Bruce Willis walczy z ciężką chorobą. Jej objawy bywają widoczne przy stole
Skłonność do przejadania się i niepohamowana chęć na niezdrowe przekąski? To nie muszą być tylko skutki nieprawidłowej diety. Podłoże takich nawyków może być dużo poważniejsze i zwiastować rzadki typ demencji, z którym zmaga się aktor Bruce Willis.
1. Demencja to nie tylko problemy z pamięcią
Demencja najczęściej kojarzy się z utratą pamięci, ale jej objawy mogą być znacznie bardziej nietypowe. Symptomy, zwłaszcza na początku, można łatwo pomylić z innymi dolegliwościami lub w ogóle zbagatelizować.
Dlatego otępienia są trudne w diagnozowaniu. Dotyczy to m.in. otępienia czołowo-skroniowego, rzadkiego typu demencji, z którym zmaga się amerykański aktor Bruce Willis.
Choroba prowadzi do nieodwracalnych zmian w komórkach nerwowych, a chorzy mają problemy m.in. z kontrolowaniem własnych emocji i zachowania czy trudności z mową.
Alzheimer’s Society zwaraca uwagę, że początkowe objawy tego otępienia mogą być niedostrzegalne dla chorego. Tymczasem dziwne symptomy, które można zauważyć na przykład podczas jedzenia mogą być sygnałem ostrzegawczym.
Chodzi o konkretne nawyki żywieniowe, w tym skłonność do przejadania się.
2. Nadmierne jedzenie i niepohamowany apetyt
"U osoby z otępieniem czołowo-skroniowym wzrasta chęć na zjedzenie czegoś słodkiego, tłustego i obfitującego w węglowodany. Może też zapominać o manierach przy stole, a do tego nie wie, kiedy może przestać jeść, spożywać alkohol czy palić papierosy" – wskazuje Alzheimer’s Society.
Eksperci podkreślają, że chorzy mogą nie pamiętać, co ostatnio jedli lub myślą już o kolejnym posiłku.
"Chorzy mogą mieć obsesję na punkcie określonych produktów. Często też szukają jedzenia. To jest niewątpliwie stresująca sytuacja dla nich, ale także dla ich opiekunów" – zaznacza organizacja.
Dlatego eksperci podpowiadają jak to zminimalizować. Alzheimer’s Society zaleca na przykład, by duże porcje jedzenia zamienić na mniejsze, a także podawać więcej owoców i warzyw oraz dbać o odpowiednie nawodnienie.
Do jadłospisu warto też włączyć więcej produktów o niskiej zawartości tłuszczu i niskokaloryczne.
Katarzyna Prus, dziennikarka Wirtualnej Polski
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez [dziejesie.wp.pl](https://dziejesie.wp.pl
Rekomendowane przez naszych ekspertów
Potrzebujesz konsultacji z lekarzem, e-zwolnienia lub e-recepty? Wejdź na abcZdrowie Znajdź Lekarza i umów wizytę stacjonarną u specjalistów z całej Polski lub teleporadę od ręki.