Trwa ładowanie...

Cenimy Twoją prywatność

Kliknij "AKCEPTUJĘ I PRZECHODZĘ DO SERWISU", aby wyrazić zgodę na korzystanie w Internecie z technologii automatycznego gromadzenia i wykorzystywania danych oraz na przetwarzanie Twoich danych osobowych przez Wirtualną Polskę, Zaufanych Partnerów IAB (853 partnerów) oraz pozostałych Zaufanych Partnerów (402 partnerów) a także udostępnienie przez nas ww. Zaufanym Partnerom przypisanych Ci identyfikatorów w celach marketingowych (w tym do zautomatyzowanego dopasowania reklam do Twoich zainteresowań i mierzenia ich skuteczności) i pozostałych, które wskazujemy poniżej. Możesz również podjąć decyzję w sprawie udzielenia zgody w ramach ustawień zaawansowanych.


Na podstawie udzielonej przez Ciebie zgody Wirtualna Polska, Zaufani Partnerzy IAB oraz pozostali Zaufani Partnerzy będą przetwarzać Twoje dane osobowe zbierane w Internecie (m.in. na serwisach partnerów e-commerce), w tym za pośrednictwem formularzy, takie jak: adresy IP, identyfikatory Twoich urządzeń i identyfikatory plików cookies oraz inne przypisane Ci identyfikatory i informacje o Twojej aktywności w Internecie. Dane te będą przetwarzane w celu: przechowywania informacji na urządzeniu lub dostępu do nich, wykorzystywania ograniczonych danych do wyboru reklam, tworzenia profili związanych z personalizacją reklam, wykorzystania profili do wyboru spersonalizowanych reklam, tworzenia profili z myślą o personalizacji treści, wykorzystywania profili w doborze spersonalizowanych treści, pomiaru wydajności reklam, pomiaru wydajności treści, poznawaniu odbiorców dzięki statystyce lub kombinacji danych z różnych źródeł, opracowywania i ulepszania usług, wykorzystywania ograniczonych danych do wyboru treści.


W ramach funkcji i funkcji specjalnych Wirtualna Polska może podejmować następujące działania:

  1. Dopasowanie i łączenie danych z innych źródeł
  2. Łączenie różnych urządzeń
  3. Identyfikacja urządzeń na podstawie informacji przesyłanych automatycznie
  4. Aktywne skanowanie charakterystyki urządzenia do celów identyfikacji

Cele przetwarzania Twoich danych przez Zaufanych Partnerów IAB oraz pozostałych Zaufanych Partnerów są następujące:

  1. Przechowywanie informacji na urządzeniu lub dostęp do nich
  2. Wykorzystywanie ograniczonych danych do wyboru reklam
  3. Tworzenie profili w celu spersonalizowanych reklam
  4. Wykorzystanie profili do wyboru spersonalizowanych reklam
  5. Tworzenie profili w celu personalizacji treści
  6. Wykorzystywanie profili w celu doboru spersonalizowanych treści
  7. Pomiar efektywności reklam
  8. Pomiar efektywności treści
  9. Rozumienie odbiorców dzięki statystyce lub kombinacji danych z różnych źródeł
  10. Rozwój i ulepszanie usług
  11. Wykorzystywanie ograniczonych danych do wyboru treści
  12. Zapewnienie bezpieczeństwa, zapobieganie oszustwom i naprawianie błędów
  13. Dostarczanie i prezentowanie reklam i treści
  14. Zapisanie decyzji dotyczących prywatności oraz informowanie o nich

W ramach funkcji i funkcji specjalnych nasi Zaufani Partnerzy IAB oraz pozostali Zaufani Partnerzy mogą podejmować następujące działania:

  1. Dopasowanie i łączenie danych z innych źródeł
  2. Łączenie różnych urządzeń
  3. Identyfikacja urządzeń na podstawie informacji przesyłanych automatycznie
  4. Aktywne skanowanie charakterystyki urządzenia do celów identyfikacji

Dla podjęcia powyższych działań nasi Zaufani Partnerzy IAB oraz pozostali Zaufani Partnerzy również potrzebują Twojej zgody, którą możesz udzielić poprzez kliknięcie w przycisk "AKCEPTUJĘ I PRZECHODZĘ DO SERWISU" lub podjąć decyzję w sprawie udzielenia zgody w ramach ustawień zaawansowanych.


Cele przetwarzania Twoich danych bez konieczności uzyskania Twojej zgody w oparciu o uzasadniony interes Wirtualnej Polski, Zaufanych Partnerów IAB oraz możliwość sprzeciwienia się takiemu przetwarzaniu znajdziesz w ustawieniach zaawansowanych.


Cele, cele specjalne, funkcje i funkcje specjalne przetwarzania szczegółowo opisujemy w ustawieniach zaawansowanych.


Serwisy partnerów e-commerce, z których możemy przetwarzać Twoje dane osobowe na podstawie udzielonej przez Ciebie zgody znajdziesz tutaj.


Zgoda jest dobrowolna i możesz ją w dowolnym momencie wycofać wywołując ponownie okno z ustawieniami poprzez kliknięcie w link "Ustawienia prywatności" znajdujący się w stopce każdego serwisu.


Pamiętaj, że udzielając zgody Twoje dane będą mogły być przekazywane do naszych Zaufanych Partnerów z państw trzecich tj. z państw spoza Europejskiego Obszaru Gospodarczego.


Masz prawo żądania dostępu, sprostowania, usunięcia, ograniczenia, przeniesienia przetwarzania danych, złożenia sprzeciwu, złożenia skargi do organu nadzorczego na zasadach określonych w polityce prywatności.


Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień Twojej przeglądarki oznacza, że pliki cookies będą umieszczane w Twoim urządzeniu końcowym. W celu zmiany ustawień prywatności możesz kliknąć w link Ustawienia zaawansowane lub "Ustawienia prywatności" znajdujący się w stopce każdego serwisu w ramach których będziesz mógł udzielić, odwołać zgodę lub w inny sposób zarządzać swoimi wyborami. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Twoich danych osobowych znajdziesz w polityce prywatności.

Artykuł zweryfikowany przez eksperta: Gabriela Wanat

Dieta a stres

Avatar placeholder
28.02.2020 15:16
Dieta a stres
Dieta a stres (123RF)

Zdrowa dieta wspomaga funkcjonowanie mózgu. Kwasy zawarte w olejach roślinnych i rybach budują komórki, z których zbudowany jest układ nerwowy. Zdrowa dieta zapewnia prawidłowe funkcjonowanie neuronów, a tym samym usprawnia procesy myślowe. Witaminy, zwłaszcza A, E i C chronią i odżywiają tkankę mózgową.

Magnez wspomaga pracę mózgu i łagodzi objawy zmęczenia szczególnie podczas dużego wysiłku umysłowego. Źródłem magnezu są orzechy, migdały, banany oraz warzywa liściaste oraz produkty pełnoziarniste i kasza gryczana. Bogata w magnez jest również gorzka czekolada, dlatego może stać się składnikiem zdrowej diety, ale należy ją spożywać w ograniczonych ilościach.

spis treści

1. Zasady zdrowego odżywiania

Oprócz zdrowego odżywiania warto zadbać o higienę układu nerwowego. Szczególnie szkodliwe dla komórek nerwowych jest palenie papierosów i nadużywanie alkoholu. Dym papierosowy powoduje obkurczanie naczyń krwionośnych, co w efekcie powoduje niedotlenienie mózgu i trudności w myśleniu.

Dla polepszenia koncentracji wskazane są regularne spacery, odpowiednia ilość snu odpoczynku. Należy unikać dużych ilości kawy i napojów energetyzujących, których nadmiar sprzyja niedoborom witamin i minerałów oraz powodują zaburzenia snu i koncentracji.

Zobacz film: "Otyłość. Historia Aleksandry"

DZIEŃ 1

*

Śniadanie: 2 kromki pieczywa razowego posmarowane

margaryną, 2 plasterki polędwicy, liście cykorii. Świeżo wyciśnięty sok z grejpfruta. 2 śniadanie: Koktajl orzechowo-sojowy - 250 ml mleka sojowego zmiksować z 4 orzechami włoskimi, łyżką płatków owsianych, ½ banana i łyżką namoczonych rodzynek. Obiad: Łosoś z chrzanem - 170g świeżego łososia (lub inna ryba), z obu stron posypać pieprzem i solą, wymieszaj łyżeczkę chrzanu z 1 łyżeczką soku z cytryny. Rybę ułóż na folii posmarowanej oliwa, posmaruj chrzanem. Piec na grillu lub w piekarniku ok. 20 min. 1/2 torebki kaszy gryczanej. Kilka różyczek ugotowanego brokuła. Świeżo wyciśnięty sok z grejpfruta. Podwieczorek: (200 kcal) - Sałatka z selera - 2 łodygi selera naciowego, łyżka poszatkowanej czerwonej cebuli, 2 łyżki czerwonej fasoli, ½ papryki czerwonej, łyżka kiełków rzodkiewki, sos: ½ opakowania jogurtu naturalnego, koperek świeży, przyprawy. Seler pokroić w plasterki, paprykę w kostkę wymieszać z pozostałymi składnikami i sosem. Kolacja: 100g galaretki z kurczakiem i warzywami, 2 kromki pieczywa razowego.

DZIEŃ 2

  • Śniadanie: Muesli z jabłkiem - Szklanka jogurtu naturalnego, ze starty słodkim jabłkiem, 4 łyżki muesli z orzechami i rodzynkami.
  • 2 śniadanie: Banan lekko zielony, garść orzechów włoskich, szklanka wody mineralnej z cytryną lub limonką.
  • Obiad: Cielęcina duszona - 120g cielęciny, ½ woreczka kaszy gryczanej,
    Ćwikła (2 kopiate łyżki) lub 2 buraki gotowane tarte.
  • Podwieczorek: 2 Kromki pieczywa orkiszowego posmarowane margaryną, 2 plasterki wędzonego łososia, listki sałaty. Jabłko Woda mineralna z cytryną lub limonką.
  • Kolacja: Sałatka z tuńczykiem - 3 łyżki ugotowanego brązowego ryżu, 1/2 puszki tuńczyka w sosie własnym, 2 łyżki mieszanki meksykańskiej z puszki, ogórek kiszony pokrojony w kostkę, łyżka posiekanej cebuli, łyżeczka oliwy z oliwek. 2 kromki pieczywa orkiszowego.

DZIEŃ 3

  • Śniadanie: 2 kromki pieczywa orkiszowego, 2 duże plasterki łososia wędzonego, posypane kiełkami rzeżuchy.
  • 2 śniadanie: Maślanka gruszkowa - Szklanka maślanki naturalnej z kawałkami miękkiej gruszki. Garść obranych orzechów włoskich.
  • Obiad: Panga z listkami szpinaku (przepis na 4 porcje), 3 ziemniaki gotowane w mundurkach. 4 małe filety, sól, pieprz, sok z cytryny, 4 łyżki mąki, 1 łyżka oleju rzepakowego, ząbek czosnku, 500 g szpinaku, 200 ml śmietany 12% lub jogurtu naturalnego, 2 łyżki musztardy.
    Filet skropić sokiem z cytryny, posypać pieprzem i solą. Oprószyć mąką i smażyć na patelni z tłuszczem. Odłożyć na ciepły talerz i przykryć żeby nie wystygły.
    Na tłuszczu po smażeniu zeszklić czosnek, dodać szpinak i dusić do miękkości. Zabielić śmietaną lub jogurtem. Doprawić solą i pieprzem. Rybę podawać z ziemniakami, wszystko polać sosem szpinakowym.
  • Podwieczorek: Szklanka soku marchewkowego jednodniowego
    3 wafle ryżowe z chudym twarożkiem i plasterkami rzodkiewek.
  • Kolacja: Omlet, Jajko, łyżeczka mąki, łyżka otrąb pszennych, łyżka mleka 1,5%, 4 pieczarki, ¼ papryki, oliwa z oliwek, 2 łyżki sosu tzatziki.
    Warzywa pokrój w drobną kostkę i podsmaż na oliwie. Na warzywa wylej masę jajeczną z otrębami. Podsmaż do ścięcia z obu stron. Polej sosem.
    Melisa z pomarańcza bez cukru.

DZIEŃ 4

  • Śniadanie: 2 kromki pieczywa razowego, pasta (z jajka na twardo, 2 łyżek jogurtu naturalnego i 2 łyżeczek szczypiorku), plasterki papryki. Herbata zielona b.c
  • 2 śniadanie: Szklanka maślanki owocowej z 4 łyżkami muesli z orzechami. Zielone jabłko.
  • Obiad: Zupa z soczewicy (4 porcje), Szklanka czerwonej soczewicy, 3 łyżki oleju rzepakowego, sól, 3 pomidory, 3 łyżeczki wiórków kokosowych, 1/3 łyżeczki curry, ząbek czosnku, 1/3 łyżeczki kurkuma, szczypta chili, sok z cytryny do smaku.
    Podsmaż soczewicę z przyprawami na oleju, zalej 5 szklankami wody i doprowadź do wrzenia. Dodaj uprażone wiórki kokosowe i skrop cytryną, gotuj 10 min. Dodaj pokrojone pomidory i gotuj ok. 5 min. Posyp zieleniną.
  • Podwieczorek: Banan pieczony z jogurtem i orzechami, 1 porcja, ok. 210 kcal,Duży banan, niezbyt dojrzały, łyżka orzechów włoskich, pół opakowania jogurtu naturalnego, szczypta cynamonu.
    Orzechy grubo posiekać, wrzucić na rozgrzaną suchą patelnię, mocno zrumienić, a potem wystudź. Banan obierać, zawinąć w folię aluminiową, włożyć do piekarnika nagrzanego do temp. 200 st. C na 15 minut. Jeszcze gorący starannie rozgnieść widelcem (dodając cynamon), przełożyć do miseczki, wymieszać z jogurtem.
    Przed podaniem posypać orzechami.
  • Kolacja: 2 kromki pieczywa orkiszowego posmarowane margaryną, z plasterkami ogórka kiszonego, serek wiejski 3%. Melisa z pomarańczą bez cukru.

DZIEŃ 5

  • Śniadanie: 2 kromki pieczywa orkiszowego posmarowane pasztetem drobiowym (1/3 małego opakowania), pół papryki czerwonej.
    Szklanka soku porzeczkowego.
  • 2 śniadanie: ½ grejpfruta, garść orzechów pistacjowych.
    Szklanka wody mineralnej z limonką.
  • Obiad: Makaron ze szpinakiem: 60 g makaronu pełnoziarnistego, 200 g szpinaku świeżego, ząbek czosnku, 5 oliwek, 3 pomidory, łyżeczka oliwy, łyżka uprażonych płatków migdałowych.
    Szpinak podsmażyć z czosnkiem i pokrojonymi oliwkami. Dodać pokrojone pomidory i dusić. Doprawić do smaku. Wymieszać z ugotowanym makaronem. Udekorować płatkami migdałów.
  • Podwieczorek: Sałatka bogata w magnez (4 porcje)
    Mieszanka sałat, duże jabłko kwaskowate, 2 gałązki selera naciowego, filet z kurczaka, łyżeczka oleju rzepakowego, garść orzechów włoskich, sól, pieprz, mieszanka ziół do sałatek, jogurt naturalny, sok z cytryny do skropienia.
    Jabłko pokroić w kostkę i skropić sokiem z cytryny, seler pokroić w plasterki. Wymieszać. Pierś natrzeć solą i pieprzem, pokroić w kostkę i podsmażyć na tłuszczu. Wystudzoną pierś wyłożyć na warzywa, posypać posiekanymi orzechami, polać jogurtem z ziołami.
  • Kolacja: Kromka pieczywa razowego, mały pieczony lub grilowany filet z indyka. Sałatka z pomidora i małego ogórka zielonego.

DZIEŃ 6

  • Śniadanie: Bułka grahamka, serek homogenizowany waniliowy (200g), 5 szt. truskawek. Kubek kakao z 1 łyżeczką cukru (kakao gorzkie, mleko 1,5%).
  • 2 śniadanie: Jabłko, garść orzechów laskowych, 4 kostki gorzkiej czekolady.
  • Obiad: Ryba pieczona (może być mintaj, dorsz)- ½ dużego fileta, pieczony w folii z ziołami, polana łyżeczką oliwy lub duszony z warzywami.
    Ryż brązowy - 1/2 woreczka pomieszany z pokrojoną drobno ½ papryką,
    Sałata zielona lub sałata lodowa, skropiona sosem: 1 niepełna łyżka oleju lub oliwy, sok z cytryny lub ocet jabłkowy, sól, pieprz, zioła do sałatek.
    Marchewka gotowana (150g).
  • Podwieczorek: Galaretka (szklanka) z truskawkami (6 szt.), kefir (200g)
  • Kolacja: Talerz zupy warzywnej z brukselką:
    Na filecie z indyka i warzywach mrożonych lub włoszczyźnie i pół opakowania brukselki ugotować zupę. Doprawić do smaku i zabielić mlekiem z mąką. Dodać 2 łyżki ryżu surowego na porcje zupy.

DZIEŃ 7

  • Śniadanie: Sałatka: ½ kulki sera mozarella pokrojona w kostkę lub plasterki, z pomidorem pokrojonym w kostkę, świeża lub suszona bazylia, skropione oliwą z oliwek, 2 kromki pieczywa razowego.
  • 2 śniadanie: Pomarańcza polana jogurtem naturalnym (150g).
  • Obiad: Makaron z mięsem i warzywami.
    Makaron razowy lub orkiszowy (szklanka makaronu świderki, surowego),
    chude mięso mielone (80g, drobiowe, lub drobiowo-wołowe),
    duszone z warzywami (1/2 paczki dowolnych mrożonych).
    Makaron ugotować, dodać do uduszonego z warzywami mięsa. Do mięsa z warzywami można dodać przecier pomidorowy. W razie potrzeby podlać wodą, żeby utworzył się sos. Przyprawić do smaku. Posypać zieleniną.
  • Podwieczorek: Jogurt naturalny (szklanka), garść płatków migdałowych, 2 łyżki muesli owocowego.
  • Kolacja: Puszka szprotek w sosie pomidorowym, 2 kromki pieczywa razowego, posmarowana margaryną, plasterki pomidora i szczypiorek.

Zdrowa dieta ma korzystny wpływ na funkcjonowanie organizmu i jego zdolność do radzenia sobie ze stresem. Spożywając wartościowe produkty, chronisz się przed skutkami napięcia emocjonalnego.

Nie czekaj na wizytę u lekarza. Skorzystaj z konsultacji u specjalistów z całej Polski już dziś na abcZdrowie Znajdź lekarza.

Oceń jakość naszego artykułu: Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
12345
Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze