Trwa ładowanie...

Zagrożenie dla serca, wątroby, kości. Mogą powodować raka

 Katarzyna Prus
Katarzyna Prus 28.10.2023 15:10
Zagrożenie dla tarczycy, wątroby, kości
Zagrożenie dla tarczycy, wątroby, kości (Getty Images)

Czyhają w żywności m.in. w rybach, mięsie, mleku. Trujące dioksyny kumulują się w tkance tłuszczowej i są uznawane za jedne z najniebezpieczniejszych związków dla zdrowia. Dlaczego są tak groźne?

spis treści

1. Dioksyny w rybach i mięsie

Dioksyny to grupa związków organicznych, które są niebezpieczne zarówno dla ludzi jak i zwierząt.

Powstają przede wszystkim w procesach przemysłowych m.in. spalania plastiku, odpadów medycznych, a także przy produkcji niektórych pestycydów i papieru.

Zobacz film: ""Wasze Zdrowie" - odc. 1"

Krążą w powietrzu i wodzie, a głównym źródłem narażenia jest żywność, szczególnie ta pochodzenia zwierzęcego.

Wysokie stężenia dioksyn mogą dotyczyć m.in. wędzonych ryb
Wysokie stężenia dioksyn mogą dotyczyć m.in. wędzonych ryb (Getty Images)

Wysokie stężenie tych związków dotyczy zwłaszcza wędzonych ryb (łosoś bałtycki, śledzie), ale też mięsa poddanego grillowaniu. Dotyczy to także jaj, masła czy żółtego sera.

Ze względu na powszechność dioksyn w produktach spożywczych przyjęto limity, które uniemożliwiają wprowadzenie na rynek produktów o niebezpiecznym ich stężeniu (w Polsce takie przepisy zostały wprowadzone w 2006 roku).

2. Dioksyny rujnują zdrowie

Dioksyny dobrze rozpuszczają się w tłuszczach, przez co kumulują się w tkance tłuszczowej. Zawartość dioksyn w organizmie zależy przede wszystkim od sposobu odżywiania oraz stylu życia. W organizmie osób otyłych i z nadwagą występują wyższe stężenia (nadmiar zanieczyszczonych produktów pochodzenia zwierzęcego).

Ze względu na niezwykle szkodliwy wpływ na zdrowie, dioksyny są uznawane za jedne z najniebezpieczniejszych związków. Najbardziej toksyczną jest tetrachlorodibenzo-p-dioksyna (2,3,7,8-TCDD).

Te trujące związki są m.in. zagrożeniem dla tarczycy, powodując zaburzenia wydzielania zarówno TSH, jak i hormonów tarczycy.

Ponadto mogą przyczyniać się do: nowotworów, chorób układu sercowo- naczyniowego, cukrzycy, zaburzeń pracy wątroby, chorób neurodegeneracyjnych, problemów z płodnością, * osteoporozy.

Katarzyna Prus, dziennikarka Wirtualnej Polski

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Skorzystaj z usług medycznych bez kolejek. Umów wizytę u specjalisty z e-receptą i e-zwolnieniem lub badanie na abcZdrowie Znajdź lekarza.

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze