Trwa ładowanie...

Kokoryczka – właściwości lecznicze, działanie i wygląd

Avatar placeholder
27.07.2023 15:27
Kokoryczki to byliny kłączowe, które mają dzwonkowate, białe, zwisające na szypułkach kwiaty
Kokoryczki to byliny kłączowe, które mają dzwonkowate, białe, zwisające na szypułkach kwiaty (Adobe Stock)

Kokoryczka to roślina, która należy do rodziny szparagowatych. W stanie naturalnym występuje w lasach Europy, Azji i Ameryki Północnej. W Polsce spotykane są trzy gatunki kokoryczki: okółkowa, wielokwiatowa i wonna. Jak wygląda roślina? Jakie ma właściwości?

spis treści

1. Co to jest kokoryczka?

Kokoryczka (Polygonatum Mill.) to rodzaj roślin z rodziny szparagowatych (Asparagaceae). Należy do niego co najmniej 50, według niektórych źródeł ponad 70 gatunków.

Polygonatum Mill jest znana także jako „pieczęć Salomona” (ang. Solomon’s seal) i „korzeń szminkowy” (niem. Schminckwurzel), co nawiązuje do faktu wyrabiania szminek z kłącza kokoryczki.

Zobacz film: "Odtrucie wątroby. Te domowe sposoby pomogą z detoksykacją"

Rośliny występują w strefie klimatu umiarkowanego na półkuli północnej, głównie w południowo-zachodnich Chinach, ale także w Europie i Ameryce Północnej. Można je spotkać na skraju widnych lasów liściastych i w zaroślach oraz w górskich lasach i kosodrzewinie.

W Polsce rośnie kokoryczka okółkowa (Polygonatum verticillatum), kokoryczka wielokwiatowa (Polygonatum multiflorum) i kokoryczka wonna (Polygonatum odoratum). Traktuje się je jako rośliny ozdobne, niektóre także lecznicze i pokarmowe.

2. Jak wygląda kokoryczka?

Kokoryczki to byliny kłączowe. Mają:

  • duże, grube, poziomo rosnące kłącze,
  • wyrastające z kłącza pojedyncze, nierozgałęzione, wzniesione, zwykle łukowate łodygi,
  • naprzeciwległe lub skrętoległe, siedzące lub krótkoogonkowe liście,
  • wyrastające w skupieniach, obupłciowe, dzwonkowate, białe, zwykle zwisające na szypułkach kwiaty; kokoryczka kwitnie od kwietnia do czerwca,
  • okrągłe, czarne lub czerwone jagody (owoce).

W zależności od gatunku kokoryczka osiąga wysokość od 20 do 100 cm.

Uprawa koloryczki

Kokoryczka w ogrodzie to typowa roślina do cienia nadającą się do uprawy pod drzewami. Świetnie sprawdza się jako roślina okrywowa sadzona w większych grupach.

Kokoryczkę sadzi się wczesną jesienią lub wiosną. Stanowisko dla niej powinno być cieniste lub półcieniste, częściowo osłonięte. Jest łatwa w uprawie.

3. Kokoryczka – właściwości lecznicze, działanie i zastosowanie

Surowcem leczniczym kokoryczki jest ziele i kłącze rośliny (Rhizoma et Herba Polygonati). Kłącze pozyskuje się głównie wiosną i jesienią, a ziele w okresie kwitnienia, to jest od maja do czerwca.

Do substancji czynnych biologicznie w zielu oraz kłączu kokoryczki należą saponiny steroidowe (m.in. konwalaryna), polisacharydy, aminokwasy (asparagina), flawonoidy, antrachinony, glikozydy i alkaloidy. Można przygotować z nich napar, odwar, macerat, nalewkę, intrakt czy wyciąg.

Kokoryczka jest wykorzystywana w ziołolecznictwie zarówno w Azji, jak i w Europie. Wskazaniem do jej stosowania są choroby układu oddechowego (roślina służy do rozrzedzania zalegającego śluzu), ale także osteoporoza, osłabienie i zmęczenie, zawroty głowy, cukrzyca, zaburzenia lipidowe, nadciśnienie tętnicze i inne choroby krążenia. Ma to związek z właściwościami rośliny.

Wiadomo, że kokoryczka ma właściwości hipoglikemizujące (obniża stężenie glukozy we krwi), zmniejsza poziom „złego” cholesterolu, obniża ciśnienie tętnicze krwi i reguluje pracę serca, zwiększa siłę skurczu mięśnia sercowego, zwalnia częstotliwość pracy serca.

Wykazuje także działanie przeciwnowotworowe, uspokajające i moczopędne, dzięki czemu zwiększa objętość wydalanego moczu, ale i wspomaga oczyszczanie organizmu z toksyn. Ma także działanie przeciwbakteryjne, przeciwgrzybicze, przeciwwirusowe.

Zewnętrznie kokoryczka używana jest jako tonik, napar czy odwar:

4. Czy kokoryczka jest trująca?

Kokoryczka, choć jest uznawana za roślinę leczniczą, nie może być używana zawsze i przez wszystkich. Należy pamiętać, że pomimo swoich walorów to jednocześnie trująca roślina ogrodowa. Ponieważ zawiera toksyczne dla ludzi glikozydy i asparganinę, nawet niewielka ilość jagód może wywoływać wymioty, biegunkę i zaburzenie pracy serca.

Stosowanie surowca leczniczego (ziele i kłącze) w optymalnych dawkach leczniczych i przez krótki okres jest bezpieczne. Zażywanie za dużych dawek prowadzi do podrażnienia przewodu pokarmowego, co wiąże się z pojawieniem wymiotów, biegunki czy nudności.

Stosowanie przez kobiety w ciąży i karmiące piersią powinno być skonsultowane z lekarzem. Warto także pamiętać, że nie powinny po nią sięgać dzieci, osoby z niskim ciśnieniem krwi oraz przyjmujące leki hipotensyjne czy nasercowe.

Rekomendowane przez naszych ekspertów

Skorzystaj z usług medycznych bez kolejek. Umów wizytę u specjalisty z e-receptą i e-zwolnieniem lub badanie na abcZdrowie Znajdź lekarza.

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze