Trwa ładowanie...

Cenimy Twoją prywatność

Kliknij "AKCEPTUJĘ I PRZECHODZĘ DO SERWISU", aby wyrazić zgodę na korzystanie w Internecie z technologii automatycznego gromadzenia i wykorzystywania danych oraz na przetwarzanie Twoich danych osobowych przez Wirtualną Polskę, Zaufanych Partnerów IAB (870 partnerów) oraz pozostałych Zaufanych Partnerów (403 partnerów) a także udostępnienie przez nas ww. Zaufanym Partnerom przypisanych Ci identyfikatorów w celach marketingowych (w tym do zautomatyzowanego dopasowania reklam do Twoich zainteresowań i mierzenia ich skuteczności) i pozostałych, które wskazujemy poniżej. Możesz również podjąć decyzję w sprawie udzielenia zgody w ramach ustawień zaawansowanych.


Na podstawie udzielonej przez Ciebie zgody Wirtualna Polska, Zaufani Partnerzy IAB oraz pozostali Zaufani Partnerzy będą przetwarzać Twoje dane osobowe zbierane w Internecie (m.in. na serwisach partnerów e-commerce), w tym za pośrednictwem formularzy, takie jak: adresy IP, identyfikatory Twoich urządzeń i identyfikatory plików cookies oraz inne przypisane Ci identyfikatory i informacje o Twojej aktywności w Internecie. Dane te będą przetwarzane w celu: przechowywania informacji na urządzeniu lub dostępu do nich, wykorzystywania ograniczonych danych do wyboru reklam, tworzenia profili związanych z personalizacją reklam, wykorzystania profili do wyboru spersonalizowanych reklam, tworzenia profili z myślą o personalizacji treści, wykorzystywania profili w doborze spersonalizowanych treści, pomiaru wydajności reklam, pomiaru wydajności treści, poznawaniu odbiorców dzięki statystyce lub kombinacji danych z różnych źródeł, opracowywania i ulepszania usług, wykorzystywania ograniczonych danych do wyboru treści.


W ramach funkcji i funkcji specjalnych Wirtualna Polska może podejmować następujące działania:

  1. Dopasowanie i łączenie danych z innych źródeł
  2. Łączenie różnych urządzeń
  3. Identyfikacja urządzeń na podstawie informacji przesyłanych automatycznie
  4. Aktywne skanowanie charakterystyki urządzenia do celów identyfikacji

Cele przetwarzania Twoich danych przez Zaufanych Partnerów IAB oraz pozostałych Zaufanych Partnerów są następujące:

  1. Przechowywanie informacji na urządzeniu lub dostęp do nich
  2. Wykorzystywanie ograniczonych danych do wyboru reklam
  3. Tworzenie profili w celu spersonalizowanych reklam
  4. Wykorzystanie profili do wyboru spersonalizowanych reklam
  5. Tworzenie profili w celu personalizacji treści
  6. Wykorzystywanie profili w celu doboru spersonalizowanych treści
  7. Pomiar efektywności reklam
  8. Pomiar efektywności treści
  9. Rozumienie odbiorców dzięki statystyce lub kombinacji danych z różnych źródeł
  10. Rozwój i ulepszanie usług
  11. Wykorzystywanie ograniczonych danych do wyboru treści
  12. Zapewnienie bezpieczeństwa, zapobieganie oszustwom i naprawianie błędów
  13. Dostarczanie i prezentowanie reklam i treści
  14. Zapisanie decyzji dotyczących prywatności oraz informowanie o nich

W ramach funkcji i funkcji specjalnych nasi Zaufani Partnerzy IAB oraz pozostali Zaufani Partnerzy mogą podejmować następujące działania:

  1. Dopasowanie i łączenie danych z innych źródeł
  2. Łączenie różnych urządzeń
  3. Identyfikacja urządzeń na podstawie informacji przesyłanych automatycznie
  4. Aktywne skanowanie charakterystyki urządzenia do celów identyfikacji

Dla podjęcia powyższych działań nasi Zaufani Partnerzy IAB oraz pozostali Zaufani Partnerzy również potrzebują Twojej zgody, którą możesz udzielić poprzez kliknięcie w przycisk "AKCEPTUJĘ I PRZECHODZĘ DO SERWISU" lub podjąć decyzję w sprawie udzielenia zgody w ramach ustawień zaawansowanych.


Cele przetwarzania Twoich danych bez konieczności uzyskania Twojej zgody w oparciu o uzasadniony interes Wirtualnej Polski, Zaufanych Partnerów IAB oraz możliwość sprzeciwienia się takiemu przetwarzaniu znajdziesz w ustawieniach zaawansowanych.


Cele, cele specjalne, funkcje i funkcje specjalne przetwarzania szczegółowo opisujemy w ustawieniach zaawansowanych.


Serwisy partnerów e-commerce, z których możemy przetwarzać Twoje dane osobowe na podstawie udzielonej przez Ciebie zgody znajdziesz tutaj.


Zgoda jest dobrowolna i możesz ją w dowolnym momencie wycofać wywołując ponownie okno z ustawieniami poprzez kliknięcie w link "Ustawienia prywatności" znajdujący się w stopce każdego serwisu.


Pamiętaj, że udzielając zgody Twoje dane będą mogły być przekazywane do naszych Zaufanych Partnerów z państw trzecich tj. z państw spoza Europejskiego Obszaru Gospodarczego.


Masz prawo żądania dostępu, sprostowania, usunięcia, ograniczenia, przeniesienia przetwarzania danych, złożenia sprzeciwu, złożenia skargi do organu nadzorczego na zasadach określonych w polityce prywatności.


Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień Twojej przeglądarki oznacza, że pliki cookies będą umieszczane w Twoim urządzeniu końcowym. W celu zmiany ustawień prywatności możesz kliknąć w link Ustawienia zaawansowane lub "Ustawienia prywatności" znajdujący się w stopce każdego serwisu w ramach których będziesz mógł udzielić, odwołać zgodę lub w inny sposób zarządzać swoimi wyborami. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Twoich danych osobowych znajdziesz w polityce prywatności.

Podstępna zabójczyni uwielbiana przez Polaków. Eksperci ostrzegają

Avatar placeholder
27.10.2021 07:07
Podstępna zabójczyni uwielbiana przez Polaków. Eksperci ostrzegają: Jedzenie mniej soli mogłoby uratować 1,6 mln osób rocznie
Podstępna zabójczyni uwielbiana przez Polaków. Eksperci ostrzegają: Jedzenie mniej soli mogłoby uratować 1,6 mln osób rocznie (Getty Images)

Jest wszechobecna. Co roku za jej sprawą umiera więcej ludzi, niż zamieszkuje obszar woj. warmińsko-mazurskiego. - Często nawet nie zdajemy sobie sprawy z faktu, że spożywamy 2-3 razy więcej soli, niż jest zalecane. W ten sposób narażamy się na rozwój chorób sercowo-naczyniowych, będących główną przyczyną zgonów Polaków - mówi kardiolog dr Beata Poprawa.

Artykuł jest częścią akcji "Pomyśl o sobie – sprawdzamy zdrowie Polaków w pandemii". Wypełnij TEST i dowiedz się, czego tak naprawdę potrzebuje twój organizm.

spis treści

1. Dieta o niskiej zawartości soli? "Uratowałaby miliony"

Jak szacuje dr Tom Frieden, były dyrektor amerykańskiej agencji Centers for Disease Control and Prevention (CDC), co roku nadmierne spożywanie soli przyczynia się do śmierci 1,6 mln osób na całym świecie.

Sól jest dosłownie we wszystkich produktach przetworzonych
Sól jest dosłownie we wszystkich produktach przetworzonych (Getty Images )
Zobacz film: "Rzecznik Praw Pacjenta mówi, jak dochodzić swoich praw"

Cztery na pięć z tych zgonów następuje w krajach o niskim i średnim dochodzie, a prawie połowa dotyczy osób poniżej 70. roku życia.

Według wytycznych Światowej Organizacji Zdrowia codzienne spożywanie soli nie powinno przekraczać 5 g. Tymczasem statystyczny Polak spożywa 13,7 gramów soli na dobę. Średnia światowa wynosi ok. 10,1 g. soli.

- Nadmiar soli w organizmie powoduje wzrost ciśnienia tętniczego, a nadciśnienie jest jedną z głównych przyczyn zgonów na całym świecie, również w Polsce - podkreśla dr Beata Poprawa, kardiolog oraz ordynatorka Wielospecjalistycznego Szpitala Powiatowego w Tarnowskich Górach.

Jak wyjaśnia ekspertka, nadciśnienie zwiększa ryzyko wystąpienia niewydolności lub zawału serca oraz udaru mózgu.

- Oprócz tego, że nadmierne spożywanie soli przyczynia się do rozwoju chorób sercowo-naczyniowych, badania naukowe wskazują, że również może ona wpływać na ryzyko wystąpienia nowotworów. Szczególnie raka żołądka, ponieważ sól może sprzyjać namnażaniu się bakterii Helicobacter pylori. Zwiększa też ryzyko kamicy nerkowej i wielu innych chorób - mówi dr Poprawa. - Niestety często nawet nie jesteśmy świadomi, że spożywamy produkty o wysokiej zawartości soli - podkreśla lekarka.

2. "Sól jest dosłownie wszędzie, ale producenci wolą tym się nie chwalić"

Jak podkreśla dietetyk Kinga Głaszewska, sól zawierają niemal wszystkie produkty przetworzone.

- Mechanizm jest prosty: sól podbija i wzmacnia smak jedzenia. Dlatego jest dodawana dosłownie do wszystkiego. Ostatnio przykładowo przygadałam się przyprawie "pieprz cytrynowy". Byłam w szoku, kiedy przeczytałam, że w składzie jest sól i to na pierwszym miejscu. Takich przykładów jest wiele, a producenci często próbują to ukryć - mówi Głaszewska.

Dlatego według dietetyk podstawowy nawyk, który powinniśmy nabrać - to uważne studiowanie etykiet.

W których produktach jest najwięcej soli? Głaszewska radzi w miarę możliwości unikać:

  • fast foodów,
  • gotowych dań i półfabrykatów,
  • wyrobów mięsnych (kiełbasy, pasztety, wędliny, parówki itp.),
  • pieczywa bez względu na to, czy jest pszenne, żytnie czy pełnoziarniste,
  • mieszanek przypraw, gotowych sosów, kostek rosołowych,
  • słodyczy i przekąsek typu słone paluszki, chipsy itp.

- Należy stopniowo zmniejszać ilość dodawanej soli do przyrządzanych potraw. Przykładowo nie solić wody, w której gotujemy makaron, ziemniaki czy ryż, ponieważ i tak dodamy do nich solony sos. Jeśli brakuje nam esencji smaku, można zastąpić sól ziołami. Teraz niemal w każdym sklepie można kupić mieszankę "przyprawa zamiast soli". Zazwyczaj jest kompozycja czosnku i różnych ziół - mówi Głaszczewska. - Oczywiście, sól odgrywa ważną rolę, odpowiada m.in. za równowagę elektrolitową w organizmie. Jednak w obecnych czasach, kiedy wszystkie produkty przetworzone zawierają sól, nabawić się jej niedoborów jest naprawdę ciężko - dodaje.

3. Sól o obniżonej zawartości sodu

Istnieją dowody, że stosowanie diety o niskiej zawartości soli może obniżać ciśnienie tętnicze. A gdyby taka dieta była stosowana powszechnie, przełożyłoby to się na znaczne polepszenie kondycji zdrowotnej społeczeństwa, co udowodnili naukowcy z Chin. Ich analiza ukazała się właśnie na łamach czasopisma "New England Journal of Medicine".

W największym przeprowadzonym dotychczas randomizowanym badaniu wzięło udział ponad 20 tys. osób, zamieszkujących wiejskie obszary Chin. Jak okazuje się, ochotnicy, którzy stosowali sól o obniżonej zawartości sodu, rzadziej mieli choroby sercowo-naczyniowe.

Naukowcy obliczyli, że te osoby miały mniejsze ryzyko zgonu o 12 proc., udaru mózgu - o 14 proc., a wszystkich incydentów sercowo-naczyniowych (łącznie udarów i zawałów serca) - o 13 proc.

Co ważne, sól o obniżonej zawartości sodu nie zwiększała ryzyka hiperkaliemii, czyli niebezpiecznie wysokiego poziomu potasu we krwi. Zdaniem badaczy powszechnie stosowanie tego rodzaju soli może być praktycznym i niedrogim sposobem na poprawę zdrowia populacji o niskich dochodach.

Zobacz także: Koronawirus. Odpowiednia dieta może uchronić przed ciężkim COVID-19? Ekspert tłumaczy, na czym polega siła probiotyków

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Rekomendowane przez naszych ekspertów

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Oceń jakość naszego artykułu: Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
12345
Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze