Trwa ładowanie...

Groźny niedobór. Niszczy płuca, przyczynia się do miażdżycy

Avatar placeholder
29.02.2024 18:08
Groźny niedobór. Niszczy płuca, przyczynia się do miażdżycy
Groźny niedobór. Niszczy płuca, przyczynia się do miażdżycy (Getty Images)

Mniejsza pojemność płuc, ataki astmy, a także przewlekła obturacyjna choroba płuc mogą być związane z brakiem wystarczającej ilości, często pomijanej witaminy. Występuje w każdym organie naszego ciała - w wątrobie, mózgu, sercu, trzustce i kościach. Mowa o witaminie K.

spis treści

1. Brak witaminy K szkodliwy dla płuc

Naukowcy z Danii z Uniwersytetu w Kopenhadze stwierdzili, że witamina K może wpływać na złą kondycję układu oddechowego. W badaniu wzięło udział 4000 osób w wieku 24-77 lat, które miały wykonane badanie krwi oraz płuc - tzw.spirometrię.

Uczestnicy badania byli proszeni o wypełnienie ankiety odnoszącej się do ich zdrowia i trybu życia. Analizując zebrane informacje, zauważono, że niski poziom witaminy K wiąże się z mniejszą pojemnością płuc.

Zobacz film: "Łykają suplementy i pożyczają sobie leki. Lekarze o słabościach pacjentów"

Co więcej, ludzie z jej niedoborami częściej zgłaszali przewlekłą obturacyjną chorobę płuc (POChP), astmę lub świszczący oddech.

Badani częściej zgłaszali problemy ze świszczącym oddechem, astmę czy POChP
Badani częściej zgłaszali problemy ze świszczącym oddechem, astmę czy POChP (Getty Images)

- Wiemy już, że witamina K odgrywa ważną rolę dla układu krwiotwórczego. Badania zaczynają pokazywać, że jest również ważna dla zdrowia serca i kości. Do tej pory było bardzo mało badań dotyczących witaminy K i jej wpływu na płuca - wyjaśnia dr Torkil Jespersen.

Dodatkowo podkreślono, że wyniki te stanowią argument za koniecznością prowadzenia dalszych badań dotyczących korzyści płynących z suplementacji witaminą K w kontekście zdrowia płuc oraz chorób ich dotykających.

2. Niedobór widać na skórze

Witamina K to jedna z witamin rozpuszczalnych w tłuszczach i występuje w formie filochinonu (witamina K1), który znajduje się w zielonych warzywach liściastych, jak na przykład kapusta włoska, jarmuż i szpinak. Drugą formą jest menachinon (witamina K2), produkowany przez bakterie w naszym ciele, dostępny również w niektórych pokarmach zwierzęcych i produktach fermentowanych.

Kluczową rolą witaminy K jest pomoc w procesie krzepnięcia krwi. Istnieją prace badawcze, które sugerują, że suplementacja witaminą K2 może zapobiegać utracie masy kostnej i osteoporozie. Jej brak zwiększa ryzyko problemów sercowo-naczyniowych, jak zawał serca czy zaburzenia neurologiczne.

Inne badania pokazują, że niewystarczająca ilość witaminy K w ciele może prowadzić do miażdżycy czy rozwoju nowotworów.

Objawy braku witaminy K obejmują:

  • wydłużony czas gojenia ran,
  • krowotoki,
  • problemy z prawidłowym funkcjonowaniem jelit,
  • pojawianie się siniaków na skórze,
  • obfite menstruacje,
  • krwawienie z dróg moczowych.

Choć do niedoborów dochodzi rzadko, istnieje grupa osób szczególnie na nie narażonych. Są to między innymi pacjenci z chorobą Leśniowskiego-Crohna czy celiakią, a także osoby niedożywione lub spożywające duże ilości alkoholu.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Rekomendowane przez naszych ekspertów

Potrzebujesz konsultacji z lekarzem, e-zwolnienia lub e-recepty? Wejdź na abcZdrowie Znajdź Lekarza i umów wizytę stacjonarną u specjalistów z całej Polski lub teleporadę od ręki.

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze