Mięta pieprzowa - właściwości lecznicze, olejek miętowy, picie mięty w ciąży

Mięta pieprzowa to ziele od dawna uważana za roślinę leczniczą. Mięta pieprzowa nazywana jest również miętą zieloną. Mięta pieprzowa jest rośliną stosowaną nie tylko w celach leczniczych, ale również do przygotowania posiłków, zwłaszcza napojów orzeźwiających, jak również deserów.

spis treści

1. Mięta pieprzowa - właściwości lecznicze

Nazwa „mięta” pochodzi od imienia nimfy, która została przemieniona w tę roślinę leczniczą. Mięta pieprzowa (łac. mentha piperita) uprawiana jest prawie na całym świecie: w Europie, Ameryce Północnej oraz Południowej, a także Azji i Afryce. Mięta pieprzowa to roślina charakteryzująca się silnym zapachem.

W medycynie ludowej jako surowiec leczniczy wykorzystywane są liście mięty pieprzowej oraz olejek miętowy. Mięta pieprzowa zawiera olejek eteryczny, garbniki, a także korzystnie wpływające na zdrowie flawonoidy, do których należą: luteolina, rutyna, hesperydyna, a także kwasy fenolowe.

W lecznictwie mięta pieprzowa wykazuje działanie rozkurczające na mięśnie gładkie przewodu pokarmowego. Dlatego mięta pieprzowa wykorzystywane są do leczenia wzdęć, zaparć oraz zaburzeń trawienia. Zawarte w liściach mięty właściwości mięty pieprzowej wspomagają procesy trawienia, gdyż mentol, który zawiera mięta pieprzowa, zwiększa wydzielanie żółci. Ponadto mięta pieprzowa wykazuje działania wiatropędne.

Spożywanie herbatki miętowej jest zalecane po spożyciu pokarmów ciężkostrawnych i wzdymających (fasola, kalafior, kapusta, baranina). W przypadku zaburzenia trawienia osoby dorosłe i dzieci powinny pić 3 razy dziennie napar przygotowany z liści mięty pieprzowej.

9 ziół leczniczych, które możesz uprawiać w domu
9 ziół leczniczych, które możesz uprawiać w domu [10 zdjęć]

Zioła to jedne z najłatwiejszych do hodowania roślin w domu. Nie potrzebują wiele miejsca, a świeże są...

zobacz galerię

W badaniach klinicznych in vitro i in vivo wykazano, że mięta pieprzowa zawiera właściwości przeciwbakteryjne wobec bakterii powodujących zatrucia pokarmowe, jak salmonella, Escherichia coli oraz gronkowiec złocisty.

Stwierdzono również, że mięta pieprzowa ma właściwości antywirusowe wobec opryszczki zwykłej. Mięta pieprzowa wykazuje właściwości tonizujące na układ nerwowy, dlatego napar z liści mięty zalecany jest po ciężkim, stresującym dniu. Ponadto olejek miętowy zmniejsza napięciowy ból głowy.

2. Mięta pieprzowa - działanie olejku miętowego

Olejek miętowy zawarty w liściach stosowany jest w chorobach układu oddechowego. Inhalacje z dodatkiem olejku miętowego ułatwiają oddychanie oraz przyspieszają powrót do zdrowia, gdyż wykazują działanie wykrztuśne oraz przeciwbakteryjne. Olejek miętowy pozyskiwany z liści mięty bardzo często stanowi składnik tabletek do ssania, zmniejsza bowiem ból gardła i wykazuje działanie przeciwzapalne oraz przeciwbakteryjne.

Olejek miętowy i mentol występujące w kosmetykach drażnią receptory zimna zawarte w skórze i błonach śluzowych, wywierając uczucie chłodu i odświeżenia. Dlatego też kosmetyki z miętą warto stosować w okresie letnim. Olejek mentolowy wykazuje działanie przeciwświądowe. Olejek miętowy i mentol działają przeciwgrzybicznie, z tego względu stosowane są w preparatach kosmetycznych zalecanych dla stóp nadmiernie się pocących.

Zobacz także:

Mięta pieprzowa znalazła zróżnicowane zastosowanie w przemyśle spożywczym. Mięta pieprzowa nadaje charakterystyczny i orzeźwiający smak napojom, drinkom alkoholowym (np. likier miętowy), gumom do żucia. Niezapomniany smak w ustach pozostaje po połączeniu gorzkiej czekolady oraz mięty, a także mięty z jabłkiem.

W okresie letnim warto spożywać napoje z miętą, gdyż mieta pieprzowa zawarta w takich napojach nie tylko orzeźwia, ale również szybko gasi nadmierne pragnienie.

Mięta pieprzowa jest więc rośliną o szerokim zakresie zastosowania, począwszy od przemysłu farmaceutycznego, poprzez spożywczy, a na kosmetycznym kończąc.

3. Mięta pieprzowa - picie mięty w ciąży

Mięta pieprzowa w ciąży jest polecana przyszłym mamom, ponieważ pomaga zwalczyć im zmęczenie i złagodzić problemy żołądkowe. Oto najważniejsze zalety picia mięty pieprzowej w ciąży:

  • mięta pieprzowa uspokaja - picie mięty w czasie ciąży pomoże zapanować nad lękami i wątpliwościami, które często towarzyszą przyszłym matkom;

  • mięta pieprzowa łagodzi dolegliwości związane z układem pokarmowym;

  • pijąc miętę pieprzową, przyszła mama wzmocni również organizm i uchroni się przed ewentualnymi przeziębieniami;

  • na dodatek pijąc miętę pieprzową w ciąży, kobieta poprawi sobie nastrój i sprawi, że będzie bardziej zrelaksowana.

Zobacz też:

Jeśli chcemy zadbać o jakość herbatki z mięty, możemy pokusić się w czasie ciąży o wyhodowanie własnej mięty pieprzowej w doniczce. Mięta pieprzowa nie ma żadnych szczególnych wymagań. Jest to roślina całoroczna. Do uprawy mięty zielonej wystarczy jedynie doniczka i zwykła ziemia ogrodowa. Nasiona zielonej mięty trzeba jednak zasiać na wiosnę. Mięta pieprzowa rośnie dość szybko, dzięki czemu można się nią cieszyć przez cały rok.

Polecane dla Ciebie

Pomocni lekarze

Szukaj innego lekarza

Komentarze

Wysyłając opinię akceptujesz regulamin zamieszczania opinii w serwisie. Grupa Wirtualna Polska S.A. z siedzibą w Warszawie jest administratorem twoich danych osobowych dla celów związanych z korzystaniem z serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania.
    Ważne tematy