Trwa ładowanie...

Cenimy Twoją prywatność

Kliknij "AKCEPTUJĘ I PRZECHODZĘ DO SERWISU", aby wyrazić zgodę na korzystanie w Internecie z technologii automatycznego gromadzenia i wykorzystywania danych oraz na przetwarzanie Twoich danych osobowych przez Wirtualną Polskę, Zaufanych Partnerów IAB (876 partnerów) oraz pozostałych Zaufanych Partnerów (403 partnerów) a także udostępnienie przez nas ww. Zaufanym Partnerom przypisanych Ci identyfikatorów w celach marketingowych (w tym do zautomatyzowanego dopasowania reklam do Twoich zainteresowań i mierzenia ich skuteczności) i pozostałych, które wskazujemy poniżej. Możesz również podjąć decyzję w sprawie udzielenia zgody w ramach ustawień zaawansowanych.


Na podstawie udzielonej przez Ciebie zgody Wirtualna Polska, Zaufani Partnerzy IAB oraz pozostali Zaufani Partnerzy będą przetwarzać Twoje dane osobowe zbierane w Internecie (m.in. na serwisach partnerów e-commerce), w tym za pośrednictwem formularzy, takie jak: adresy IP, identyfikatory Twoich urządzeń i identyfikatory plików cookies oraz inne przypisane Ci identyfikatory i informacje o Twojej aktywności w Internecie. Dane te będą przetwarzane w celu: przechowywania informacji na urządzeniu lub dostępu do nich, wykorzystywania ograniczonych danych do wyboru reklam, tworzenia profili związanych z personalizacją reklam, wykorzystania profili do wyboru spersonalizowanych reklam, tworzenia profili z myślą o personalizacji treści, wykorzystywania profili w doborze spersonalizowanych treści, pomiaru wydajności reklam, pomiaru wydajności treści, poznawaniu odbiorców dzięki statystyce lub kombinacji danych z różnych źródeł, opracowywania i ulepszania usług, wykorzystywania ograniczonych danych do wyboru treści.


W ramach funkcji i funkcji specjalnych Wirtualna Polska może podejmować następujące działania:

  1. Dopasowanie i łączenie danych z innych źródeł
  2. Łączenie różnych urządzeń
  3. Identyfikacja urządzeń na podstawie informacji przesyłanych automatycznie
  4. Aktywne skanowanie charakterystyki urządzenia do celów identyfikacji

Cele przetwarzania Twoich danych przez Zaufanych Partnerów IAB oraz pozostałych Zaufanych Partnerów są następujące:

  1. Przechowywanie informacji na urządzeniu lub dostęp do nich
  2. Wykorzystywanie ograniczonych danych do wyboru reklam
  3. Tworzenie profili w celu spersonalizowanych reklam
  4. Wykorzystanie profili do wyboru spersonalizowanych reklam
  5. Tworzenie profili w celu personalizacji treści
  6. Wykorzystywanie profili w celu doboru spersonalizowanych treści
  7. Pomiar efektywności reklam
  8. Pomiar efektywności treści
  9. Rozumienie odbiorców dzięki statystyce lub kombinacji danych z różnych źródeł
  10. Rozwój i ulepszanie usług
  11. Wykorzystywanie ograniczonych danych do wyboru treści
  12. Zapewnienie bezpieczeństwa, zapobieganie oszustwom i naprawianie błędów
  13. Dostarczanie i prezentowanie reklam i treści
  14. Zapisanie decyzji dotyczących prywatności oraz informowanie o nich

W ramach funkcji i funkcji specjalnych nasi Zaufani Partnerzy IAB oraz pozostali Zaufani Partnerzy mogą podejmować następujące działania:

  1. Dopasowanie i łączenie danych z innych źródeł
  2. Łączenie różnych urządzeń
  3. Identyfikacja urządzeń na podstawie informacji przesyłanych automatycznie
  4. Aktywne skanowanie charakterystyki urządzenia do celów identyfikacji

Dla podjęcia powyższych działań nasi Zaufani Partnerzy IAB oraz pozostali Zaufani Partnerzy również potrzebują Twojej zgody, którą możesz udzielić poprzez kliknięcie w przycisk "AKCEPTUJĘ I PRZECHODZĘ DO SERWISU" lub podjąć decyzję w sprawie udzielenia zgody w ramach ustawień zaawansowanych.


Cele przetwarzania Twoich danych bez konieczności uzyskania Twojej zgody w oparciu o uzasadniony interes Wirtualnej Polski, Zaufanych Partnerów IAB oraz możliwość sprzeciwienia się takiemu przetwarzaniu znajdziesz w ustawieniach zaawansowanych.


Cele, cele specjalne, funkcje i funkcje specjalne przetwarzania szczegółowo opisujemy w ustawieniach zaawansowanych.


Serwisy partnerów e-commerce, z których możemy przetwarzać Twoje dane osobowe na podstawie udzielonej przez Ciebie zgody znajdziesz tutaj.


Zgoda jest dobrowolna i możesz ją w dowolnym momencie wycofać wywołując ponownie okno z ustawieniami poprzez kliknięcie w link "Ustawienia prywatności" znajdujący się w stopce każdego serwisu.


Pamiętaj, że udzielając zgody Twoje dane będą mogły być przekazywane do naszych Zaufanych Partnerów z państw trzecich tj. z państw spoza Europejskiego Obszaru Gospodarczego.


Masz prawo żądania dostępu, sprostowania, usunięcia, ograniczenia, przeniesienia przetwarzania danych, złożenia sprzeciwu, złożenia skargi do organu nadzorczego na zasadach określonych w polityce prywatności.


Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień Twojej przeglądarki oznacza, że pliki cookies będą umieszczane w Twoim urządzeniu końcowym. W celu zmiany ustawień prywatności możesz kliknąć w link Ustawienia zaawansowane lub "Ustawienia prywatności" znajdujący się w stopce każdego serwisu w ramach których będziesz mógł udzielić, odwołać zgodę lub w inny sposób zarządzać swoimi wyborami. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Twoich danych osobowych znajdziesz w polityce prywatności.

Białka pszenicy mogą powodować rozwój poważnych schorzeń

Avatar placeholder
18.10.2016 10:49
Białka pszenicy mogą powodować rozwój poważnych schorzeń
Białka pszenicy mogą powodować rozwój poważnych schorzeń

Najnowsze badania wykazały, ze białka pochodzące z ziaren pszenicy mogą być odpowiedzialne za aktywację stanu zapalnego w przewlekłych chorobach, takich jak stwardnienie rozsiane, astma, czy też reumatoidalne zapalenie stawów. Naukowcy odkryli również, że białka te mogą się przyczynić do rozwoju nietolerancji na gluten.

Białka zawarte w pszenicy powodują rozwój między innymi stwardnienia rozsianego
Białka zawarte w pszenicy powodują rozwój między innymi stwardnienia rozsianego (123RF)

Wyniki zostały przedstawione na spotkaniu zorganizowanym przez Europejskie Zjednoczenie Gastroenterologii w Wiedniu w 2016 roku przez specjalistów ogłaszających najnowsze badania dotyczące chorób układu pokarmowego i wątroby.

Chociaż pszenica istnieje w diecie człowieka od 12 000 lat, to jest ona nadal bardzo istotnym produktem handlowym oraz spożywczym i często jest stosowana w przetworzonych produktach. Jedna z grup białek znaleziona w pszenicy – inhibitory amylazo-trypsyny (ATIs)  - wywołuje odpowiedź immunologiczną w jelitach, która może rozprzestrzeniać się do innych tkanek w organizmie.

Zobacz film: "Ile zrobisz pompek? Prosty test pozwala określić ryzyko chorób serca"

ATIs są to białka pochodzenia roślinnego, które hamują enzymy pospolitych pasożytów w pszenicy. Białka te odgrywają także ważną rolę w procesach metabolicznych zachodzących podczas rozwoju nasion.

Wiele wcześniejszych badań koncentruje się na wpływie glutenu na zdrowie układu pokarmowego. Jednak kierujący badaniami prof Detlef Schuppan z Uniwersytetu Jana Gutenberga w Niemczech wraz z zespołem postanowili podkreślić rolę, jaką białka ATIs odgrywają w zdrowiu układu pokarmowego oraz całego organizmu.

ATIs stanowią tylko niewielką część białek pszenicy – około 4 procent . Potrafią one wywołać odpowiedź immunologiczną, która ma znaczący wpływ na węzły chłonne, śledzionę, nerki, mózg, powodując stan zapalny. Sugeruje się, że ATIs przyspieszają też rozwój reumatoidalnego zapalenia stawów, stwardnieniae rozsianego, astmy, tocznia, choroby wątroby i jelit.

U niektórych osób występują objawy żołądkowe podczas jedzenia pokarmów zawierających gluten, takich jak pszenica, jęczmień, żyto. ATIs może przyczynić się do zwiększenia wrażliwości na gluten. Ten obszar badań jest stosunkowo nowy i potrzebne są dalsze badania, aby zrozumieć dlaczego tak się dzieje i kto jest w grupie największego ryzyka.

Fakty i mity o alergiach pokarmowych
Fakty i mity o alergiach pokarmowych [9 zdjęć]

Na temat alergii pokarmowych narosło wiele mitów. Nie wszyscy zdają sobie sprawę, jak poważny jest to

zobacz galerię

Obecnie nie ma biomarkerów służących do monitorowania stanu zdrowia pacjentów chorych na nadwrażliwość na gluten. Bazując na dotychczasowej wiedzy, brak jest dowodów na to, że gluten u osób cierpiących na nadwrażliwość powoduje uszkodzenia jelit. Lekarze często jednak przy leczeniu dolegliwości układu pokarmowego stosowali metodę monitorowaniu stanu zdrowia podczas odstawienia glutenu z diety.

Jakkolwiek, nie uważa się, aby gluten przyczyniał się do powstawania nadwrażliwości. Jednak osobom cierpiącym na tę dolegliwość zalecane jest rozpoczęcie diety bezglutenowej. Dolegliwości, takie jak ból brzucha, nieregularne wypróżnienia, bóle głowy, bóle stawów i egzemy zazwyczaj szybko ustępują po wprowadzeniu takiej diety.

Naukowcy przygotowują obecnie badania w celu dalszego zbadania wpływu ATIs na przewlekłe schorzenia.

„Mamy nadzieję, że te badania będą mogły prowadzić nas ku temu, aby można było zalecić dietę pomocną w leczeniu różnych poważnych zaburzeń immunologicznych” - podsumowuje profesor Shuppan.

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Oceń jakość naszego artykułu: Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
12345
Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze