3 z 7Sól i cukier wyrzuć z diety
Sól należy stosować z umiarem. Dzienna norma to dla dorosłej osoby ok. 5 gramów na dobę. Nadmierne spożycie soli poważnie szkodzi sercu.
Trudno jest realnie kontrolować ilość soli w diecie, ponieważ większość produktów spożywczych jest dosalana już na etapie wytwarzania. Dotyczy to nie tylko fast foodów, uważanych za synonim złej żywności, lecz również codziennie spożywanego pieczywa czy gotowych dań w słoikach.
Zwykle nadmiar soli zawiera przetworzona żywność, która jest też pełna innych szkodliwych substancji, wzmacniaczy smaku i zapachu oraz konserwantów.
Podobnie cukier może być ukryty w produktach, więc warto czytać etykiety. Dosładzane napoje należy wyeliminować z diety.
Woda z listkiem mięty lub plasterkiem cytryny będzie znacznie lepszym rozwiązaniem. Zamiast słodkich płatków śniadaniowych, lepiej postawić na smaczną i zdrową owsiankę.
Na następnym slajdzie obejrzysz WIDEO
Zobacz też: Atak serca