Siemię lniane a uchyłki jelita grubego - czy jest dozwolone?
Siemię lniane a uchyłki jelita grubego – czy można je spożywać? Tak. Nasiona lnu zwyczajnego, czyli siemię lniane, może być ważnym składnikiem diety. Ważne jednak jest, by jeść je w odpowiedniej formie, ponieważ w przypadku uchyłków jelita nie należy konsumować pokarmów, które mają postać drobnych pestek.
1. Siemię lniane a uchyłki jelita grubego – dlaczego warto je jeść?
Siemię lniane a uchyłki jelita grubego to kwestia, którą warto rozważyć zarówno z powodu zalecanych środków ostrożności przy tego typu schorzeniu, jak i korzyści wynikających z włączenia do diety nasion lnu.
Spożywanie siemienia lnianego ma działanie ochronne na układ krążenia, korzystnie wpływa na redukcję masy ciała (co jest ważne dla otyłych pacjentów z uchyłkami jelita grubego), a i ma działanie przeciwzapalne. Co więcej, ma potencjał przeciwnowotworowy, co oznacza, że chroni przed rozwojem niektórych rodzajów nowotworowych.
Siemię lniane pomaga w chorobach układu pokarmowego, łagodząc i niwelując wiele nieprzyjemnych dolegliwości. Może także prowadzić do obniżenia stężenia cholesterolu LDL, cholesterolu całkowitego i triglicerydów we krwi. Wspiera również redukcję poziomu cukru we krwi, co jest istotne zwłaszcza w przypadku osób zmagających się z cukrzycą typu 2. Nasiona lnu działają też ochronnie na wątrobę, ponieważ zapobiegają jej stłuszczeniu i obniża stężenie enzymów wątrobowych we krwi.
Nasiona lnu zwyczajnego to także jedno z najlepszych źródeł kwasów omega-3 i błonnika pokarmowego, który składa się z dwóch frakcji: nierozpuszczalnej, której przedstawicielami są ligniny, hemiceluloza i celuloza oraz rozpuszczalnej, którą stanowią gumy śluzowe. Włókno roślinne stanowi nawet 25% masy nasion lnu. Tym samym łyżka siemienia lnianego dostarcza około 2,5 g błonnika.
2. Siemię lniane a uchyłki jelita grubego – dlaczego trzeba uważać?
Choroba uchyłkowa jelita grubego wiąże się obecność woreczkowatych wypukłości przewodu pokarmowego, nazywanych inaczej uchyłkami. Te mogą występować w ścianach na różnych odcinkach jelita cienkiego lub grubego, jednak najczęściej są zlokalizowane w okrężnicy (esicy).
U większości osób uchyłkowatość jelita grubego jest bezobjawowa. Może także wiązać się z:
- bólami brzucha,
- krwawieniem z przewodu pokarmowego,
- ostrym lub przewlekłym zapaleniem,
- powstawaniem ropni,
- tworzeniem się przetok.
W skrajnych sytuacjach choroba może skutkować niedrożnością jelit lub ich perforacją. To dlatego w przypadku uchyłków jelita nie należy konsumować niektórych pokarmów, w tym tych, które mają postać drobnych pestek (jak np. siemię lniane, które nie jest mielone).
3. Uchyłki jelita grubego - co najlepiej jeść?
Uchyłki jelita grubego to stan wymagający odpowiedniego odżywiania. Wiele zależy od tego, czy uchyłkowatość jest bezobjawowa, czy nie, ponieważ doszło do zapalenia uchyłków. Oznacza to, że rodzaj diety w uchyłkach jelita grubego zależy od postaci choroby.
W przypadku przebiegu bezobjawowego i braku powikłań zaleca się stosowanie diety o diety bogatoresztkowej, to jest zawierającej produkty o wysokiej zawartości błonnika pokarmowego. Jego najlepszym źródłem jest:
- pieczywo razowe i żytnie, otręby i płatki owsiane,
- surowe warzywa i owoce, nasiona roślin strączkowych (np. groch, fasola, soczewica, ciecierzyca),
- ryż brązowy, gruboziarniste kaszy (np. jęczmienna, gryczana, pęczak), makaron razowy.
- pestki dyni, nasiona chia, orzechy (np. pistacje, migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie). Jednym z ważniejszych produktów stosowanych w tym schorzeniu jest siemię lniane.
Trzeba także zadbać o odpowiednią podaż płynów, najlepiej około 2,5 litra dziennie. Dieta osób, u których w przebiegu uchyłkowatości jelit pojawiły się stany zapalne i powikłania, muszą stosować zasady diety niskobłonnikowej, która bazuje na produktach lekkostrawnych.
Siemię lniane a uchyłki jelita grubego – jak je jeść?
Pacjenci ze stwierdzonymi uchyłkami jelita grubego nie mogą spożywać siemienia lnianego w postaci nasion. Jedyną bezpieczną formą jest len mielony, tak zwany kisiel czy galaretka. Kisiel lniany najlepiej spożywać 1-2 razy dziennie.
Aby zrobić kisiel z siemienia lnianego, wystarczy łyżkę mielonego siemienia lnianego zalać połową szklanki wody: ciepłej lub wrzącej. Po przestudzeniu kisiel jest gotowy. Można także wykorzystać rozgniecione ziarna. Innym sposobem jest wsypanie nasion do garnka, zalanie ich wodą i gotowanie na małym ogniu przez kilkanaście minut.
Rekomendowane przez naszych ekspertów
Nie czekaj na wizytę u lekarza. Skorzystaj z konsultacji u specjalistów z całej Polski już dziś na abcZdrowie Znajdź lekarza.