Samokontrola w cukrzycy

Samokontrola cukrzycy pomaga zapanować nad chorobą. Dzięki temu możesz kontrolować rozwój cukrzycy i stan swojego zdrowia na bieżąco. Samokontrola pozwala widzieć efekty diety i leczenia.

Jeżeli efekty leczenia cukrzycy nie są zadowalające, wówczas możliwa jest odpowiednio szybka zmiana i wdrożenie odpowiednich postępowań - właśnie dzięki samokontroli. Samokontrola cukrzycy polega na pomiarach stężenia glukozy we krwi, na stosowaniu się do zaleceń lekarza i wymogów diety, na systematycznym badaniu wzroku.

Zobacz film: "#dziejesienazywo: Czym jest ból?"

Znaczenie samokontroli cukrzycy

Żeby cukrzyca się nie pogłębiła, musi być regularnie badana. Zaleca się wykonywanie systematycznych pomiarów stężenia glukozy we krwi i badanie wzroku. Samokontrola cukrzycy polega też na szczególnym dbaniu o stopy. Stopa cukrzyka to zespół chorób, które należą do powikłań cukrzycy.

Glikemia to stężenie glukozy we krwi. Jej pomiar można robić w domu za pomocą glukometrów. Regularne sprawdzanie jakie jest stężenie glukozy we krwi, uchroni przed różnymi powikłaniami, które może wywołać cukrzyca. Do owych powikłań należy m.in. hipoglikemia.

Hipoglikemia, czyli niedocukrzenie

Hipoglikemia to utrzymujące się przez pewien czas niskie stężenie glukozy we krwi. U dorosłych rozpoznaje się ją gdy stężenie glukozy we krwi wynosi mniej niż 60 mg/dl. Hipoglikemia może wystąpić jeśli samokontrola cukrzycy została zaniedbana lub źle przeprowadzona. Samokontrola cukrzycy, regularnie badane stężenie glukozy we krwi pozwalają na szybkie rozpoznanie choroby i odpowiednie zareagowanie.

Hipoglikemia może przybrać trzy postaci:

  • Hipoglikemia w łagodnej postaci objawia się niepokojem, pobudzeniem, przyspieszoną pracą serca, bladością, wzmożoną potliwością, uczuciem głodu.
  • Hipoglikemia umiarkowana wywołuje brak koncentracji, wilczy głód, pobudzenie ruchowe, agresję, zwiększoną potliwość, zaburzenia widzenia, szerokie źrenice, zwiększona akcję serca, arytmię.
  • Hipoglikemia o ciężkim przebiegu powoduje, że chory traci zdolność orientacji co do miejsca i czasu. drgawki, śpiączkę, a nawet zgon.

Hiperglikemia w cukrzycy

Hiperglikemia sprawia, że glikemia utrzymuje się na zbyt wysokim poziomie, który przekracza prawidłową wartość. Zaniedbana choroba może doprowadzić do śpiączki cukrzycowej. Podwyższone stężenie glukozy we krwi wywołują zbyt obfite posiłki, brak ruchu, leki przyjmowane niezgodnie z zaleceniami lekarza, stres, infekcje.

Komentarze (1)
zapytaj lekarza

za darmo

  • Odpowiedź w 24 godziny
  • Bez żadnych opłat
  • Lekarze, psychologowie, dietetycy

lekarzy jest teraz online

0/500

Samokontrola okołoposiłkowa
najnowsze pytania

Dyskusje na forum

Pomocni lekarze

Artykuły Samokontrola okołoposiłkowa
Samokontrola okołoposiłkowa

Dlaczego kontrola poziomu cukru jest ważna? (WIDEO)

Dlaczego kontrola poziomu cukru jest ważna? (WIDEO) Odtwórz wideo

Jeśli już dojdzie do rozpoznania cukrzycy bardzo istotne jest, aby przeprowadzić poszerzony profil badań cukrzycy w celu zidentyfikowania czynników ryzyka wystąpienia powikłań charakterystycznych dla tej choroby. Do tego nie bez znaczenia jest również...

Samokontrola okołoposiłkowa

Jak rozpoznać czy poziom cukru jest prawidłowy? (WIDEO)

Jak rozpoznać czy poziom cukru jest prawidłowy? (WIDEO) Odtwórz wideo

Jeśli chodzi o rozpoznanie tej choroby, to w przypadku cukrzycy typu 2 jest ona niejednokrotnie bardzo trudna do zdiagnozowania. Zazwyczaj czas działa jednak na niekorzyść, bo kiedy już dochodzi do stwierdzenia jest istnienia w organizmie są już inne...

Samokontrola okołoposiłkowa

Co się dzieje gdy zjadamy posiłek? (WIDEO)

Co się dzieje gdy zjadamy posiłek? (WIDEO) Odtwórz wideo

Maksymalne stężenie glukozy u ludzi zdrowych pojawia się w godzinę po rozpoczęciu spożycia pokarmów, wynosi ok. 140 mg/dl i powraca do wartości sprzed posiłku w czasie 2-3 godzin. Jeśli chodzi o wchłanianie węglowodanów to następuje ono 5-6 godzin po...

Samokontrola okołoposiłkowa

Dlaczego dochodzi do wahań cukru we krwi?

Dlaczego dochodzi do wahań cukru we krwi?

Kofeina Poziom cukru we krwi może wzrosnąć po wypiciu kawy, nawet tej czarnej bez cukru, ze względu na zawartość kofeiny. Herbata czarna, zielona oraz napoje energetyczne mogą spowodować wahania cukru we krwi szczególnie u ludzi chorych na cukrzycę. Każda...

Samokontrola okołoposiłkowa

Glikemia poposiłkowa (WIDEO)

Glikemia poposiłkowa (WIDEO) Odtwórz wideo

Stężenie glukozy w osoczu po spożyciu pokarmu określane jest mianem glikemii poposiłkowej (PPG). Zazwyczaj rośnie ono 10 minut po rozpoczęciu jedzenia. Dzieje się tak wskutek wchłaniania wodorowęglowodanów. Jeśli chodzi o jej stężenie to w przypadku...

Samokontrola okołoposiłkowa

Krzywa cukrowa

Krzywa cukrowa

Krzywa cukrowa to inaczej krzywa glikemiczna. Jest to badanie krwi, w którym oznacza się stężenie glukozy na czczo i po spożyciu roztworu glukozy. Badanie krzywej cukrowej wykonuje się przede wszystkim u kobiet ciężarnych, w celu zdiagnozowania cukrzycy...

Samokontrola okołoposiłkowa

Dlaczego kontrola poziomu cukru jest ważna?

W razie rozpoznania cukrzycy ważne jest wykonanie poszerzonego profilu badań w celu zidentyfikowania czynników ryzyka wystąpienia powikłań charakterystycznych dla cukrzycy oraz określenia, czy same powikłania narządowe już współistnieją. Cukrzyca typu...