Zalety karmienia piersią

spis treści
rozwiń

Karmienie piersią jest dobre nie tylko dla dziecka, ale także dla matki, rodziny, a nawet całego społeczeństwa. Warto więc, żeby każda kobieta dobrze przemyślała swoją decyzję, zanim odrzuci ten sposób żywienia malucha. Pozbawiłaby go ponad 200 składników, bardzo potrzebnych dla jego prawidłowego rozwoju, a siebie cennych doświadczeń i pieniędzy.

Karmienie dziecka do 3 lat
Karmienie dziecka do 3 lat

Mleko to pierwszy pokarm dziecka. Najlepiej, by było to mleko matki. Jeśli kobieta nie karmi piersią,...

zobacz galerię

1. Zalety karmienia piersią dziecka

Mleko matki to idealny pokarm dla dziecka. Nie ma sztucznego pokarmu, który zawierałby tyle cennych składników odżywczych i tak dobrze zbilansowanych.

Zobacz film: "Cała prawda o multiwitaminach"

  • Woda – w cieplejsze dni jest jej w mleku więcej, w chłodniejsze mniej. Te proporcje zmieniają się też podczas karmienia piersią. Na początku pokarm jest wodnisty, ale już po kilku minutach staje się bardziej pożywny.
  • Białko – matczyne białko nie uczula i jest dla dziecka lekkostrawne, pomaga też wchłaniać cenne żelazo. W mleku są też odpowiednie dla malucha aminokwasy, między innymi tauryna i cystyna, które wpływają na rozwój mózgu.
  • Tłuszcze – dodają energii, budują układ nerwowy, są odpowiedzialne za dojrzewanie (mielinizację) mózgu oraz czynność siatkówki oka. Dzieci karmione mlekiem matki są inteligentniejsze i mają lepszą zdolność do myślenia koncepcyjnego i abstrakcyjnego.
  • Witaminy – w mleku matki występują w idealnych proporcjach, są też bardzo dobrze przyswajane. Dziecku, podczas całego karmienia piersią, należy podawać tylko witaminę D3, natomiast do trzeciego miesiąca życia również witaminę K.
  • Przeciwciała – przeciwciała zawarte w mleku matki zapewniają dziecku ochronę immunologiczną przez cały okres karmienia. Ponieważ błony śluzowe kobiet spotykają się z bakteriami, wirusami, alergenami i toksynami, maluch otrzymuje wraz z jej pokarmem gotową „szczepionkę”, która działa przez kilka lat. Karmienie piersią pomaga również w utrzymaniu odpowiedniej flory bakteryjnej przewodu pokarmowego. Badania dowiodły, że osoby, które były karmione mlekiem matki rzadziej zapadają na: alergie, przeziębienia, zapalenie płuc, oskrzeli, nadciśnienie, nadwagę, choroby wieńcowe, kamice nerkowe, próchnicę, wady zgryzu i choroby nowotworowe.
  • Karmienie piersią wpływa także na stan zdrowia jamy ustnej u dzieci, rzadziej także potrzebują one wizyt u ortodonty (najprawdopodobniej dzięki odruchowi ssącemu, który konieczny jest przy takim sposobie żywienia). Dzieci, które były karmione piersią mają także mniej problemów z wymową.
  • Karmienie piersią nie wymaga dodatkowych nakładów finansowych, jakie trzeba ponieść w przypadku karmienia dziecka sztucznym mlekiem. Dzięki temu, że podczas karmienia piersią dziecko staje się bardziej odporne, zmniejsza się częstotliwość wizyt u lekarza i konieczność wykapowania kolejnych środków farmaceutycznych.

Kobieta karmiąca potrzebuje zwykle dodatkowo ok. 500 kalorii dziennie. Powinna je dostarczać poprzez właściwie dobraną i zbilansowaną dietę. Dieta dla matki karmiącej powinna być uważnie dobrana, ponieważ ma wpływ na smak mleka, jakie otrzymuje dziecko. Dzięki temu może ono poznawać różne smaki już bardzo wcześnie.

Karmienie piersią jest także wygodne. Matka nie musi pamiętać o zakupie specjalnej mieszanki, jej mleko jest zawsze świeże i dostępne. Kobieta nie musi się martwić o konieczność podgrzewania butelki w nocy. Poza tym karmienie piersią pozawala jej na większą aktywność – może ona wyjść z dzieckiem na spacer i nie martwić się, co zrobić gdy dziecko będzie głodne, gdyż pokarm zawsze jest dostępny.

Niektóre badania sugerują także, że dzieci karmione wyłącznie piersią mają nieco wyższy współczynnik inteligencji.

2. Wpływ karmienia piersią na matkę

Karmienie piersią pozwala przede wszystkim na nawiązanie bliskiego, intymnego kontaktu między matką a dzieckiem. Kobieta czerpie większą radość i satysfakcję z macierzyństwa, jest spokojniejsza, łagodniejsza, ma więcej cierpliwości. Za tym wszystkim stoi prolaktyna, produkowana podczas laktacji. Karmienie piersią przyspiesza też obkurczanie macicy, co obniża ryzyko krwotoku poporodowego. Wśród karmiących matek odnotowano też mniej zachorowań na raka piersi i jajnika. Karmienie naturalne chroni także przed niedokrwistością, anemią, urazami szyjki kości udowej z powodu osteoporozy oraz pozwala szybciej zrzucić zbędne kilogramy.

Za pokarm z piersi nie trzeba płacić, nie trzeba go podgrzewać, wlewać do butelki, martwić się, by o nim nie zapomnieć. Jest gotowy o każdej porze, praktyczny i wygodny. Karmienie piersią jest również dobre dla społeczeństwa. Dzieci żywione w ten sposób rzadziej chorują, a dzięki temu zarówno rodzice, jak i budżet państwa nie ponoszą kosztów leczenia.

Polecane dla Ciebie

Pomocni lekarze

Szukaj innego lekarza

Komentarze

Wysyłając opinię akceptujesz regulamin zamieszczania opinii w serwisie. Grupa Wirtualna Polska S.A. z siedzibą w Warszawie jest administratorem twoich danych osobowych dla celów związanych z korzystaniem z serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania.
    Podoba Ci się ten artykuł? Chcesz więcej? Polub
    i bądź na bieżąco!