Trwa ładowanie...

Picie dwóch kaw i herbat dziennie może zmniejszyć ryzyko udaru mózgu i demencji nawet o jedną trzecią

Chińscy naukowcy przez dekadę prowadzili badania, w których obserwowali ponad 500 tys. osób, które codziennie piły kawę i herbatę. Wyniki są zaskakujące – okazuje się, że badani byli mniej narażeni na udary i rozwój demencji. Badania opublikowano w czasopiśmie "PLoS Medicine".

Zobacz film: "Dr Sutkowski: Druga dawka dla seniorów nie jest fizycznie zabezpieczona"

spis treści

1. Picie kawy i herbaty. Jak wpływa na organizm?

Picie dwóch filiżanek kawy i herbaty dziennie może zmniejszyć ryzyko udaru mózgu i demencji – przekonują chińscy naukowcy. Badacze z Uniwersytetu Medycznego w Tianjin przez ponad dekadę obserwowali 500 tys. Brytyjczyków, monitorując ich zdrowie. Przedział wiekowy uczestników to 50-74 lata.

- Osoby, które piły od 2 do 3 filiżanek kawy na dobę oraz od 2 do 3 filiżanek herbaty na dobę notowały o 32 proc. niższe ryzyko wystąpienia udaru niedokrwiennego mózgu oraz o 28 proc. niższe ryzyko wystąpienia otępienia - komentuje dr Bartosz Fiałek w mediach społecznościowych.

Picie tylko kawy lub herbaty również przynosiło pewne korzyści, nawet jeśli dorośli spożywali tylko jedną filiżankę napoju dziennie.

"Nasze odkrycia sugerowały, że umiarkowane spożycie kawy i herbaty oddzielnie lub w połączeniu wiązało się z niższym ryzykiem udaru mózgu i demencji" - przyznał zespół naukowców pod kierownictwem dr Yuan Zhang.

Z kolei dr Charlotte Mills, ekspert w dziedzinie nauk żywieniowych z Reading University, powiedziała, że odkrycia były "spójne" z innymi badaniami, które dotyczyły korzyści płynących z picia kawy i herbaty. Dodała jednak, że niewykluczone, iż działają tu inne czynniki.

Picie dwóch kaw i  herbat dziennie może zmniejszyć ryzyko udaru mózgu i demencji nawet o jedną trzecią
Picie dwóch kaw i herbat dziennie może zmniejszyć ryzyko udaru mózgu i demencji nawet o jedną trzecią (Getty Images)

Naukowcy z Chin nie są w stanie wyjaśnić, dlaczego kawa i herbata mogą zmniejszać ryzyko udarów i demencji. Jednak niektórzy eksperci wskazują na polifenole obecne w gorących napojach, (które znajdują się również w jagodach i kakao), które mogą zmniejszyć ryzyko chorób neurodegeneracyjnych.

W Polsce średnio co 8 minut ktoś doświadcza udaru. Jak pokazują statystyki, rocznie jest to ok. 100 tys. osób.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Rekomendowane przez naszych ekspertów

Potrzebujesz konsultacji z lekarzem, e-zwolnienia lub e-recepty? Wejdź na abcZdrowie Znajdź Lekarza i umów wizytę stacjonarną u specjalistów z całej Polski lub teleporadę od ręki.

Polecane dla Ciebie
Komentarze
Wysyłając opinię akceptujesz regulamin zamieszczania opinii w serwisie. Grupa Wirtualna Polska Media SA z siedzibą w Warszawie jest administratorem twoich danych osobowych dla celów związanych z korzystaniem z serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania.
    Pomocni lekarze
    Szukaj innego lekarza