Trwa ładowanie...

Groźny niedobór. Niszczy płuca, przyczynia się do miażdżycy

Avatar placeholder
29.02.2024 18:08
Groźny niedobór. Niszczy płuca, przyczynia się do miażdżycy
Groźny niedobór. Niszczy płuca, przyczynia się do miażdżycy (Getty Images)

Mniejsza pojemność płuc, ataki astmy, a także przewlekła obturacyjna choroba płuc mogą być związane z brakiem wystarczającej ilości, często pomijanej witaminy. Występuje w każdym organie naszego ciała - w wątrobie, mózgu, sercu, trzustce i kościach. Mowa o witaminie K.

spis treści

1. Brak witaminy K szkodliwy dla płuc

Naukowcy z Danii z Uniwersytetu w Kopenhadze stwierdzili, że witamina K może wpływać na złą kondycję układu oddechowego. W badaniu wzięło udział 4000 osób w wieku 24-77 lat, które miały wykonane badanie krwi oraz płuc - tzw.spirometrię.

Uczestnicy badania byli proszeni o wypełnienie ankiety odnoszącej się do ich zdrowia i trybu życia. Analizując zebrane informacje, zauważono, że niski poziom witaminy K wiąże się z mniejszą pojemnością płuc.

Co więcej, ludzie z jej niedoborami częściej zgłaszali przewlekłą obturacyjną chorobę płuc (POChP), astmę lub świszczący oddech.

Zobacz film: "Łykają suplementy i pożyczają sobie leki. Lekarze o słabościach pacjentów"
Badani częściej zgłaszali problemy ze świszczącym oddechem, astmę czy POChP
Badani częściej zgłaszali problemy ze świszczącym oddechem, astmę czy POChP (Getty Images)

- Wiemy już, że witamina K odgrywa ważną rolę dla układu krwiotwórczego. Badania zaczynają pokazywać, że jest również ważna dla zdrowia serca i kości. Do tej pory było bardzo mało badań dotyczących witaminy K i jej wpływu na płuca - wyjaśnia dr Torkil Jespersen.

Dodatkowo podkreślono, że wyniki te stanowią argument za koniecznością prowadzenia dalszych badań dotyczących korzyści płynących z suplementacji witaminą K w kontekście zdrowia płuc oraz chorób ich dotykających.

2. Niedobór widać na skórze

Witamina K to jedna z witamin rozpuszczalnych w tłuszczach i występuje w formie filochinonu (witamina K1), który znajduje się w zielonych warzywach liściastych, jak na przykład kapusta włoska, jarmuż i szpinak. Drugą formą jest menachinon (witamina K2), produkowany przez bakterie w naszym ciele, dostępny również w niektórych pokarmach zwierzęcych i produktach fermentowanych.

Kluczową rolą witaminy K jest pomoc w procesie krzepnięcia krwi. Istnieją prace badawcze, które sugerują, że suplementacja witaminą K2 może zapobiegać utracie masy kostnej i osteoporozie. Jej brak zwiększa ryzyko problemów sercowo-naczyniowych, jak zawał serca czy zaburzenia neurologiczne.

Inne badania pokazują, że niewystarczająca ilość witaminy K w ciele może prowadzić do miażdżycy czy rozwoju nowotworów.

Objawy braku witaminy K obejmują:

  • wydłużony czas gojenia ran,
  • krowotoki,
  • problemy z prawidłowym funkcjonowaniem jelit,
  • pojawianie się siniaków na skórze,
  • obfite menstruacje,
  • krwawienie z dróg moczowych.

Choć do niedoborów dochodzi rzadko, istnieje grupa osób szczególnie na nie narażonych. Są to między innymi pacjenci z chorobą Leśniowskiego-Crohna czy celiakią, a także osoby niedożywione lub spożywające duże ilości alkoholu.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Rekomendowane przez naszych ekspertów

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze