Sekret długowieczności Japończyków. Natto przeciwdziała miażdżycy, obniża cukier
John Blackthorne, bohater serialu "Szōgun", w czwartym odcinku próbował pewnego japońskiego dania. Okazuje się, że potrawa ta jest niezwykle cenna dla Japończyków, stanowi bogate źródło witamin, minerałów i enzymów, wykazuje też szereg właściwości prozdrowotnych. Co to za danie?
1. Co zjadł John Blackthorne?
John Blackthorne, znany z serialu "Szōgun", stopniowo otwierał się na japońską kulturę. W czwartym odcinku zdecydował się na spróbowanie dość nietypowej potrawy, którą porównał do spleśniałego sera.
Pomimo nieapetycznego wyglądu bohater zjadł danie ze smakiem. Okazuje się, że John miał okazję skosztować tradycyjnego japońskiego posiłku stworzonego ze sfermentowanych ziaren soi. Ma bardzo intensywny zapach i charakterystyczną, kleistą konsystencję.
Natto, bo tak nazywa się ta potrawa, cieszy się ogromną popularnością wśród Japończyków, którzy spożywają ją na śniadanie z różnymi dodatkami lub w formie przekąski. Niektórzy twierdzą, że danie to może być ich sekretem długowieczności.
2. Właściwości natto
Natto to potrawa ze sfermentowanej soi, która według japońskich naukowców wydłuża długość życia. Badanie trwało 15 lat i objęło 43 tys. mężczyzn i 50 tys. kobiet. Wyniki udowodniły, że natto wykazało znaczący i odwrotny związek z całkowitą śmiertelnością wywołaną chorobami układu krążenia u obu płci.
Japończycy spożywają to danie od co najmniej dwóch tysięcy lat. Cenią je ze względu na zawartość wielu cennych witamin i minerałów, które mają pozytywny wpływ na funkcjonowanie organizmu.
Natto wspomaga krążenie krwi, obniża stężenie glukozy, przeciwdziała miażdżycy i wspiera usuwanie toksyn. Pomimo odrzucającego wyglądu ma wielu zwolenników, którzy doceniają działanie tej potrawy.
Większość osób nie jest w stanie znieść śluzowatej konsystencji, więc dodaje produkt do różnych potraw i sałatek. Danie zyskuje również na smaku po dodaniu odrobiny oliwy i musztardy.
Nic dziwnego, że natto jest uważane za sekret długowieczności Japończyków. Dobrze przygotowane może zawierać nawet 200 mikrogramów witaminy K2 i 400 mikrogramów nattokinazy w zaledwie 10 gramach.
Składniki te wspierają zdrowie kości, chronią przed osteoporozą, rozpuszczają blaszkę miażdżycową oraz przeciwdziałają powstawaniu skrzepów. Zwolennicy medycyny naturalnej przekonują, że natto wpływa pozytywnie zarówno na stan zdrowia, jak i długość życia.
Paula Jakubasik, dziennikarka Wirtualnej Polski
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Rekomendowane przez naszych ekspertów
Nie czekaj na wizytę u lekarza. Skorzystaj z konsultacji u specjalistów z całej Polski już dziś na abcZdrowie Znajdź lekarza.