Melisa

Melisa to przede wszystkim roślina wpływająca na centralny układ nerwowy człowieka. Ma właściwości uspokajające i zmniejszające stres. Tak jak wszystkie zioła lecznicze, jej działanie jest zdrowe i bezpieczne dla organizmu.

1. Skład melisy

Melisa zawiera organiczne związki chemiczne zwane terpenami. To one mogą być odpowiedzialne za główne działanie melisy, doceniane w ziołolecznictwie, czyli uspokajanie. Melisa to bowiem jedno z głównych ziół uspokajających.

Działanie antywirusowe jest prawdopodobnie spowodowane przez taniny, substancje pojawiające się też w herbacie.

Zobacz film: "#dziejesienazywo: Czym jest ból?"

Melisa zawiera jeszcze cytrynowo pachnący olejek, podobny to tego występującego w trawie cytrynowej. Stąd jej ludowa nazwa: „cytrynowe ziele”. W formie suszonej traci, niestety, cytrynowy zapach.

2. Działanie melisy

Głównym zadaniem melisy jest łagodzenie objawów zdenerwowania, stresu, a nawet nerwicy. Ze względu na uspokajające właściwości, stosuje się ją także przy bezsenności i problemach z zasypianiem.

Oprócz tego, że melisa jest orężem przeciwko stresom, zdenerwowaniu i bezsenności, różne badania potwierdzają jej skuteczność także w innych dziedzinach.

Przeprowadzono eksperymenty na pacjentach z demencją i chorobą Alzheimera – u których odnotowano zmniejszenie nerwowości i poprawę funkcji umysłowych po zastosowaniu olejku z melisy.

Udowodniono także, że melisa ma działanie obniżające poziom cholesterolu we krwi i poprawia trawienie. Zmniejsza też niestrawność.

Krem z wyciągiem z melisy łagodzi też niektóre objawy zakażenia opryszczką. W badaniu 116 osób zarażonych wirusem opryszczki zauważyło poprawę, jeśli chodzi o opuchliznę i zaczerwienienie, już po dwóch dniach. Nieprzyjemne odczucia w miejscu zakażenia jednak pozostały.

3. Zastosowanie melisy w kuchni

Melisa dostepna jest w mieszankach ziołowych. Można ją też kupić w oddzielnych opakowaniach. Saszetki melisy zalewamy wrzątkiem i na kilka minut pozostawiamy pod przykryciem. Po kilku chwilach możemy delektować się przyjemną w smaku herbatką.

Świeże liście melisy warto dodawać do sałatek. Nadają one potrawom cytrynowy posmak.

spis treści
rozwiń

Polecane dla Ciebie

Pomocni lekarze

Szukaj innego lekarza

Komentarze

Wysyłając opinię akceptujesz regulamin zamieszczania opinii w serwisie. Grupa Wirtualna Polska S.A. z siedzibą w Warszawie jest administratorem twoich danych osobowych dla celów związanych z korzystaniem z serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania.
    Podoba Ci się ten artykuł? Chcesz więcej? Polub
    i bądź na bieżąco!