Melisa

spis treści
rozwiń

Melisa to przede wszystkim roślina wpływająca na centralny układ nerwowy człowieka. Ma właściwości uspokajające i zmniejszające stres. Tak jak wszystkie zioła lecznicze, jej działanie jest zdrowe i bezpieczne dla organizmu.

1. Skład melisy

Melisa zawiera organiczne związki chemiczne zwane terpenami. To one mogą być odpowiedzialne za główne działanie melisy, doceniane w ziołolecznictwie, czyli uspokajanie. Melisa to bowiem jedno z głównych ziół uspokajających.

Działanie antywirusowe jest prawdopodobnie spowodowane przez taniny, substancje pojawiające się też w herbacie.

Zobacz film: "Choroby serca najczęstszą przyczyną zgonów Polaków"

Melisa zawiera jeszcze cytrynowo pachnący olejek, podobny to tego występującego w trawie cytrynowej. Stąd jej ludowa nazwa: „cytrynowe ziele”. W formie suszonej traci, niestety, cytrynowy zapach.

2. Działanie melisy

Głównym zadaniem melisy jest łagodzenie objawów zdenerwowania, stresu, a nawet nerwicy. Ze względu na uspokajające właściwości, stosuje się ją także przy bezsenności i problemach z zasypianiem.

Oprócz tego, że melisa jest orężem przeciwko stresom, zdenerwowaniu i bezsenności, różne badania potwierdzają jej skuteczność także w innych dziedzinach.

Przeprowadzono eksperymenty na pacjentach z demencją i chorobą Alzheimera – u których odnotowano zmniejszenie nerwowości i poprawę funkcji umysłowych po zastosowaniu olejku z melisy.

Udowodniono także, że melisa ma działanie obniżające poziom cholesterolu we krwi i poprawia trawienie. Zmniejsza też niestrawność.

Krem z wyciągiem z melisy łagodzi też niektóre objawy zakażenia opryszczką. W badaniu 116 osób zarażonych wirusem opryszczki zauważyło poprawę, jeśli chodzi o opuchliznę i zaczerwienienie, już po dwóch dniach. Nieprzyjemne odczucia w miejscu zakażenia jednak pozostały.

3. Zastosowanie melisy w kuchni

Melisa dostepna jest w mieszankach ziołowych. Można ją też kupić w oddzielnych opakowaniach. Saszetki melisy zalewamy wrzątkiem i na kilka minut pozostawiamy pod przykryciem. Po kilku chwilach możemy delektować się przyjemną w smaku herbatką.

Świeże liście melisy warto dodawać do sałatek. Nadają one potrawom cytrynowy posmak.

Polecane dla Ciebie

Pomocni lekarze

Szukaj innego lekarza

Komentarze

Wysyłając opinię akceptujesz regulamin zamieszczania opinii w serwisie. Grupa Wirtualna Polska S.A. z siedzibą w Warszawie jest administratorem twoich danych osobowych dla celów związanych z korzystaniem z serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania.
    Podoba Ci się ten artykuł? Chcesz więcej? Polub
    i bądź na bieżąco!