Białka pszenicy mogą powodować rozwój poważnych schorzeń

Najnowsze badania wykazały, ze białka pochodzące z ziaren pszenicy mogą być odpowiedzialne za aktywację stanu zapalnego w przewlekłych chorobach, takich jak stwardnienie rozsiane, astma, czy też reumatoidalne zapalenie stawów. Naukowcy odkryli również, że białka te mogą się przyczynić do rozwoju nietolerancji na gluten.

Wyniki zostały przedstawione na spotkaniu zorganizowanym przez Europejskie Zjednoczenie Gastroenterologii w Wiedniu w 2016 roku przez specjalistów ogłaszających najnowsze badania dotyczące chorób układu pokarmowego i wątroby.

Chociaż pszenica istnieje w diecie człowieka od 12 000 lat, to jest ona nadal bardzo istotnym produktem handlowym oraz spożywczym i często jest stosowana w przetworzonych produktach. Jedna z grup białek znaleziona w pszenicy – inhibitory amylazo-trypsyny (ATIs)  - wywołuje odpowiedź immunologiczną w jelitach, która może rozprzestrzeniać się do innych tkanek w organizmie.

ATIs są to białka pochodzenia roślinnego, które hamują enzymy pospolitych pasożytów w pszenicy. Białka te odgrywają także ważną rolę w procesach metabolicznych zachodzących podczas rozwoju nasion.

Najważniejsze informacje o diecie bezglutenowej

Zanim zajmiemy się szczegółowo dietą bezglutenową, warto dowiedzieć się, czym jest gluten. To rodzaj białka, ale taki, który nie występuje w jajkach czy...

Wiele wcześniejszych badań koncentruje się na wpływie glutenu na zdrowie układu pokarmowego. Jednak kierujący badaniami prof Detlef Schuppan z Uniwersytetu Jana Gutenberga w Niemczech wraz z zespołem postanowili podkreślić rolę, jaką białka ATIs odgrywają w zdrowiu układu pokarmowego oraz całego organizmu.

ATIs stanowią tylko niewielką część białek pszenicy – około 4 procent . Potrafią one wywołać odpowiedź immunologiczną, która ma znaczący wpływ na węzły chłonne, śledzionę, nerki, mózg, powodując stan zapalny. Sugeruje się, że ATIs przyspieszają też rozwój reumatoidalnego zapalenia stawów, stwardnieniae rozsianego, astmy, tocznia, choroby wątroby i jelit.

U niektórych osób występują objawy żołądkowe podczas jedzenia pokarmów zawierających gluten, takich jak pszenica, jęczmień, żyto. ATIs może przyczynić się do zwiększenia wrażliwości na gluten. Ten obszar badań jest stosunkowo nowy i potrzebne są dalsze badania, aby zrozumieć dlaczego tak się dzieje i kto jest w grupie największego ryzyka.

Fakty i mity o alergiach pokarmowych

Chociaż ¼ osób może twierdzić, że ma alergię pokarmową, prawdą jest, że alergia ta dotyczy 6% dzieci i 2% dorosłych. Wiele osób myli alergię z nietolerancją....

Obecnie nie ma biomarkerów służących do monitorowania stanu zdrowia pacjentów chorych na nadwrażliwość na gluten. Bazując na dotychczasowej wiedzy, brak jest dowodów na to, że gluten u osób cierpiących na nadwrażliwość powoduje uszkodzenia jelit. Lekarze często jednak przy leczeniu dolegliwości układu pokarmowego stosowali metodę monitorowaniu stanu zdrowia podczas odstawienia glutenu z diety.

Jakkolwiek, nie uważa się, aby gluten przyczyniał się do powstawania nadwrażliwości. Jednak osobom cierpiącym na tę dolegliwość zalecane jest rozpoczęcie diety bezglutenowej. Dolegliwości, takie jak ból brzucha, nieregularne wypróżnienia, bóle głowy, bóle stawów i egzemy zazwyczaj szybko ustępują po wprowadzeniu takiej diety.

Naukowcy przygotowują obecnie badania w celu dalszego zbadania wpływu ATIs na przewlekłe schorzenia.

„Mamy nadzieję, że te badania będą mogły prowadzić nas ku temu, aby można było zalecić dietę pomocną w leczeniu różnych poważnych zaburzeń immunologicznych” - podsumowuje profesor Shuppan.

Natalia Kulik, 11 miesięcy temu

Newsy

Komentarze (19)
~spina
~spina 11 miesięcy temu

Od 6 lat nie jem pszenicy i mleka krowiego. Efekt: cofnięta Hashimoto (po 5 latach z tabletkami od 5 lat już bez leków, wyrównana tarczyca). A najmilszy efekt to brak dręczących mnie od dziecka nieprzyjemnych zapaleń stawów bez podłoża reumatoidalnego. Teraz ograniczam gluten, bo jelita się buntują po zjedzeniu. Warto wykluczać to co szkodzi, choć łatwo nie jest. Produkty bezglutenowe (ryż, kukurydza, jaglana) niestety podnoszą cukier, a z tym też mam problem. To co wkładamy w siebie ma ogromne znaczenie. Dobrze, że jest coraz więcej badań, tylko szkoda, że wiele osób uważa inne odżywianie za dziwactwo.

Odpowiedz
~PALEOman
~PALEOman 11 miesięcy temu

Kolejne potwierdzenie że best dieta to dieta paleo ! Czyli owoce, warzywa, mięso/ryby, orzechy! Czyli dieta jaką człowiek stosował od 1 000 000 lat, a nie zboża które je najwyżej od 10 000 lat! Bo do takiej jesteśmy po prostu przystosowani! Szkodzą zaś przeważnie wysokoprzetworzone nowości, jak np. tłuszcze utwardzone!

Odpowiedz
~lukaszea
~lukaszea 11 miesięcy temu

@~eee: nie znasz sie to sie nie odzywaj, moja corka ma celiake a zone nietolerancje, a na djecie jest lepiej. jesli zje cos z glutenem jest problem, bol brzucha albo zatwardzenie. nie masz pojecia o tym a sie odzywasz!

Odpowiedz
~Maria59
~Maria59 11 miesięcy temu

Jak komuś zależy na prawdzie i zdrowiu powinien poczytać wiedzę na ten temat i mleka zwierz. zwł. krowiego Pani Biolog zam. całe lata w USA Bożena Przyjemska. Sama netoleruje glutenu oraz druga trucizna zawarta w zbożach glidyna. Nie tylko sam gluten.

Odpowiedz
~eee
~eee 11 miesięcy temu

co za bzdury.Ludzie przez wieki jedli białą pszenicę i było ok a teraz szukacie jelenia?Zobaczcie co zawiera chleb i przyczyna jest natychmiast.Pozatym dużo przenicy jest genetycznie modyfikowana i to jest bomba z opóźnionym zapłonem,nawet jeszcze badań na ten temat do końca nie ma bo to wyjdzie po iluś latach.

Odpowiedz

Pomocni lekarze

Artykuły Newsy
Newsy

Miłość do koni mogła ją zabić!

Miłość do koni mogła ją zabić!

Sport to zdrowie? Każdy z nas ma pasję. I o ile czytanie książek, zbieranie znaczków czy monet nie wiąże się z większym niebezpieczeństwem, o tyle są hobby, które mogą zagrażać zdrowiu, a nawet życiu. Z pewnością należy do nich skakanie na bungee, motocross,...

Newsy

Nowe odkrycie naukowców. Jagody blushwood lekarstwem na raka

Nowe odkrycie naukowców. Jagody blushwood lekarstwem na raka

Jagody blushwood Naukowcy z QIMR Berghofer właśnie odkryli, że substancja z owocu, który rośnie wyłącznie w Australii może wspomóc walkę z rakiem. Niedawno opublikowali wyniki trwających 8 lat badań w czasopiśmie naukowym "PLOS ONE". Badacze mówią, że...

Newsy

Nietypowe rzeczy, które utknęły w ciele w 2016 r.

Nietypowe rzeczy, które utknęły w ciele w 2016 r.

Dziwne przedmioty Rzeczy, które mogą utknąć w jamach ciała człowieka są naprawdę zadziwiające. Bardziej jednak dziwi fakt, jak to się wszystko tam znalazło... U.S. Consumer Product Safety Commission wydało listę przedmiotów w ciele, z którymi zgłaszali...

Newsy

Badania wskazują, że użytkownicy Facebooka żyją dłużej

Kontakty społeczne z przyjaciółmi na pewno są dobre dla naszego zdrowia psychicznego, dobrego samopoczucia i ogólnego stanu organizmu. Nowe badania jednak sugerują, że nawet internetowe znajomości pozytywnie wpływają na zdrowie. Więzi społeczne pozytywnie...

Newsy

Nowa metoda w wykrywaniu chorób prionowych

Naukowcy opracowali metodę, która oparta jest na biochemicznych testach, które wykrywają priony we krwi osób z chorobą Creutzfeldt-Jakoba. Wygląda na to, że może być to użytecznym narzędziem, które wykryje chorobę zanim pojawią się jej pierwsze objawy. Publikacje...