Pokaż kategorie abcZdrowie.pl
Pokaż kategorie

Nadkwasota żołądka

Jak działa żołądek? to nieprzyjemna dolegliwość układu trawiennego, powodująca duży dyskomfort. Najbardziej charakterystycznym objawem choroby jest nawracająca zgaga. Przyczyny nadkwaśności tkwią w nadprodukcji soku trawiennego. Przyczyn zwiększonej ilości kwasu jest wiele, jednak najczęstszą jest zła dieta, bogata w tłuszcze i napoje alkoholowe. Zatem jeśli dręczące cię objawy wskazują na kwasowość, neutralizację nadmiaru kwasów można osiągnąć m.in. poprzez zmianę menu.

1. Przyczyny nadkwasoty żołądka

Najczęstszą przyczyną nadkwasoty jest dieta bogata w jedzenie kwasotwórcze – zaleca się, by dieta składała się nawet w 80% z produktów zasadotwórczych, czyli powinna być bogata w owoce i warzywa oraz zawierać małe ilości mięsa, słodyczy i skrobi.

Pozostałe przyczyny nadwaśności:

  • Nieprawidłowe łączenie jedzenia – nawet jedzenie o odczynie zasadowym lub lekko kwaśne produkty mogą zmieniać odczyn na bardzo kwaśny, jeśli są nieodpowiednio łączone. Przykładem niekorzystnego połączenia produktów jest jedzenie podczas jednego posiłku owoców cytrusowych i płatków. Enzymy konieczne do strawienia cytrusów i płatków nie tworzą dobrego połączenia.
  • Negatywne emocje – posiłki spożywane kiedy człowiek jest zły lub zestresowany, mogą prowadzić do takiego problemu jak nadkwasota żołądka.
  • Odruchy nerwowe – odruchy wysyłane z ośrodków nerwowych wpływają na wydzielenie enzymów trawiennych.
  • Niektóre leki – przykładem jest kwas acetylosalicylowy.

2. Objawy nadkwasoty żołądka

Główne objawy dolegliwości:

  • zgaga,
  • zwracanie pokarmu,
  • nudności,
  • ból brzucha.

Nadkwasota a inne choroby żołądka i ich objawy:

  • nadwrażliwość żołądka – ból żołądka, wzdęcia, mdłości, słony smak w ustach, zgaga, uczucie pełności,
  • nerwica żołądka – kłujący ból brzucha, niestrawność, uczucie zatkanego przełyku, problemy ze snem, zmienne nastroje, rozdrażnienie,
  • niedokwasota – przez dłuższy czas brak objawów, biegunka na zmianę z zaparciami, osłabienie, nadpobudliwość, nudności,
  • niestrawność – odbijanie, ślinotok, pełność żołądka, palenie w przełyku, zgaga, ból głowy, problemy z wypróżnianiem się, znużenie,
  • ostry nieżyt żołądka – osłabienie smaku, nudności, nieprzyjemny zapach z ust, wymioty, brak apetytu, zachcianki.

3. Leczenie nadkwasoty żołądka

Rady pomocne w walce z nadkwasotą:

  • Zastosuj dietę bogatą w produkty sprzyjające zasadowemu środowisku, uzupełnioną dużą ilością wody (przynajmniej 6-8 szklanek wody dziennie).
  • Skorzystaj z suplementów diety, które są do zakupienia w aptekach. Mają one działanie alkalizujące. Pomocna będzie także oliwa z oliwek podawana w małych ilościach.
  • Masaże pleców także przyniosą ulgę. Rozluźnią one ośrodki nerwowe odpowiedzialne za wydzielanie enzymów trawiennych.
  • Skorzystaj z hydroterapii, która pomaga zwalczyć wynikające z nadkwasoty zaparcia i nagromadzenia substancji toksycznych. Złogi toksyn trują cały organizm, zatem pomocna może być lewatywa.
  • Zrezygnuj z napoi alkoholowych lub przynajmniej ogranicz. Pamiętaj, że najbardziej kwasotwórcze jest wino i piwo. Poza tym rzuć palenie i inne używki.
  • Jedz częściej i w mniejszych ilościach. Ilość produkowanego kwasu będzie mniejsza i nadkwaśność zniknie. Postaraj się spożywać przynajmniej 5 posiłków dziennie.
  • Unikaj tłustych potraw. Zapomnij o smażonych kotletach i daniach fast food.
  • Unikaj picia kawy na czczo.

Nadkwaśność to dokuczliwy problem. Jednak można sobie z nim skutecznie poradzić, stosując się do wyżej wymienionych rad.

Ewa Janeczko,
Komentarze (11)
~DiFi
~DiFi

Witam! Obecnie mam znaczące kłopoty właśnie z nadkwasotą. Byłem na gastroskopii i wyszło że nie mam wrzodów. Ale mam za to kamicę żółciową. Czy ta nadkwasota może być jakoś powiązana z kamicą?

Odpowiedz
~Dorota
~Dorota

Nadkwasota - ciężka walka z kwasami :) proponuje siemię lniane na czczo pić, herbatka pokrzywa, w tabletkach Len do ssania. Powodzenie :)

Odpowiedz
~marek
~marek

@~aga: masz napisane, że należy jeść częściej, ale w małych porcjach.. mam tak samo, jesli zjem do syta.. 2 dni bólu.

Odpowiedz
~Marian34
~Marian34

Wiele wniosków i zaleceń dla chemika wydaje się nielogicznych. W żołądku trawione są białka i to w środowisku kwaśnym. Wynikało by stąd, że to białka powinny wywoływać wydzielanie kwasu solnego, a nie tłuszcze. Jeżeli będziemy neutralizować kwas solny w żołądku, to spowodujemy zakłócenie trawienia białek, czyli skutkiem będą tylko bardziej cuchnące gazy. Czy o to chodzi?

Odpowiedz
~Gonia
~Gonia

@~aga: % posiłków dziennie (połowa z tego, co normalnie) pozwoliło mi bez żadnego "bólu" zrzucić 21 kilogramów nadwagi.
Jadłam wszystko np. na śniadanie 1 kromkę chleba, posmarowaną masłem, z chudą wędliną i np. plastrem pomidora, lub papryki.
W południe najczęściej jabłko - najlepiej utarte, bo wtedu ma się wrażenie, że jest go dużo więcej.
Obiad jednodaniowy - albo gęsta zupa, albo drugie danie, najlepiej różnorodne. Stosowałam zarówno ziemniaki, sosy, makarony, ryż, mięso, ryby itp.
Podwieczorek sałatka, może być jarzynowa, może być owocowa
Kolacja - podobnie jak śniadanie.
Nie patrzyłam na łączenie produktów, a i tak w ciągu pół roku tyle kilogramów zgubiłam.
Ważne są przy tym dwie sprawy:
1) Kromki chleba kroiłam na tyle kawałeczków, ile sie dało. Sugestia sprawia, że człowiek jest mocno najedzony.
2) Nie wolno być głodnym. Jeżeli, czuje się głód, konieczne jest zjedzenie nawet jednego kęsa. W przeciwnym razie organizm zaczyna odkładać na czarną godzinę.
Dzięki takiej diecie pozbyłam się nadwagi, nadkwasoty, obniżyłam cholesterol i być może (tego nie jestem pewna) przyczyniło się w jakiejś mierze do wygrania walki z rakiem.
Pozdrawiam.

Odpowiedz
~anjuna
~anjuna

@~aga: nie nalezy jesc do syta,chodzi o to by zoladkowi bylo latwiej trawic ,by nie byl zbyt dlugo pusty,a wiec trawiony przez wlasne kwasy i by nie miec uczucia pelnosci czy uczucia gniecenia,rozdecia.

Odpowiedz
~Artur
~Artur

Kochani, mam taką nadkwasotę jakby mi ktoś wiadro ognia wlał na żołądek - co stosuję ?? -

Odpowiedz
devendra
devendra

@~Marian34: A nie jest tak, że tłuszcze powodują wydzielanie żółci, która zawiera lipazy i ta właśnie żółć ma kwaśne pH, co przyczynia się do nakwasoty? A co do białek.. Czytałam że jajka bardz pomagają bo mają jakoby wiązać kwas solny (ale ja chemikiem nie jestem, więc ciekawi mnie Twoja opinia)

Odpowiedz

Dyskusje na forum

zapytaj lekarza

za darmo

  • Odpowiedź w 24 godziny
  • Bez żadnych opłat
  • Lekarze, psychologowie, dietetycy

lekarzy jest teraz online

0/500

Układ pokarmowy - najnowsze pytania

Artykuły Układ pokarmowy
Układ pokarmowy

Krople żołądkowe

Krople żołądkowe mają zastosowanie w przeróżnych problemach układu pokarmowego. Stosuje się je w zaburzeniach trawienia, wzdęciach, niestrawnościach, bólach żołądka, kolce spowodowanej zbyt małym wydzielaniem soków trawiennych oraz w kolce wątrobowej. Co...

Układ pokarmowy

Przyczyny bólu brzucha

Ból brzucha bardzo często wywołany jest błędem dietetycznym lub zatruciem pokarmowym. W tym przypadku wystarczy zażyć odpowiedni lek rozkurczowy, nawodnić organizm i wyeliminować szkodliwy produkt z codziennej diety. Leczenie bardziej zaawansowane...

Układ pokarmowy

Skutki uboczne leków na żołądek

Pacjenci często stosują leki obniżające poziom kwasu w żołądku. Chcą w ten sposób zmniejszyć ryzyko wystąpienia wrzodów na skutek przyjmowania leków przeciwzapalnych. Przeprowadzone badania wykazały jednak, że łączenie tych środków może mieć poważne...

Układ pokarmowy

Kamica żółciowa

Kamica żółciowa

Żółć jest płynną substancją o zabarwieniu zielono-żółtawym, wytwarzaną przez wątrobę. Zawiera barwniki żółciowe, kwasy żółciowe i ich sole, cholesterol, lecytynę, mocznik, sole mineralne oraz sole kwasów tłuszczowych. Żółć bierze ważny udział w trawieniu...

Układ pokarmowy

Nadmierne pragnienie

Nadmierne pragnienie – jak sama nazwa wskazuje – jest to chęć spożywania dużej ilości płynów. Przyczyn nadmierniego pragnienia jest wiele. Woda jest bardzo ważnym składnikiem naszego organizmu i stanowi aż 60% naszego ciała. Jest niezbędna do...

Układ pokarmowy

Krwawienie z przewodu pokarmowego

Krwawienie z przewodu pokarmowego jest to wynaczynienie się krwi do światła przewodu pokarmowego. Istnieje podział krwawień z przewodu pokarmowego na krwawienia z górnego odcinka, gdy źródło krwawienia lokalizuje się w obrębie przełyku, żołądka lub...

Układ pokarmowy

Uchyłki przewodu pokarmowego

Uchyłki przewodu pokarmowego to wrodzone lub nabyte uwypuklenie ściany narządu na zewnątrz, powodujące powstanie zagłębień. Mogą mieć od kilku milimetrów do kilkunastu centymetrów, są pojedyncze lub mnogie. Uchyłki nie są właściwie chorobą, tylko...

Układ pokarmowy

Wzdęcia brzucha

Wzdęcia brzucha (bębnica) obok bólów brzucha i zaparć stanowią jedno z najczęstszych dolegliwości ze strony jamy brzusznej. Często chory nie zgłasza tych dolegliwości spontanicznie. Wzdęcie brzucha to patologiczne zwiększenie ilości objętości powietrza w...

Układ pokarmowy

Zapalenie wyrostka robaczkowego

Zapalenie wyrostka robaczkowego jest najczęściej spotykaną ostrą chorobą jamy brzusznej. Może ono wystąpić w każdym wieku, zarówno u dzieci, jak i dorosłych. Nazwę choroba ta zawdzięcza kształtowi objętego zapaleniem fragmentu jelita podobnemu do...

Układ pokarmowy

Zaparcia

Definicja zaparć mówi, iż jest to zbyt mała częstotliwość wypróżnień (<=2/tydzień) lub występowanie twardych stolców, oddawanych z wysiłkiem, często ze współistniejącym uczuciem niepełnego wypróżnienia. Według kryteriów, rozpoznanie zaparcia wymaga...

lekarzy jest teraz online

Zapytaj lekarza
zapytaj lekarza

za darmo

  • Odpowiedź w 24 godziny
  • Bez żadnych opłat
  • Lekarze, psychologowie, dietetycy

lekarzy jest teraz online

0/500