Nowe badania Agencji ds. Żywności. Wafle ryżowe mogą być trujące

Uwielbiasz wafle ryżowe? To twoja ulubiona „zdrowa” przekąska w ciągu dnia? Wafle ryżowe cieszą się obecnie ogromną popularnością. Szczególnie znane są jako produkt w dietach bezglutenowych i odchudzających. Niestety najnowsze badania psują ich renomę. Okazuje się, że wcale nie są takie zdrowe.

Areszenik w waflach ryżowych

Szwedzka Agencja ds. Żywności wydała oświadczenie, w którym informuje, że spożywanie wafli ryżowych może być niebezpieczne. Okazuje się, że znajdująca się w nich ilość arszeniku w dużych stopniu przekracza ustalone normy.

Zobacz film: "Dania oparte na orzechach. Zdrowe i smaczne"

Arszenik w małych ilościach może powodować pobudzenie, jednak w nadmiarze może być niezwykle groźny dla zdrowa. Gromadząc się w organizmie człowieka zaczyna być toksyczny, ponadto sprzyja rozwojowi nowotworów, głównie skóry, płuc i wątroby.

Okazuje się, że większość produktów wytwarzanych z ryżu prawdopodobnie w swojej zawartości będzie posiadało zbyt wysokie stężenie arszeniku. Podobny skład będą posiadały również chrupki ryżowe, które często podawane są dzieciom. Ma to związek ze sposobem w jaki rośnie ryż, ponieważ pochłania on duże ilości wody, w której znajduje się arsen uwalniany do środowiska przez nawozy i pestycydy.

W trakcie badań naukowcy przeanalizowali skład zawartość ponad 80 rodzajów wafli ryżowych różnych marek. Ilość zawartego w nich arszeniku kilkukrotnie przekraczały dozwoloną ilość tego składniku. Taka zwartość może być bardzo szkodliwa dla dorosłych. Najbardziej jednak zagrożone jest zdrowie dzieci. Kobiety w ciąży również powinny unikać ich spozywania, ponieważ arszenik może negatywnie wpływać na układ odpornościowy dziecka.

Agencja ds. Żywności sugeruje, że powinniśmy ograniczyć spożywanie tych produktów do minimum. Nowo wprowadzone zasady dotyczące spożycia areszniku nakazują, że na miliard osób nie powinno przekraczać 200 jednostek, a w przypadku dzieci 100 jednostek.

Anna Krzpiet, 4 miesiące temu

Zdrowie

Komentarze (8)
~Ściślak
~Ściślak 7 miesięcy temu

Gdzie jest link do źródła z wynikami do wglądu? Jakie produkty badano, jaką aparaturą, kto te badania przeprowadzał, kiedy i gdzie? Taki tekst nie poparty faktami to pierdoła, która można się co najwyżej podetrzeć.

Odpowiedz

Pomocni lekarze

Artykuły Newsy - zdrowie
Produkty żywnościowe

Dlaczego należy uważać na wafle ryżowe?

Dlaczego należy uważać na wafle ryżowe?

Wafle ryżowe - co w nich znajdziemy? Dla wielu osób wafle ryżowe to dobry sposób na szybką i zdrową przekąskę. Cieszą się popularnością wśród osób (...) na diecie bezglutenowej i odchudzającej....

Produkty żywnościowe

Jakie przekąski polecają dietetycy?

Jakie przekąski polecają dietetycy?

będzie można kupić bez recepty Wafle ryżowe z awokado Co jeszcze polecają dietetycy? Wafle ryżowe z dodatkiem awokado. Taki lekki posiłek zniweluje uczucie (...) głodu oraz pobudzi...

Zasady zdrowego odchudzania

Zdrowe przekąski, które utrudniają schudnięcie

Zdrowe przekąski, które utrudniają schudnięcie

z węglowodanów o wysokim indeksie glikemicznym, cukrów i soli. Pamiętaj o tym. Zobacz także: Wafle ryżowe i pieczywo chrupkie - jeść czy nie? Musli (...) ryżowe Ulubiona przekąska osób będących na...

Grzyby

Podział grzybów trujących (WIDEO)

Podział grzybów trujących (WIDEO) Odtwórz wideo

, lecz bardzo często zbierają te niewłaściwe. Trujące rośliny są niebezpieczne dla zdrowia, powodują zatrucia i inne problemy związane z układem pokarmowym. Grzyby trujące (...) dzieli się na trzy grupy: grzyby niepowodujące...

Onkologia

Te produkty są rakotwórcze! Unikaj ich w swojej diecie

Te produkty są rakotwórcze! Unikaj ich w swojej diecie

) i Międzynarodowa Agencja Badania Raka (IARC, będącej agendą WHO), oszacowały, że predyspozycje genetyczne stanowią jedynie 5-10 proc. przyczyn (...) , wyłożone są bisfenolem A (w skrócie BPA). Niemiecki Związek ds....