Fast food szkodzi mózgowi? Zdaniem badaczy przetworzone jedzenie przyspiesza utratę pamięci
Badanie przeprowadzone na szczurach pokazało, że trwająca zaledwie 4 tygodnie dieta bazująca na żywności wysoko przetworzonej wywołała silną reakcję zapalną w mózgu. Skutki były poważne – ale tylko u szczurów w pewnym wieku.
1. Wysoko przetworzone produkty
Na łamach "Brain, Behavior and Immunity" pojawiły się wyniki badań naukowców z Uniwersytetu Stanowego w Ohio. Postanowili oni przeprowadzić eksperyment. Starzejące się szczury karmione były przez miesiąc żywnością wysoko przetworzoną. Doprowadziło to do reakcji zapalnych w mózgu (w ciele migdałowatym i w hipokampie), które przełożyły się na behawioralne oznaki utraty pamięci u gryzoni.
Jadłospis, jaki ułożono dla szczurów, miał imitować żywność dla ludzi – gotowe posiłki, które wystarczy odgrzać w mikrofali, przekąski takie jak chipsy, mrożone dania (pizza, dania z makaronu), ale też wędliny.
"Fakt, że widzimy te skutki tak szybko, jest nieco niepokojący" – powiedziała autorka badania Ruth Barrientos z Instytutu Badań Medycyny Behawioralnej Uniwersytetu Stanowego Ohio, profesor nadzwyczajny psychiatrii i zdrowia behawioralnego.
Zdaniem badaczki tak nagła utrata pamięci może zwiększać prawdopodobieństwa wystąpienia chorób neurodegeneracyjnych – jak choroba Alzheimera.
2. Suplementacja DHA może zapobiegać zmianom w mózgu
Jednocześnie naukowcy zauważyli, że w przypadku szczurów skutki złej diety może zniwelować suplementacja kwasami DHA – kwasy omega-3 zapobiegały utracie pamięci i w znacznym stopniu niwelowało stan zapalny mózgu.
Co istotne, u młodych szczurów naukowcy nie zaobserwowali, by dieta opierająca się na przetworzonej żywności przekładała się na problemy poznawcze czy zapalenie nerwów.
Zarówno młode, jak i stare szczury znacznie przybrały na wadze wskutek zmiany diety, przy czym u starszych szczurów zjawisko to było bardziej widoczne.
Jednocześnie, choć kwasy DHA chroniły mózgi młodych i starych szczurów, to ich suplementacja nie zapobiegła przybieraniu na wadze.
To sprawiło, że badacze postanowili przestrzec przed ślepym zaufaniem do gotowych dań, widząc w nich jeszcze jedno zagrożenie: "Są rodzaje diet, które są reklamowane jako niskotłuszczowe, ale są wysoko przetworzone. Nie zawierają błonnika i zawierają rafinowane węglowodany, które są również znane jako węglowodany niskiej jakości", podkreśliła dr Barrientos.
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Nie czekaj na wizytę u lekarza. Skorzystaj z konsultacji u specjalistów z całej Polski już dziś na abcZdrowie Znajdź lekarza.