Trwa ładowanie...

Czosnaczek pospolity - charakterystyka, składniki, właściwości zdrowotne

 Katarzyna Wąś-Zaniuk
28.07.2023 12:20
Czosnaczek pospolity (Alliaria petiolata) wywodzi się z rodziny kapustowatych. Cechą charakterystyczną tej rośliny jest czosnkowy zapach (wynika to z faktu, że czosnaczek zawiera w swoim składzie związki siarki).
Czosnaczek pospolity (Alliaria petiolata) wywodzi się z rodziny kapustowatych. Cechą charakterystyczną tej rośliny jest czosnkowy zapach (wynika to z faktu, że czosnaczek zawiera w swoim składzie związki siarki). (123rf)

Czosnaczek pospolity (Alliaria petiolata) wywodzi się z rodziny kapustowatych. Cechą charakterystyczną tej rośliny jest czosnkowy zapach (wynika to z faktu, że czosnaczek zawiera w swoim składzie związki siarki). W naszym kraju Alliaria petiolata występuje jako gatunek pospolity. Jakie właściwości zdrowotne wykazuje czosnaczek pospolity? Co jeszcze warto wiedzieć na temat tej rośliny?

spis treści

1. Co to jest czosnaczek pospolity?

Czosnaczek pospolity, który wywodzi się z rodziny kapustowatych, może pełnić funkcję rośliny ozdobnej, leczniczej, ale również jadalnej. Ta dwuletnia roślina występuje pospolicie na obszarze całej Europy. Można ją również spotkać w Azji Zachodniej, Azji Środkowej, Azji Południowej, a także Afryce Północnej.

Czosnaczek pospolity może osiągać wysokość od trzydziestu do nawet stu centymetrów. Łodyga rośliny jest prosto wzniesiona i naga. Posiada gęste ulistnienie, a w dolnej jej części można zaobserwować włoski mierzące półtora milimetra.

Zobacz film: "#dziejesienazywo: Neutralizuje przebarwienia i zmywa makijaż - nieocenione właściwości rumianku"

Liście znajdujące się u góry rośliny posiadają krótsze ogonki, mogą przybierać kształt jajowaty i sercowaty u nasady, a u brzegu mogą być nieregularnie piłkowane. Liście, które znadują się u dołu rośliny mają długie ogonki, mogą przybierać kształt okrągło jajowaty lub nerkowaty. Posiadają karbowane lub piłkowane brzegi. Liście czosnaczka pospolitego wydzielają charakterystyczny i silny czosnkowy aromat.

Kwiaty czosnaczka pospolitego zebrane są w białe grona, z czterema płatkami i sześcioma pręcikami. Wyrastają z kątów najwyżej usytuowanych liści. Nasiona czosnaczku pospolitego mogą kojarzyć się wielu osobom z nasionami kardamonu.

Rekomendowane przez naszych ekspertów

2. Jakie substancje zawiera czosnaczek pospolity

Czosnaczek pospolity zawiera mnóstwo cennych substancji odżywczych i mikroelementów. Możemy w nim znaleźć:

  • związki siarki oraz amoniaku,
  • metioninę,
  • cysteinę,
  • związki flawonowe,
  • glukotropeolinę,
  • glikozydy gorczyczne,
  • glikozydy nasercowe,
  • kwas synapinowy,
  • kwas ferulowy,
  • garbniki,
  • fitoncydy,
  • saponiny.

W składzie tej rośliny występuje również prowitamina A, kwas askorbinowy, żelazo, wapń, fosfor.

3. Jakie właściwości zdrowotne wykazuje czosnaczek pospolity?

Czosnaczek pospolity to nie tylko roślina ozdobna, ale również prozdrowotna. Działa dezynfekująco, antybakteryjnie, przeciwpasożytniczo. Wspomaga działanie układu trawiennego, przeciwdziała dolegliwościom bólowym brzucha, nudnościom i biegunce, łagodzi niestrawności. Posiada właściwości detoksykacyjne. Łagodzi dolegliwości bólowe związane z chorobami reumatycznymi (np. reumatoidalnym zapaleniem stawów, osteoporozą).

Czosnaczek pospolity może być doskonałym środkiem na przeziębienie i kaszel, ponieważ wykazuje działanie wykrztuśne. Doskonale rozgrzewa i działa antybakteryjnie, z tego powodu polecany jest osobom, które czują się osłabione, zmagają się z grypą, bólem gardła, zapaleniem krtani, nieżytem układu oddechowego.

Zobacz także:

4. Okłady z czosnaczku pospolitego

Okłady z czosnaczku pospolitego wykazują działanie przeciwbakteryjne, przeciwzapalne, ściągające. Przyspieszają proces gojenia się ran, zmian ropnych, wrzodów, zgorzeli. Wykorzystuje się je w walce z uporczywymi skaleczeniami oraz zmianami grzybiczymi.

Jak przygotować napar z czosnaczku pospolitego? To banalnie proste. Do przygotowania mikstury można wykorzystać zarówno szuszone, jak i świeże liście Alliaria petiolata. Napar na bazie tej rośliny przyrządza się z użyciem gorącej wody. Wystarczy nam jedna łyżka świeżo posiekanych liści lub nieco mniejsza ilość ususzonych liści. Wszystko zalewamy 250 mililitrami wrzątku.

Potrzebujesz konsultacji z lekarzem, e-zwolnienia lub e-recepty? Wejdź na abcZdrowie Znajdź Lekarza i umów wizytę stacjonarną u specjalistów z całej Polski lub teleporadę od ręki.

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze