Kochasz sushi? Lepiej uważaj. Ryzykujesz zakażenie superbakterią i pasożytami
Miłośnicy sushi mogą być narażeni na zakażenie superbakterią. Naukowcy zauważyli, że ilość bakterii opornych na antybiotyki w szczepach E. coli u ryb w ciągu ostatnich 5 lat się podwoiła. Teraz ostrzegają osoby, które często sięgają po surowe ryby.
1. Coraz więcej bakterii, które są oporne na działanie antybiotyków
Naukowcy ostrzegają, że miłośnicy sushi mogą być bardziej narażeni na zakażenia oporne na antybiotyki. Zdaniem amerykańskiego resortu zdrowia to oporność na środki przeciwdrobnoustrojowe jest największym wyzwaniem dla współczesnej medycyny.
Przyjmowanie nieprawidłowych dawek leków albo stosowanie antybiotyków bez wyraźnej potrzeby np. podczas infekcji wirusowych, może doprowadzić do zmutowania bakterii, które w przyszłości uodpornią się na podawane środki lecznicze. Naukowcy szacują, że każdego roku superbakterie zabijają w Europie 33 tys. osób.
W ubiegłym tygodniu brytyjski resort zdrowia poinformował, że ciągu ostatnich 10 lat w Wielkiej Brytanii odkryto 19 nowych szczepów śmiertelnie groźnych bakterii. Tworzenie kolejnych mutacji opornych na antybiotyki może w przyszłości doprowadzić do pandemii nieuleczalnych infekcji.
2. Szczątkowe ilości antybiotyków docierają do środowiska morskiego
Naukowcy wzięli pod lupę zwierzęta morskie, które zamieszkiwały lagunę Indian River we Florydzie. Na podstawie swoich badań stwierdzili, że w ciągu ostatnich pięciu lat, ilość bakterii opornych na antybiotyki w różnych szczepach E. coli wzrosła w ich organizmach ponad dwukrotnie.
Dodatkowo stwierdzono u nich również zdecydowany wzrost obecności patogenu vibrio alginolyticus, który może prowadzić u ludzi do poważnych zatruć.
"Zaobserwowaliśmy wyraźne zmiany w ciągu ostatnich lat. Stwierdziliśmy znaczny wzrost oporności na antybiotyki w badanej grupie zwierząt. Ten trend odzwierciedla podobną tendencję, która pojawiła się u ludzi" - wyjaśniał w rozmowie z "The Telegraph" Adam Schaefer, szef zespołu badawczego.
Naukowcy przypuszczają, że główna odpowiedzialność spoczywa na ludziach, którzy coraz mocniej zanieczyszczają środowisko, również wodne. Powszechne nadużywanie antybiotyków prowadzi do tego, że ich szczątkowe ilości docierają także do rzek, mórz i oceanów.
3. Gotowanie żywności zabija bakterie
Surowe ryby mogą zawierać również pasożyty. Szczególnie groźny jest dla nas nicień anisakis. Możemy się nim zarazić sięgając po np. po dorsza, makrelę, łososia i morszczuka. Inne badania pokazują, że w związku z coraz większym zanieczyszczeniem środowiska w organizmie ryb znajdują się również śladowe ilości metali ciężkich, takich jak kadm, ołów a nawet rtęć.
Naukowcy są przekonani, że najbardziej zagrożeni są miłośnicy sushi, ponieważ niebezpieczne bakterie żyją przede wszystkim w surowym mięsie ryb. Gotowanie żywności w odpowiednio wysokiej temperaturze zabija wszelkie szkodliwe bakterie.
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Potrzebujesz konsultacji z lekarzem, e-zwolnienia lub e-recepty? Wejdź na abcZdrowie Znajdź Lekarza i umów wizytę stacjonarną u specjalistów z całej Polski lub teleporadę od ręki.