Choroby wątroby wykańczają Polaków. Objaw widoczny na klatce piersiowej
- Chorująca wątroba często daje niecharakterystyczne objawy. Wystarczy popatrzeć na klatkę piersiową, na dekolt. U chorych często można zobaczyć pajączki naczyniowe. Drugi objaw to jest rumień dłoniowy. To świadczy o patologii wątroby. Część osób ma też przykurcze palców - wyjaśnia prof. Krzysztof Simon. Eksperci wyliczają produkty, które najbardziej szkodzą wątrobie i ostrzegają: choroby wątroby zabijają rocznie nawet siedem tysięcy Polaków!
1. Produkty zabójcze dla wątroby
O niezwykle szkodliwym wpływie alkoholu na pracę wątroby wiadomo od lat. Lekarze nie mają wątpliwości, że picie napojów wyskokowych, szczególnie w nadmiernej ilości przyczynia się do poważnych chorób wątroby, w tym marskości, która może się skończyć śmiercią.
Dr Magdalena Cubała-Kucharska, specjalistka medycyny rodzinnej, członkini Polskiego Towarzystwa Żywieniowego i założycielka Instytutu Medycyny Integracyjnej Arcana, umieściła go w czołówce sześciu najbardziej szkodliwych produktów.
Oprócz alkoholu lekarka wskazuje, że wątrobie szkodzą również konserwanty, w tym glutaminian sodu i barwniki (tzw. szóstka z Southampton).
Chcąc zachować zdrową i sprawną wątrobę, powinniśmy unikać także niektórych leków.
- Leki przeciwbólowe i przeciwzapalne (NLPZ), a także antybiotyki są najczęstszą przyczyną polekowego uszkodzenia wątroby - ostrzega dr Cubała-Kucharska.
Wśród najgorszych produktów lekarka wymienia także cukier (szczególnie syrop glukozowo-fruktozowy), tłuszcze nasycone (żywność wysokoprzetworzona, fast foody) oraz papierosy.
2. Choroby wątroby wykańczają Polaków
Dbanie o wątrobę powinno być dla Polaków priorytetem. Z raportu "Zdrowa wątroba" wynika, że co roku przewlekłe choroby wątroby zabijają ok. siedmiu tysięcy Polaków.
Trudno dokładnie określić skalę, bo większość pacjentów nie wie, że choruje. Prawie połowa Polaków przyznała w badaniach CBR BioStat, że nigdy nie kontrolowała wątroby. Większość pacjentów bagatelizuje problem lub "łagodzi" dolegliwości na własną rękę za pomocą suplementów lub ziół.
- W Polsce mamy potwierdzonych ok. 320 tys. czynnie zakażonych wirusowym zapaleniem wątroby typu B, ok. 4,5 mln ma zakażenie utajone, czyli przebyło zapalenie. Mamy 150 tys. zakażonych HCV, a do tego ogromną liczbę osób nadużywających alkoholu. Według mnie ten problem może dotyczyć nawet 1,5 mln osób, a większość z nich będzie miała uszkodzenie wątroby i trzustki - wylicza prof. Krzysztof Simon, kierownik Kliniki Chorób Zakaźnych i Hepatologii UMED, a jednocześnie ekspert kampanii "Weź wątrobę do lekarza".
- Do tego dochodzi cała grupa chorób rzadszych. 30 proc. społeczeństwa ma nadwagę i otyłość, więc dochodzi do tego jeszcze choroba stłuszczeniowa wątroby. To może oznaczać, że nawet kilka milionów osób w Polsce może mieć jakąś chorobę wątroby - dodaje lekarz.
Eksperci przyznają, że problem ze zdiagnozowaniem schorzeń wątroby wynika przede wszystkim z braku charakterystycznych objawów, które w porę skłoniłyby chorych do badań.
- Przewlekła choroba wątroby rozwija się powoli w sposób bardzo podstępny, niezależnie od tego, czy przyczyną są substancje toksyczne,a to w polskich warunkach głównie alkohol czy zakażenia wirusowe. Problem polega na tym, że wtedy kiedy wątroba boli i pojawiają się dosyć jednoznaczne objawy, zwykle mamy już do czynienia z zaawansowaną chorobą. Tak jest w chorobach przewlekłych wątroby. W przypadku chorób ostrych, spowodowanych przez wirusy lub substancje toksyczne, zwykle objawy pojawiają się nagle i są wyraźnie - mówi prof. Robert Flisiak.
- Wątroba nie jest unerwiona, ona boli wtedy, kiedy się gwałtownie powiększa lub zmniejsza, czyli np. przez naciek nowotworowy, gwałtowny obrzęk. Chorująca wątroba często daje niecharakterystyczne objawy. Wystarczy popatrzeć na klatkę piersiową, na dekolt. U chorych często można zobaczyć pajączki naczyniowe. Drugi objaw to jest rumień dłoniowy - to świadczy o patologii wątroby. Część osób ma też przykurcze palców - dodaje prof. Krzysztof Simon.
3. Jeden z najważniejszych narządów
Pracę, jaką wykonuje wątroba, jest bezcenna. Odpowiada m.in. za oczyszczanie organizmu, neutralizując substancje, które są szkodliwe i toksyczne. Dlatego powinniśmy robić wszystko, żeby ją wspomagać, a nie obciążać.
- Wątroba ma super moc, potrafi się zregenerować, oczywiście, jeśli jej pomożemy - zwraca uwagę dr Cubała-Kucharska i tłumaczy, jak wspierać ten narząd stosując odpowiednią dietę.
Nie powinno w niej zabraknąć:
- kwasów tłuszczowych omega-3,
- fosfatydylocholiny (ma udowodnione działanie w odwracaniu procesów stłuszczenia i zwłóknienia w wątrobie),
- ostropestu plamistego (sylimaryna działa ochronnie oraz regenerująco na hepatocyty),
- zielonych warzyw,
- buraków (zawierają betainę, która pomaga w funkcjonowaniu wątroby poprzez przetwarzanie tłuszczów i detoksykację komórek),
- awokado (bogate źródło L-asparaginianu, aminokwasu niezbędnego do przebiegu licznych cyklów metabolicznych zachodzących w wątrobie),
- karczochów (cynaryna pobudza regenerację wątroby oraz stymuluje produkcję i wydzielanie żółci).
Wątrobie sprzyjają też kolendra siewna, kurkuma i korzeń mniszka lekarskiego.
Katarzyna Prus, dziennikarka Wirtualnej Polski
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Rekomendowane przez naszych ekspertów
Źródło: WP.pl
Potrzebujesz konsultacji z lekarzem, e-zwolnienia lub e-recepty? Wejdź na abcZdrowie Znajdź Lekarza i umów wizytę stacjonarną u specjalistów z całej Polski lub teleporadę od ręki.