Picie dwóch kaw i herbat dziennie może zmniejszyć ryzyko udaru mózgu i demencji nawet o jedną trzecią
Chińscy naukowcy przez dekadę prowadzili badania, w których obserwowali ponad 500 tys. osób, które codziennie piły kawę i herbatę. Wyniki są zaskakujące – okazuje się, że badani byli mniej narażeni na udary i rozwój demencji. Badania opublikowano w czasopiśmie "PLoS Medicine".
1. Picie kawy i herbaty. Jak wpływa na organizm?
Picie dwóch filiżanek kawy i herbaty dziennie może zmniejszyć ryzyko udaru mózgu i demencji – przekonują chińscy naukowcy. Badacze z Uniwersytetu Medycznego w Tianjin przez ponad dekadę obserwowali 500 tys. Brytyjczyków, monitorując ich zdrowie. Przedział wiekowy uczestników to 50-74 lata.
- Osoby, które piły od 2 do 3 filiżanek kawy na dobę oraz od 2 do 3 filiżanek herbaty na dobę notowały o 32 proc. niższe ryzyko wystąpienia udaru niedokrwiennego mózgu oraz o 28 proc. niższe ryzyko wystąpienia otępienia - komentuje dr Bartosz Fiałek w mediach społecznościowych.
Wow!
— Bartosz Fiałek (@bfialek) November 20, 2021
Osoby, które piły od 2 do 3 filiżanek kawy na dobę oraz od 2 do 3 filiżanek herbaty na dobę notowały o 32 proc. NIŻSZE RYZYKO wystąpienia udaru niedokrwiennego mózgu oraz o 28 proc. NIŻSZE RYZYKO wystąpienia otępienia. pic.twitter.com/BfphekL90k
Picie tylko kawy lub herbaty również przynosiło pewne korzyści, nawet jeśli dorośli spożywali tylko jedną filiżankę napoju dziennie.
"Nasze odkrycia sugerowały, że umiarkowane spożycie kawy i herbaty oddzielnie lub w połączeniu wiązało się z niższym ryzykiem udaru mózgu i demencji" - przyznał zespół naukowców pod kierownictwem dr Yuan Zhang.
Z kolei dr Charlotte Mills, ekspert w dziedzinie nauk żywieniowych z Reading University, powiedziała, że odkrycia były "spójne" z innymi badaniami, które dotyczyły korzyści płynących z picia kawy i herbaty. Dodała jednak, że niewykluczone, iż działają tu inne czynniki.
Naukowcy z Chin nie są w stanie wyjaśnić, dlaczego kawa i herbata mogą zmniejszać ryzyko udarów i demencji. Jednak niektórzy eksperci wskazują na polifenole obecne w gorących napojach, (które znajdują się również w jagodach i kakao), które mogą zmniejszyć ryzyko chorób neurodegeneracyjnych.
W Polsce średnio co 8 minut ktoś doświadcza udaru. Jak pokazują statystyki, rocznie jest to ok. 100 tys. osób.
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Rekomendowane przez naszych ekspertów
Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.