Zbija cholesterol, chroni serce przed zawałem. Od tego zacznij dzień
Zbyt wysokie stężenie cholesterolu we krwi staje się coraz powszechniejszym problemem wśród Polaków, zwłaszcza że dotyczy również osób młodych i szczupłych. Jak z nim walczyć? Lekarz sugeruje, że warto rozpocząć walkę o niski poziom cholesterolu już od samego rana, poprzez spożywanie określonych produktów na śniadanie.
1. Rola cholesterolu w organizmie
Cholesterol całkowity w organizmie składa się z cholesterolu wytwarzanego naturalnie oraz tego, który dostarczany jest wraz z pożywieniem. Można go podzielić na dwie frakcje: cholesterol LDL (potocznie określany jako zły cholesterol) oraz cholesterol HDL (tzw. dobry cholesterol).
Nadmiar frakcji LDL odkłada się na ściankach żył i tętnic, przyczyniając się do powstawania zatorów i zwiększając ryzyko rozwoju chorób sercowo-naczyniowych. Natomiast frakcja HDL odpowiada za usuwanie cholesterolu LDL z wnętrza żył oraz dbanie o odpowiednią pracę tkanek i narządów.
Z tego względu niezwykle ważne jest zachowanie równowagi między tymi dwiema frakcjami. Na szczęście poziom cholesterolu LDL można zmniejszyć za sprawą zdrowej, zbilansowanej diety.
2. Śniadanie na obniżenie cholesterolu
Lekarz Zain Hasan, anestezjolog na swoim koncie na TikToku zaprezentował trzy produkty spożywcze, które warto wykorzystać do redukcji stężenia cholesterolu.
@doctarz 3 foods to decrease cholesterol naturally. Make sure your oatmeal is glyphosate free! #cholesterol #highcholesterol #heartdisease #naturalremedy ♬ Magical (Instrumental) - BLVKSHP
Wyznał, że sam regularnie po nie sięga, zwłaszcza w porze śniadaniowej, poleca je też swoim bliskim. Dr Zain Hassan zaczyna dzień od owsianki - w klasycznej formie lub jako dodatek do koktajli białkowych.
- Płatki owsiane mają błonnik. Pomoże związać kwasy żółciowe, co w naturalny sposób obniży poziom cholesterolu w organizmie - twierdzi lekarz.
Kolejnym ważnym produktem są orzechy, bogate w wartości odżywcze, szczególnie białko i błonnik. Trzeci element "antycholesterolowego śniadania" to owoce jagodowe, czyli borówki, jagody, truskawki lub jeżyny.
- Owoce jagodowe są wypełnione przeciwutleniaczami. Zmniejszają ilość wolnych rodników w organizmie, a te z kolei odpowiadają za zakrzepy krwi, które prowadzą do zawałów serca - wyjaśnia anestezjolog Zain Hasan.
Paula Jakubasik, dziennikarka Wirtualnej Polski
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Rekomendowane przez naszych ekspertów
Nie czekaj na wizytę u lekarza. Skorzystaj z konsultacji u specjalistów z całej Polski już dziś na abcZdrowie Znajdź lekarza.