Trwa ładowanie...

Cenimy Twoją prywatność

Kliknij "AKCEPTUJĘ I PRZECHODZĘ DO SERWISU", aby wyrazić zgodę na korzystanie w Internecie z technologii automatycznego gromadzenia i wykorzystywania danych oraz na przetwarzanie Twoich danych osobowych przez Wirtualną Polskę, Zaufanych Partnerów IAB (870 partnerów) oraz pozostałych Zaufanych Partnerów (403 partnerów) a także udostępnienie przez nas ww. Zaufanym Partnerom przypisanych Ci identyfikatorów w celach marketingowych (w tym do zautomatyzowanego dopasowania reklam do Twoich zainteresowań i mierzenia ich skuteczności) i pozostałych, które wskazujemy poniżej. Możesz również podjąć decyzję w sprawie udzielenia zgody w ramach ustawień zaawansowanych.


Na podstawie udzielonej przez Ciebie zgody Wirtualna Polska, Zaufani Partnerzy IAB oraz pozostali Zaufani Partnerzy będą przetwarzać Twoje dane osobowe zbierane w Internecie (m.in. na serwisach partnerów e-commerce), w tym za pośrednictwem formularzy, takie jak: adresy IP, identyfikatory Twoich urządzeń i identyfikatory plików cookies oraz inne przypisane Ci identyfikatory i informacje o Twojej aktywności w Internecie. Dane te będą przetwarzane w celu: przechowywania informacji na urządzeniu lub dostępu do nich, wykorzystywania ograniczonych danych do wyboru reklam, tworzenia profili związanych z personalizacją reklam, wykorzystania profili do wyboru spersonalizowanych reklam, tworzenia profili z myślą o personalizacji treści, wykorzystywania profili w doborze spersonalizowanych treści, pomiaru wydajności reklam, pomiaru wydajności treści, poznawaniu odbiorców dzięki statystyce lub kombinacji danych z różnych źródeł, opracowywania i ulepszania usług, wykorzystywania ograniczonych danych do wyboru treści.


W ramach funkcji i funkcji specjalnych Wirtualna Polska może podejmować następujące działania:

  1. Dopasowanie i łączenie danych z innych źródeł
  2. Łączenie różnych urządzeń
  3. Identyfikacja urządzeń na podstawie informacji przesyłanych automatycznie
  4. Aktywne skanowanie charakterystyki urządzenia do celów identyfikacji

Cele przetwarzania Twoich danych przez Zaufanych Partnerów IAB oraz pozostałych Zaufanych Partnerów są następujące:

  1. Przechowywanie informacji na urządzeniu lub dostęp do nich
  2. Wykorzystywanie ograniczonych danych do wyboru reklam
  3. Tworzenie profili w celu spersonalizowanych reklam
  4. Wykorzystanie profili do wyboru spersonalizowanych reklam
  5. Tworzenie profili w celu personalizacji treści
  6. Wykorzystywanie profili w celu doboru spersonalizowanych treści
  7. Pomiar efektywności reklam
  8. Pomiar efektywności treści
  9. Rozumienie odbiorców dzięki statystyce lub kombinacji danych z różnych źródeł
  10. Rozwój i ulepszanie usług
  11. Wykorzystywanie ograniczonych danych do wyboru treści
  12. Zapewnienie bezpieczeństwa, zapobieganie oszustwom i naprawianie błędów
  13. Dostarczanie i prezentowanie reklam i treści
  14. Zapisanie decyzji dotyczących prywatności oraz informowanie o nich

W ramach funkcji i funkcji specjalnych nasi Zaufani Partnerzy IAB oraz pozostali Zaufani Partnerzy mogą podejmować następujące działania:

  1. Dopasowanie i łączenie danych z innych źródeł
  2. Łączenie różnych urządzeń
  3. Identyfikacja urządzeń na podstawie informacji przesyłanych automatycznie
  4. Aktywne skanowanie charakterystyki urządzenia do celów identyfikacji

Dla podjęcia powyższych działań nasi Zaufani Partnerzy IAB oraz pozostali Zaufani Partnerzy również potrzebują Twojej zgody, którą możesz udzielić poprzez kliknięcie w przycisk "AKCEPTUJĘ I PRZECHODZĘ DO SERWISU" lub podjąć decyzję w sprawie udzielenia zgody w ramach ustawień zaawansowanych.


Cele przetwarzania Twoich danych bez konieczności uzyskania Twojej zgody w oparciu o uzasadniony interes Wirtualnej Polski, Zaufanych Partnerów IAB oraz możliwość sprzeciwienia się takiemu przetwarzaniu znajdziesz w ustawieniach zaawansowanych.


Cele, cele specjalne, funkcje i funkcje specjalne przetwarzania szczegółowo opisujemy w ustawieniach zaawansowanych.


Serwisy partnerów e-commerce, z których możemy przetwarzać Twoje dane osobowe na podstawie udzielonej przez Ciebie zgody znajdziesz tutaj.


Zgoda jest dobrowolna i możesz ją w dowolnym momencie wycofać wywołując ponownie okno z ustawieniami poprzez kliknięcie w link "Ustawienia prywatności" znajdujący się w stopce każdego serwisu.


Pamiętaj, że udzielając zgody Twoje dane będą mogły być przekazywane do naszych Zaufanych Partnerów z państw trzecich tj. z państw spoza Europejskiego Obszaru Gospodarczego.


Masz prawo żądania dostępu, sprostowania, usunięcia, ograniczenia, przeniesienia przetwarzania danych, złożenia sprzeciwu, złożenia skargi do organu nadzorczego na zasadach określonych w polityce prywatności.


Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień Twojej przeglądarki oznacza, że pliki cookies będą umieszczane w Twoim urządzeniu końcowym. W celu zmiany ustawień prywatności możesz kliknąć w link Ustawienia zaawansowane lub "Ustawienia prywatności" znajdujący się w stopce każdego serwisu w ramach których będziesz mógł udzielić, odwołać zgodę lub w inny sposób zarządzać swoimi wyborami. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Twoich danych osobowych znajdziesz w polityce prywatności.

Przysmak był skażony mięsożerną bakterią. 54-latek nie żyje

 Karolina Rozmus
15.06.2023 08:47
54-latek zmarł po zjedzeniu skażonych ostryg
54-latek zmarł po zjedzeniu skażonych ostryg (Getty Images)

Mężczyzna miał kupić w markecie i spożyć surowe ostrygi skażone patogenem Vibrio vulnificus znanym jako mięsożerna bakteria. Niekiedy zakażenie ma piorunujący przebieg. Mężczyzny nie udało się uratować.

spis treści

1. Trwa śledztwo w sprawie skażenia żywności

Departament Zdrowia Publicznego Hrabstwa St. Louis (DPH) położonego we wschodniej części stanu Missouri w Stanach Zjednoczonych poinformował o śmierci 54-letniego mężczyzny. Do zgonu miała doprowadzić infekcja bakteryjna, której źródłem były skażone patogenem o nazwie Vibrio vulnificus (przecinkowce) ostrygi, zakupione w jednym z lokalnych sklepów. Mimo hospitalizacji nie udało się uratować życia pacjenta.

W ostrygach wykryto bakterie Vibrio vulnificus
W ostrygach wykryto bakterie Vibrio vulnificus (Pixabay)

Departament Zdrowia Publicznego wskazuje, że trwa śledztwo w sprawie skażenia owoców morza – władze próbują ustalić, skąd pochodziły ostrygi, przestrzegają też mieszkańców przed spożywaniem owoców morza zakupionych we wskazanym w komunikacie sklepie.

2. Rzadka, ale śmiertelnie niebezpieczna

Zobacz film: "Jak zapobiec zatruciu salmonellą?"

Wibrioza, czyli infekcja spowodowana Vibrio vulnificus w Stanach Zjednoczonych Ameryki jest główną przyczyną zgonów związanych ze spożywaniem owoców morza.

Według danych amerykańskich Centrów Kontroli i Zapobiegania Chorobom (CDC) konsumpcja żywności skażonej patogenem odpowiada za 52 tys. przypadków zachorowań każdego roku. Najczęściej chorobę wywołuje Vibrio parahaemolyticus.

Amerykańska Agencja ds. Żywności i Leków (FDA) zaleca, by unikać spożywania surowych lub niedogotowanych owoców morza. Chorobotwórcze patogeny zabija tylko wysoka temperatura.

"Jedzenie surowych ostryg z ostrym sosem lub picie alkoholu również nie zabija bakterii" – przestrzega FDA. CDC przypomina, że mięsożerną bakterią można zarazić się także podczas kąpieli w morzu. Czynnikiem ryzyka są otwarte rany, a nawet drobne skaleczenia, przez które patogen wnika do krwiobiegu.

Objawy wibriozy, które pojawiają się najczęściej po 24 godzinach od spożycia skażonej żywności, obejmują:

  • wodnistą biegunkę,
  • gorączkę,
  • dreszcze,
  • nudności i wymioty,
  • zmiany skórne.

Bakteria nazywana jest "mięsożerną" właśnie z uwagi na charakterystyczne zmiany skórne – bolesne, wypełnione surowiczym płynem pęcherze. U niektórych osób pojawia się także martwicze zapalenie powięzi - najgroźniejsze powikłanie infekcji, które powoduje rozległą martwicę skóry, tkanki podskórnej i przedziałów powięziowych. Może prowadzić do wystąpienia objawów wstrząsu toksycznego. 20-30 proc. chorych z uwagi na piorunujący przebieg infekcji nie udaje się uratować.

Jak informuje CDC, infekcje są rzadkie i przeważnie nie stanowią zagrożenia dla życia. Jednak osoby z osłabionym układem odpornościowym, seniorzy, pacjenci onkologiczni czy po przeszczepach - znajdują się w grupie ryzyka ciężkiego przebiegu i zgonu po zakażeniu Vibrio vulnificus.

Karolina Rozmus, dziennikarka Wirtualnej Polski

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Rekomendowane przez naszych ekspertów

Potrzebujesz konsultacji z lekarzem, e-zwolnienia lub e-recepty? Wejdź na abcZdrowie Znajdź Lekarza i umów wizytę stacjonarną u specjalistów z całej Polski lub teleporadę od ręki.

Oceń jakość naszego artykułu: Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
12345
Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze