Trwa ładowanie...

Koronawirus. Niedobór witaminy D może wpływać na ciężki przebieg Covid-19

Według wyników badań przeprowadzonych w Nowym Orleanie niedobór witaminy D może osłabiać układ immunologiczny i zwiększać ryzyko ciężkiego przebiegu Covid-19.

Zobacz film: "Niedobór witaminy D"

1. Naukowcy badali poziom witaminy D u chorujących na Covid-19

Grupa naukowców skupionych w ośrodku Louisiana State University Health Sciences Center w Nowym Orleanie wzięła pod lupę pacjentów tamtejszego szpitala, którzy zachorowali na Covid-19. Analizowali przebieg choroby u 20 osób, które od 27 marca do 21 kwietnia były pod opieką uniwersyteckiego centrum medycznego. Wzięli pod uwagę poziom witaminy D w ich organizmie.

2. Witamina D a odporność organizmu

Na podstawie tych analiz stwierdzili, że 85 proc. chorych na Covid-19, którzy trafili na oddział intensywnej terapii miało wyraźnie obniżony poziom witaminy D w organizmie. Wynosił on mniej niż 30 nanogramów na milimetr. Dla porównania - wśród pacjentów, którzy przebywali w szpitalu, ale choroba miała u nich w miarę łagodny przebieg, niedobór witaminy D stwierdzono u 57 proc. z nich.

Co więcej u pacjentów, którzy trafili na OIOM naukowcy zauważyli również wyraźnie obniżoną wydolność układu immunologicznego, spadek limfocytów, co może być spowodowane m.in. niedoborem witaminy D. To dotyczyło 92 proc. najciężej chorych. W tej grupie częściej występowały też zaburzenia krzepnięcia krwi.

Autorzy badań prowadzonych pod kierownictwem Franka H. Lau'a z Louisiana State University Health Sciences Center uważają, że choć skala analizowanych przez nich przypadków była niewielka, ich raport potwierdza wcześniejsze przypuszczenia. Zdaniem naukowców niedobory witaminy D mogą wpływać na cięższy przebieg zakażenia koronawirusem głównie dlatego, że prowadzą do zaburzeń w funkcjonowaniu układu imunologicznego i zwiększają ryzyko zaburzeń krzepnięcia krwi.

Zobacz także: Witamina D redukuje infekcje układu oddechowego

3. Właściwości witaminy D

Witamina D, zwana także witaminą słońca, to jeden z najważniejszych składników, których potrzebuje nasz organizm. Jej niedobór objawia się m.in. większą podatnością na różne infekcje. Wit. D zwiększa produkcję przeciwciał i substancji o charakterze bakteriobójczym.

Badania mówią o tym, że osoby, które mają prawidłowy poziom tej witaminy chorują o 50 proc. rzadziej niż ci, którzy cierpią na jej niedobory. Witamina D działa antydepresyjnie, wzmacnia układ kostno-stawowy i mięśnie. W przypadku jej zbyt niskiego poziomu mogą pojawić się stany zapalne skóry, spojówek, a nawet bóle mięśniowe.

Prawidłowy poziom witaminy D u osoby dorosłej powinien wynosić 30-80 ng/ml, a w przypadku dzieci 20-60 ng/ml1.

W jaki sposób wit. D pomogła w walce z gruźlicą? Przeczytaj więcej o właściwościach witaminy D i jej wpływie na odporność.

Źródło: MedRxiv

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Rekomendowane przez naszych ekspertów

Polecane dla Ciebie

Pomocni lekarze

Szukaj innego lekarza

Komentarze

Wysyłając opinię akceptujesz regulamin zamieszczania opinii w serwisie. Grupa Wirtualna Polska Media SA z siedzibą w Warszawie jest administratorem twoich danych osobowych dla celów związanych z korzystaniem z serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania.