Melisa

Melisa to przede wszystkim roślina wpływająca na centralny układ nerwowy człowieka. Ma właściwości uspokajające i zmniejszające stres. Tak jak wszystkie zioła lecznicze, jej działanie jest zdrowe i bezpieczne dla organizmu.

Polecane wideo:

1. Skład melisy

Melisa zawiera organiczne związki chemiczne zwane terpenami. To one mogą być odpowiedzialne za główne działanie melisy, doceniane w ziołolecznictwie, czyli uspokajanie. Melisa to bowiem jedno z głównych ziół uspokajających.

Działanie antywirusowe jest prawdopodobnie spowodowane przez taniny, substancje pojawiające się też w herbacie.

Melisa zawiera jeszcze cytrynowo pachnący olejek, podobny to tego występującego w trawie cytrynowej. Stąd jej ludowa nazwa: „cytrynowe ziele”. W formie suszonej traci, niestety, cytrynowy zapach.

2. Działanie melisy

Głównym zadaniem melisy jest łagodzenie objawów zdenerwowania, stresu, a nawet nerwicy. Ze względu na uspokajające właściwości, stosuje się ją także przy bezsenności i problemach z zasypianiem.

Oprócz tego, że melisa jest orężem przeciwko stresom, zdenerwowaniu i bezsenności, różne badania potwierdzają jej skuteczność także w innych dziedzinach.

Przeprowadzono eksperymenty na pacjentach z demencją i chorobą Alzheimera – u których odnotowano zmniejszenie nerwowości i poprawę funkcji umysłowych po zastosowaniu olejku z melisy.

Udowodniono także, że melisa ma działanie obniżające poziom cholesterolu we krwi i poprawia trawienie. Zmniejsza też niestrawność.

Krem z wyciągiem z melisy łagodzi też niektóre objawy zakażenia opryszczką. W badaniu 116 osób zarażonych wirusem opryszczki zauważyło poprawę, jeśli chodzi o opuchliznę i zaczerwienienie, już po dwóch dniach. Nieprzyjemne odczucia w miejscu zakażenia jednak pozostały.

3. Zastosowanie melisy w kuchni

Melisa dostepna jest w mieszankach ziołowych. Można ją też kupić w oddzielnych opakowaniach. Saszetki melisy zalewamy wrzątkiem i na kilka minut pozostawiamy pod przykryciem. Po kilku chwilach możemy delektować się przyjemną w smaku herbatką.

Świeże liście melisy warto dodawać do sałatek. Nadają one potrawom cytrynowy posmak.

Redakcja abcZdrowie.pl, ponad rok temu

Ziołolecznictwo

Polecane wideo:

Komentarze
zapytaj lekarza

za darmo

  • Odpowiedź w 24 godziny
  • Bez żadnych opłat
  • Lekarze, psychologowie, dietetycy

lekarzy jest teraz online

0/500

Ziołolecznictwo
najnowsze pytania

Dyskusje na forum

Artykuły Ziołolecznictwo
Ziołolecznictwo

Zioła pomocne w rzuceniu palenia

Zioła pomocne w rzuceniu palenia

Prosto z kuchni Każdy, kto choć raz próbował rozstać się z nałogiem palenia, wie, że nie jest to proste. Przełamanie nawyku sięgania po papierosa utrudniają nieprzyjemne objawy odstawienne, których wielu nałogowych palaczy po prostu nie jest w stanie...

Ziołolecznictwo

Zdrowotne właściwości morszczynu

Zdrowotne właściwości morszczynu

Podwodny skarb Morszczyn pęcherzykowaty jest jednym z najbardziej powszechnych rodzajów wodorostów. Od wieków ceniony zarówno ze względu na właściwości prozdrowotne, jak i walory smakowe, dziś cieszy się wzrastającym zainteresowaniem. Stosowany głównie...

Ziołolecznictwo

Ziołowa alternatywa dla kosmetyków

Ziołowa alternatywa dla kosmetyków

Alternatywa dla kosmetyków Błyszczyk, balsam, szampon... każdego dnia używamy mnóstwo kosmetyków. Ale czy te pełne substancji chemicznych mikstury są na dłuższą metę dobre dla naszej skóry i włosów? Natura dostarcza wielu produktów, które poprawią kondycję...

Ziołolecznictwo

10 niedocenianych ziół i przypraw

10 niedocenianych ziół i przypraw

Kolendra Nasiona kolendry pomagają obniżyć poziom cukru we krwi, dzięki stymulacji wydzielania insuliny. Czyni je to ziołem przyjaznym diabetykom. Kolendra pomaga obniżyć stężenie złego cholesterolu, przy jednoczesnym podwyższeniu poziomu tego dobrego....

Ziołolecznictwo

Skorzystaj z darów natury

Skorzystaj z darów natury

Śmiało sięgaj po dary natury, mogą złagodzić wiele twoich dolegliwości. Mniszek lekarski i ziele jaskółcze na kurzajki Chcąc bezboleśnie pozbyć się kurzajki - smaruj je kilka razy dziennie wyciągiem z łodyg mniszka lekarskiego lub ziela jaskółczego....

Ziołolecznictwo

Anyż - właściwości lecznicze

Anyż - właściwości lecznicze

Smaczny i zdrowy Anyż to jedna z najstarszych roślin świata wykorzystywana zarówno w kuchni, jak i w medycynie naturalnej. Ta delikatna w smaku przyprawa pochodzi ze starożytnych Chin. Roślina lubi ciepło i słońce, dlatego uprawiana jest w rejonie basenu...

Ziołolecznictwo

Lawendowa lemoniada - poznaj jej cudowne właściwości

Lawendowa lemoniada - poznaj jej cudowne właściwości

Napój pachnący lawendą Lawenda ukryta w szafie, kuchni, wśród starych zdjęć czy na ganku sprawia, że cały dom pachnie jak luksusowe spa. Zapach lawendy wykazuje silne działanie aromaterapeutyczne, dlatego jest często używany np. podczas masażu relaksacyjnego...

Ziołolecznictwo

Właściwości i wartości odżywcze arcydzięgla

Właściwości i wartości odżywcze arcydzięgla

Arcydzięgiel - właściwości zdrowotne Arcydzięgiel, inaczej dzięgiel litwor, ceniono już w średniowieczu. Zakonnicy uważali, że sprzyja długowieczności i nazywali go nawet zielem Ducha Świętego. Współcześnie napary i nalewki z arcydzięgla stosowane...

Ziołolecznictwo

Zdrowotne i kosmetyczne właściwości nagietka lekarskiego

Zdrowotne i kosmetyczne właściwości nagietka lekarskiego

Właściwości nagietka lekarskiego Calendula, powszechnie znana jako nagietek lekarski, to jedna z najpopularniejszych roślin stosowanych przy różnego rodzaju dolegliwościach. Wykazuje silne działanie przeciwgrzybicze, przeciwzapalne oraz rozkurczowe, dzięki...