Gałka muszkatołowa – właściwości, zastosowanie i przeciwwskazania
Gałka muszkatołowa to popularna przyprawa, która ze względu na właściwości lecznicze znajduje zastosowanie w medycynie naturalnej. Ponieważ spożyta w dużych ilościach wykazuje działanie halucynogenne, bywa traktowana jak narkotyk. Co trzeba o niej wiedzieć?
1. Co to jest gałka muszkatołowa?
Gałka muszkatołowa, gałka muszkatowa (Semen Myristicae) jest przyprawą korzenną otrzymywaną z suszonych nasion muszkatołowca korzennego (Myristica fragrans). To gatunek niewielkiego, wiecznie zielonego drzewa z rodziny muszkatołowcowatych pochodzący z Wysp Korzennych (wyspy Molucca). Ma ciemnozielone, skórzaste liście, dorasta do kilkunastu metrów wysokości.
Gałka muszkatołowa - ciekawostki
Czy wiesz, że:
- z muszkatołowca korzennego - oprócz gałki muszkatołowej – pozyskuje się także inną przyprawę. To tak zwany kwiat muszkatołowy (Macis),
- gałkę muszkatołową znano już w starożytnych Indiach. Do Europy przyprawa dotarła najpóźniej w IX wieku,
- główne związki chemiczne zawarte w nasieniu muszkatołowca to kwas mirystynowy, glicerydy kwasów tłuszczowych, trymirystyna, olejek eteryczny (eugenol, safrol, pinen, kamfen, mirystyna, elemycyna), białka, skrobia,
- muszkatołowiec jest źródłem olejku eterycznego (o działaniu uspokajającym), masła z gałki muszkatołowej (jego głównym składnikiem jest mirystyna, trigliceryd kwasu mirystynowego) oraz buzdyganu,
- drzewo muszkatowe dostarcza rocznie od tysiąca do dwóch tysięcy sztuk nasion,
- owoce muszkatołowca, z których pozyskuje się nasiona, są zrywane trzy razy do roku. Zawierają nasiona otoczone osnówką o intensywnej ciemnoczerwonej barwie,
- produkcja oraz eksport gałki muszkatołowej są zdominowane przez Indonezję,
- gałka muszkatołowa jest składnikiem mieszanki ziołowej o nazwie garam masala,
- gdy pojawi się problem - za dużo gałki muszkatołowej w zupie – pomóc może cukier, pomidory lub cytrusy,
- obecna w gałce muszkatołowej mirystycyna wykazuje właściwości halucynogenne,
- gałka muszkatołowa to afrodyzjak, który podnosi libido u mężczyzn, zwiększa potencję i poprawia funkcje seksualne.
2. Zastosowanie gałki muszkatołowej
Gałka muszkatołowa, czyli wysuszone jądro nasion, jest wykorzystywana w sztuce kulinarnej. To popularna przyprawa, która ma charakterystyczny, intensywny zapach i nieco słodki i ostry, gorzko-korzenny smak. Używa się jej w postaci sproszkowanej. Można także kupować całe jądra nasion, które ściera się bezpośrednio przed dodaniem do potrawy (szybko traci zapach i smak).
Gałka muszkatowa jest stosowana do:
- wypieków (zwłaszcza pierników), deserów i słodyczy,
- potraw z ziemniaków,
- mięs, przetworzonych produktów mięsnych (wędliny),
- potraw rybnych,
- potraw warzywnych,
- zup,
- sosów serowych, sosu beszamelowego,
- gorących napojów, takich jak grzane wino, grzany cydr, kawa, kawa mrożona,
3. Jak działa gałka muszkatołowa – narkotyk, przyprawa czy lek?
Gałka muszkatołowa jest przyprawą, która wykazuje właściwości prozdrowotne. Okazuje się bowiem, że:
- reguluje pracę przewodu pokarmowego. To środek na bóle brzucha, niestrawność, nudności i wymioty ciężarnych, działa wiatropędnie,
- obniża stężenie lipidów,
- tonizuje,
- posiada właściwości przeciwzapalne, łagodzi bóle reumatyczne,
- ma działanie przeciwzakrzepowe,
- działa przeciwgrzybiczo,
- ma walory przeciwutleniające.
Gałka muszkatołowa w niektórych kręgach jest uznawana za narkotyk. Spożyta w ilości 5–15 gramów, z uwagi na zawartość mirystycyny, ma działanie psychoaktywne. Objawy zatrucia są obserwowane po spożyciu około 5 g przyprawy.
Duże ilości gałki muszkatołowej (60 g i więcej) wywołuje wiele nieprzyjemnych dolegliwości. Pojawiają się nie tylko nudności, wymioty, palpitacje, uczucie oszołomienia związane z napływem krwi do głowy, ale i wysuszenie jamy ustnej, tachykardia, zaczerwienienie twarzy, odwodnienie i ból, pocenie się, apatia, także niepokój, pobudzenie ruchowe, poczucie bezosobowości, zaburzenia widzenia (halucynacje), stany lękowe i inne symptomy silnego działania delirycznego.
Przedawkowanie lub regularne stosowanie gałki muszkatołowej w dużych ilościach może wywołać antycholinergiczne objawy zatrucia. Te pojawiają się od kilku godzin nawet do trzech dni po spożyciu dużej ilości przyprawy. Z tego powodu należy ją stosować z umiarem (w małych ilościach gałka muszkatołowa ma właściwości lecznicze).
Gałka muszkatołowa – przeciwwskazania
Ze względu na obecność związku halucynogennego ostrożność w spożywaniu zaleca się alergikom (alergia na pyłki roślin zielnych), osobom zmagającym się z chorobami układu nerwowego oraz ciężarnym.
Rekomendowane przez naszych ekspertów
Potrzebujesz konsultacji z lekarzem, e-zwolnienia lub e-recepty? Wejdź na abcZdrowie Znajdź Lekarza i umów wizytę stacjonarną u specjalistów z całej Polski lub teleporadę od ręki.