Melisa
Melisa to przede wszystkim roślina wpływająca na centralny układ nerwowy człowieka. Ma właściwości uspokajające i zmniejszające stres. Tak jak wszystkie zioła lecznicze, jej działanie jest zdrowe i bezpieczne dla organizmu.
Zobacz film: "#dziejesienazywo: Czy warto wykonywać badania profilaktyczne?"
1. Skład melisy
Melisa zawiera organiczne związki chemiczne zwane terpenami. To one mogą być odpowiedzialne za główne działanie melisy, doceniane w ziołolecznictwie, czyli uspokajanie. Melisa to bowiem jedno z głównych ziół uspokajających.
Działanie antywirusowe jest prawdopodobnie spowodowane przez taniny, substancje pojawiające się też w herbacie.
Melisa zawiera jeszcze cytrynowo pachnący olejek, podobny to tego występującego w trawie cytrynowej. Stąd jej ludowa nazwa: „cytrynowe ziele”. W formie suszonej traci, niestety, cytrynowy zapach.
2. Działanie melisy
Głównym zadaniem melisy jest łagodzenie objawów zdenerwowania, stresu, a nawet nerwicy. Ze względu na uspokajające właściwości, stosuje się ją także przy bezsenności i problemach z zasypianiem.
Oprócz tego, że melisa jest orężem przeciwko stresom, zdenerwowaniu i bezsenności, różne badania potwierdzają jej skuteczność także w innych dziedzinach.
Przeprowadzono eksperymenty na pacjentach z demencją i chorobą Alzheimera – u których odnotowano zmniejszenie nerwowości i poprawę funkcji umysłowych po zastosowaniu olejku z melisy.
Udowodniono także, że melisa ma działanie obniżające poziom cholesterolu we krwi i poprawia trawienie. Zmniejsza też niestrawność.
Krem z wyciągiem z melisy łagodzi też niektóre objawy zakażenia opryszczką. W badaniu 116 osób zarażonych wirusem opryszczki zauważyło poprawę, jeśli chodzi o opuchliznę i zaczerwienienie, już po dwóch dniach. Nieprzyjemne odczucia w miejscu zakażenia jednak pozostały.
3. Zastosowanie melisy w kuchni
Melisa dostepna jest w mieszankach ziołowych. Można ją też kupić w oddzielnych opakowaniach. Saszetki melisy zalewamy wrzątkiem i na kilka minut pozostawiamy pod przykryciem. Po kilku chwilach możemy delektować się przyjemną w smaku herbatką.
Świeże liście melisy warto dodawać do sałatek. Nadają one potrawom cytrynowy posmak.
Komentarze