Trwa ładowanie...

Pachnotka zwyczajna- co to jest, właściwości zdrowotne, zastosowanie

Pachnotka zwyczajna (Perilla frutescens), nazywana również pachnotką krzewiastą lub bazyliowatą to popularna w naszym kraju roślina ozdobna. Już setki lat temu roślina znalazła zastosowanie w medycynie chińskiej. Posiada ona szereg leczniczych właściwości. Wzmacnia układ odpornościowy, łagodzi objawy grypy, a także dolegliwości alergiczne. Co jeszcze warto wiedzieć na temat pachnotki zwyczajnej?

Zobacz film: "Wykorzystaj zioła w kuchni"

spis treści

1. Pachnotka zwyczajna – co to jest?

Pachnotka zwyczajna (Perilla frutescens) jest gatunkiem rośliny z rodziny jasnotowatych. Ta jednoroczna roślina pochodzi z Azji. Obecnie można spotkać ją w wielu azjatyckich krajach, ale również w południowo-wschodniej Europie i na południu Stanów Zjednoczonych. Inne nazwy pachnotki zwyczajnej to: pachnotka krzewiasta, pachnotka bazyliowata.

Perilla frutescens osiąga wysokość 80-100 centymetrów. Najlepiej odnajduje się w glebach umiarkowanie żyznych, przepuszczalnych i dobrze utrzymujących wilgoć, o odczynie lekko kwaśnym lub lekko zasadowym. Pachnotka zwyczajna dobrze znosi ekspozycję na światło słoneczne.

Liście pachnotki są aromatyczne, mają ostre krawędzie. Zazwyczaj są koloru zielonego lub purpurowoczarnego (możemy dostrzec na nich purpurowoczarne plamki). Ich kształt jest szerokojajowaty. Blaszka liścia jest dość gruba, piłkowana, lekko owłosiona. Kwiaty pachnotki zwyczajnej są niewielkie i dzwonkowate. Mają odcień biały. Warto wspomnieć, że Perilla frutescens jest rośliną olejodajną. Owocem pachnotki jest rozłupnia, która rozpada się cztery kulistawe rozłupki (to właśnie one są źródłem oleju).

Zobacz także:

2. Właściwości zdrowotne pachnotki zwyczajnej

Właściwości zdrowotne pachnotki zwyczajnej są bardzo szerokie. W składzie rośliny możemy znaleźć związki flawonowe, które działają na organizm przeciwzapalnie. Oprócz tego, pachnotka zawiera antocyjany, wspierające układ krążenia, luteolinę, czyli flawonoid chroniący nasz mózg i komórki nerwowe, a także katechiny, które chronią naszą odporność i działają przeciwstarzeniowo. Nie bez znaczenia jest także zawartość kwasu tłuszczowego alfa-linolenowego. Składnik ten posiada właściwości przeciwbakteryjne.

Pachnotka zwyczajna zawiera kwercetynę, która działa przeciwzapalnie i przeciwhistaminowo, a także kwas rozmarynowy. Kwas ten łagodzi objawy alergii. Ponadto, w nasionach rośliny Perilla frutescens występują kwasy tłuszczowe: omega-3, omega-6 i omega-9. Liście pachnotki zawierają z kolei żelazo, wapń oraz potas.

Zobacz także:

3. Pachnotka zwyczajna – zastosowanie

Pachnotka zwyczajna, nazywana także pachnotką krzewiastą lub bazyliowatą znalazła zastosowanie w branży kosmetyczne oraz branży gastronomicznej.

Pachnotka zwyczajna w kosmetykach

Olej pozyskiwany z rozłupek rośliny wykazuje właściwości odżywcze, regenerujące, ale również przeciwzmarszczkowe. Co ciekawe, może być stosowany zarówno w przypadku skór suchych, normalnych, jak i mieszanych. Olej może być wykorzystywany również do pielęgnacji włosów i skóry głowy. Dzięki niemu włosy stają się gładkie, lśniące i mocne. Olej z pachnotki zwyczajnej można wcierać w skalp, jako środek pomocniczy w leczeniu łupieżu.

Pachnotka zwyczajna w kuchni

Pachnotka zwyczajna cechuje się wyjątkowym aromatem, nieco zbliżonym do zapachu mięty. Od setek lat roślina wykorzystywana jest w kuchni azjatyckiej. Jest dodawana do dań, np. marynowanych moreli czy japońskiego sushi. Pachnotkę znaleźć można również w herbatach, naparach, ale również w sałatkach warzywnych.

Polecane dla Ciebie

Pomocni lekarze

Szukaj innego lekarza

Komentarze

Wysyłając opinię akceptujesz regulamin zamieszczania opinii w serwisie. Grupa Wirtualna Polska Media SA z siedzibą w Warszawie jest administratorem twoich danych osobowych dla celów związanych z korzystaniem z serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania.