzapalny miodla leczy stany zapalne stawów. Badania wykazały, że roślina ta wpływa na działanie prostaglandyny, redukując opuchliznę. Takie zastosowanie możliwe jest dzięki związkom fenolowym obecnym w roślinie.
- Cukrzyca. Miodla obniża poziom insuliny we krwi. Właśnie w tym celu jest ona sprzedawana w indyjskich aptekach. Szacuje się, że łyżka lekarstwa dziennie zmniejsza zawartość insuliny w organizmie nawet o połowę.
- Redukcja cholesterolu. Badania nad właściwościami miodly wykazały, że roślina ta zmniejsza poziom cholesterolu we krwi. Ekstrakt rozcieńczony w alkoholu może obniżyć poziom cholesterolu nawet na 4 godziny. Regularne zażywanie takiego lekarstwa prowadzi do znacznego spadku złego cholesterolu w organizmie.
Badania nad antybakteryjnymi i antywirusowymi właściwościami tego drzewa ciągle trwają. Miodla wspomaga leczenie wszystkich dolegliwości – od raka, po reumatyzm i cukrzycę. Kora, liście i olej z drzewa leczą skórę, krew, zmniejszają poziom insuliny i cholesterolu, a także zwalczają stres. Niektórzy mieszkańcy Indii używają jej nawet jako środka antykoncepcyjnego. Te właściwości lecznicze rośliny sprawiają, że staje się ona alternatywą dla tradycyjnych form leczenia.
Potrzebujesz konsultacji z lekarzem, e-zwolnienia lub e-recepty? Wejdź na abcZdrowie Znajdź Lekarza i umów wizytę stacjonarną u specjalistów z całej Polski lub teleporadę od ręki.