Rośnie tuż za oknem i ma leczniczą moc. Zmniejsza ryzyko miażdzycy i zawału serca
Przyroda powoli zaczyna budzić się do życia i jest to dobry moment, by skorzystać z właściwości roślin niezastąpionych w domowej apteczce. Szczególnie dobrym pomysłem będzie spacer w celu zebrania kotków leszczyny, które poza tym, że wykazują niesamowitą leczniczą moc, sprawdzą się również w kuchni.
1. Kotki leszczyny a zdrowie
Kwiaty leszczyny nadają się do zbiorów wraz z końcem zimy. Znany fitoterapeuta dr Henryk Różański twierdzi, że bazie zawierają cenne składniki, które mają niezwykle korzystny wpływ na zdrowie. Należą do nich:
- kwasy (galusowy, ferulowy, chlorogenowy, benzoesowy, betulinowy, alantoinowy, katechinowy, salicylowy),
- flawonoidy (mirycetyna, kemferol, kwercetyna, rutyna),
- fitohormony,
- fitosterole,
- fitochinony,
- śluzy,
- garbniki,
- sacharydy,
- trójterpeny.
Za sprawą tych substancji kotki leszczyny wykazują właściwości moczopędne, napotne i uspokajające. Przygotowane w postaci naparu sprawdzą się w leczeniu stanów zapalnych układu moczowego i gardła, przerostu gruczołu krokowego, a nawet nieprawidłowości występujących w okresie pokwitania i menopauzy.
Kwiaty leszczyny redukują nawet ostre stany zapalne skóry, przyczyniają się jednocześnie do zredukowania ryzyka rozwoju miażdżycy i wystąpienia zawału serca.
2. Napar z leszczyny
Leszczynę można stosować zarówno wewnętrznie, jak i zewnętrznie. Najczęściej spożywa się ją w formie herbat, nalewek czy syropów, ale sprawdzi się równie dobrze w postaci kremu lub maści.
Domowy napar z leszczyny jest banalnie prosty w przygotowaniu. Wystarczy 3 łyżki rozdrobnionych kwiatów zalać 500 ml wrzątku i parzyć pod przykryciem przez 20 minut. Przecedzony napar można doprawić miodem, syropem malinowym lub sokiem z cytryny.
Herbatę z leszczyny warto pić nawet trzy razy dziennie, pomoże w przypadku bezsenności, stanów depresyjnych, zaburzeń przemiany materii, infekcji dróg oddechowych i zakażenia układu moczowego.
3. Zastosowanie kotków leszczyny w kuchni
Herbata to najprostszy sposób na skorzystanie z cennych właściwości leszczyny, ale miłośnicy gotowania mogą pokusić się o przygotowanie smacznych i zdrowych potraw na bazie leszczynowych kotków.
Na śniadanie warto przygotować pastę z leszczyny, która sprawdzi się jako dodatek do pieczywa. Wystarczy 2 łyżki kwiatów zmiksować z 2 łyżkami nasion słonecznika, 2 łyżkami pestek dyni, 2 łyżkami oliwy z oliwek, 2 ząbkami czosnku i odrobiną soli oraz pieprzu.
Smacznym dodatkiem do obiadu będą smażone kotki leszczyny. Wystarczy zanurzyć je w dość gęstym cieście naleśnikowym z odrobiną soli, pieprzu i słodkiej papryki, a następnie usmażyć na rozgrzanym oleju.
Na deser warto przygotować kwiatostany leszczyny w czekoladzie. Należy zanurzyć je w roztopionej gorzkiej, mlecznej lub białej czekoladzie, alternatywą jest wykorzystanie polewy na bazie kakao.
Paula Jakubasik, dziennikarka Wirtualnej Polski
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.