Trwa ładowanie...

Intermittent fasting (post przerywany) – zasady, zalety przeciwwskazania

Avatar placeholder
17.05.2023 12:17
Intermittent fasting (post przerywany) mogą stosować osoby, które chcą usprawnić działanie organizmu
Intermittent fasting (post przerywany) mogą stosować osoby, które chcą usprawnić działanie organizmu (Adobe Stock)

Intermittent fasting, IF lub post przerywany, to sposób żywienia, który polega na wydzieleniu dwóch okresów. To tak zwane okno żywieniowe, w którym można jeść oraz okres postu, w którym trzeba powstrzymać się od spożywania jakichkolwiek posiłków. Jakie są rodzaje diety? Kto może z niej korzystać?

spis treści

1. Co to jest intermittent fasting?

Intermittent fasting (IF), inaczej post przerywany, to sposób odżywiania, który polega na stosowaniu krótkookresowych głodówek. Jego istotą jest wydzielanie okresów, w których można jeść (to właśnie okienko żywieniowe) i tych, w których jeść nie wolno (tak zwany post). Odchodzi się od spożywania 5 posiłków dziennie w regularnych odstępach czasu.

Oznacza to, że intermittent fasting polega na przyjmowaniu pokarmu jedynie w wyznaczonym czasie, zarówno w ciągu doby, jak i tygodnia. Zależy to od rodzaju diety IF.

2. Rodzaje intermittent fasting

Zobacz film: "Dieta low carb pod lupą. Naukowcy o skuteczności odżywiania niskowęglowodanowego"

Istnieje kilka rodzajów żywienia w rytmie intermittent fasting, które tworzą dwie grupy. To kilkugodzinny post w ciągu dnia oraz post w określonych dniach w ciągu tygodnia (w czasie postu przy poście przerywanym dozwolone jest spożywanie bezkalorycznych napojów, takich jak woda, kawa i herbata).

Jednym z modeli jest dieta TRF (ang. time-restricted feeding), stosowana najczęściej w trzech wariantach:

  • intermittent fasting 12/12 – post i okienko żywieniowe trwają po 12 godzin,
  • intermittent fasting 16/8, co oznacza 16-godzinny post w ciągu doby oraz 8 godzinne okienko żywieniowe,
  • intermittent fasting 20/4, co oznacza post, który trwa 20 godzin i 4-godzinne okienko żywieniowe (to tak zwana dieta wojownika).

Innym modelem jest 24-godzinny okres postu na przemian z 24-godzinnym okresem jedzenia powtarzany 2-3 razy w tygodniu w systemie 5:2 (lub 4:3). To dieta ADF (ang. alternate-day-fasting). I tak:

  • intermittent fasting 5:2 oznacza, że przez 5 dni w tygodniu można odżywiać się normalnie, zgodnie z zaleceniami dietetyków, a przez 2 dni należy stosować dietę,
  • intermittent fasting 6:1 (eat-stop-eat), który polega na zachowaniu postu przez dobę co 6 dni.

3. Intermittent fasting – co jeść i pić?

Jeśli chodzi o zasady diety intermittent fasting, a także produkty dozwolone i zakazane, okazuje się, że jest ona prosta o tyle, że nie ma ograniczeń dotyczących wyboru żywności oraz zjadanych ilości. Brak także obowiązku liczenia kalorii czy zawartości makroskładników.

Tym samym dieta IF nie opiera się na konkretnych wytycznych w zakresie rodzaju i ilości spożywanych produktów. Głównym założeniem postu przerywanego jest pora spożywania posiłków. Z zasady stosowanie intermittent fasting powinno opierać się na produktach zdrowych i naturalnych. Najlepiej wyeliminować z diety żywność przetworzoną, zasobną w węglowodany proste, cukier i puste kalorie, a także tłuszcze nasycone.

Ważne są zdrowe tłuszcze (ich wartościowym źródłem jest na przykład oliwa z oliwek, awokado, nasiona i orzechy), produkty z mąki pełnoziarnistej (zarówno pieczywo, jak i makaron), brązowy ryż i kasze, chude mięso, ryby i owoce morza, nabiał, warzywa i owoce. Istotne również jest, by optymalnie nawadniać organizm. Zalecana jest woda mineralna, niesłodzona herbata (najlepiej ziołowa) oraz czarna kawa.

4. Dla kogo intermittent fasting?

Intermittent fasting mogą stosować osoby, które chcą:

  • zrzucić nadmiar kilogramów; dieta okienkowa zwykle pozwala zredukować tkankę tłuszczową, co ma związek ze spożywaniem mniejszej liczby kalorii niż wynosi dobowe zapotrzebowanie,
  • poprawić samopoczucie,
  • usprawnić działanie organizmu,
  • zwiększyć poziom energii witalnej, ale i wydolności organizmu.

Dla niektórych intermittent fasting to element profilaktyki niektórych chorób (udaru mózgu, choroby Alzheimera oraz Parkinsona).

5. Intermittent fasting – przeciwwskazania i wady

Post przerywany nie jest sposobem żywienia dla każdego. Żywienia w tym stylu powinny unikać dzieci, młodzież i seniorzy oraz osoby:

  • uprawiające intensywnie sport,
  • ciężko pracujące fizycznie,
  • przemęczone, przepracowane,
  • chcące utrzymać lub zwiększyć masę mięśniową,
  • mające słabą wolę,
  • żyjące niehigienicznie,
  • zmagające się z cukrzycą (to głównie diabetycy przyjmujący insulinę),
  • borykające się z chorobami nerek i wątroby,
  • zmagające się z zaburzeniami i chorobami układu hormonalnego,
  • kobiety w ciąży i karmiące,
  • przechodzące okres rekonwalescencji po przebytych operacjach.

Ponieważ diety oparte na głodówkach mogą być szkodliwe dla organizmu, przed rozpoczęciem diety IF warto skonsultować się z lekarzem lub poprosić o ułożenie racjonalnego jadłospisu dietetyka.

Skorzystaj z usług medycznych bez kolejek. Umów wizytę u specjalisty z e-receptą i e-zwolnieniem lub badanie na abcZdrowie Znajdź lekarza.

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze