Picie dwóch kaw i herbat dziennie może zmniejszyć ryzyko udaru mózgu i demencji nawet o jedną trzecią
Chińscy naukowcy przez dekadę prowadzili badania, w których obserwowali ponad 500 tys. osób, które codziennie piły kawę i herbatę. Wyniki są zaskakujące – okazuje się, że badani byli mniej narażeni na udary i rozwój demencji. Badania opublikowano w czasopiśmie "PLoS Medicine".
1. Picie kawy i herbaty. Jak wpływa na organizm?
Picie dwóch filiżanek kawy i herbaty dziennie może zmniejszyć ryzyko udaru mózgu i demencji – przekonują chińscy naukowcy. Badacze z Uniwersytetu Medycznego w Tianjin przez ponad dekadę obserwowali 500 tys. Brytyjczyków, monitorując ich zdrowie. Przedział wiekowy uczestników to 50-74 lata.
- Osoby, które piły od 2 do 3 filiżanek kawy na dobę oraz od 2 do 3 filiżanek herbaty na dobę notowały o 32 proc. niższe ryzyko wystąpienia udaru niedokrwiennego mózgu oraz o 28 proc. niższe ryzyko wystąpienia otępienia - komentuje dr Bartosz Fiałek w mediach społecznościowych.
Wow!
— Bartosz Fiałek (@bfialek) November 20, 2021
Osoby, które piły od 2 do 3 filiżanek kawy na dobę oraz od 2 do 3 filiżanek herbaty na dobę notowały o 32 proc. NIŻSZE RYZYKO wystąpienia udaru niedokrwiennego mózgu oraz o 28 proc. NIŻSZE RYZYKO wystąpienia otępienia. pic.twitter.com/BfphekL90k
Picie tylko kawy lub herbaty również przynosiło pewne korzyści, nawet jeśli dorośli spożywali tylko jedną filiżankę napoju dziennie.
"Nasze odkrycia sugerowały, że umiarkowane spożycie kawy i herbaty oddzielnie lub w połączeniu wiązało się z niższym ryzykiem udaru mózgu i demencji" - przyznał zespół naukowców pod kierownictwem dr Yuan Zhang.
Z kolei dr Charlotte Mills, ekspert w dziedzinie nauk żywieniowych z Reading University, powiedziała, że odkrycia były "spójne" z innymi badaniami, które dotyczyły korzyści płynących z picia kawy i herbaty. Dodała jednak, że niewykluczone, iż działają tu inne czynniki.
Naukowcy z Chin nie są w stanie wyjaśnić, dlaczego kawa i herbata mogą zmniejszać ryzyko udarów i demencji. Jednak niektórzy eksperci wskazują na polifenole obecne w gorących napojach, (które znajdują się również w jagodach i kakao), które mogą zmniejszyć ryzyko chorób neurodegeneracyjnych.
W Polsce średnio co 8 minut ktoś doświadcza udaru. Jak pokazują statystyki, rocznie jest to ok. 100 tys. osób.
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Rekomendowane przez naszych ekspertów
Nie czekaj na wizytę u lekarza. Skorzystaj z konsultacji u specjalistów z całej Polski już dziś na abcZdrowie Znajdź lekarza.