Jaki jest związek alkoholu i udaru mózgu?

Nastaje czas zimowy - według statystyk, w tym czasie znacznie wzrasta spożycie alkoholu. Nie od dzisiaj wiadomo, że niewielkie ilości alkoholu mogą zbawiennie wpływać na serce i układ krążenia, ale według najnowszych badań, spożycie wysokoprocentowych napojów może znacznie zwiększyć ryzyko udaru.

Jego duże ilości mogą mieć poważne, negatywne konsekwencje. Narodowy Instytut ds. Nadużywania Alkoholu i Alkoholizmu rozwiewa wszelkie mity na temat spożywania alkoholu. Jeden drink dziennie dla kobiet i dwa dla mężczyzn uważane jest za jego umiarkowane spożycie. Według Instytutu takie ilości mogą zmniejszyć ryzyko chorób serca, udarów niedokrwiennych i cukrzycy.

Duże ilości są naprawdę niebezpieczne, konsekwencje spożywania alkoholu są jedną z głównych przyczyn zgonów ludzi na całym świecie. Naukowcy z Instytutu Karolinska w Szewcji we współpracy z Uniwersytetem w Cambridge postanowili zbada jakiś jest związek między spożyciem alkoholu a różnymi rodzajami udarów.

Wyniki badania zostały opublikowane w magazynie „BMC Medicine”. Analiza brała pod uwagę dwa różne rodzaje udarów - niedokrwienny i krwotoczny.

Co roku w Polsce dochodzi do 60-70 tysięcy udarów rocznie
Co roku w Polsce dochodzi do 60-70 tysięcy udarów rocznie (123RF)

Pierwszy - niedokrwienny - jest najczęstszym typem udaru, spowodowany jest najczęściej skrzepliną, która blokuje przepływ krwi, utrudniając dostarczenie tlenu do mózgu i w konsekwencji doprowadzając do obumarcia tkanki nerwowej.

Udar krwotoczny, najczęściej powstaje przez pęknięcie osłabionego naczynia krwionośnego. W takiej sytuacji krew dostaje się poza naczynie, powodując krwotok wewnątrzczaszkowy. Badania wykazały, że lekkie lub umiarkowane spożycie alkoholu obniża ryzyko udaru niedokrwiennego, ale nie ma wpływu na wystąpienie udaru krwotocznego.

Doktor Susanna Larsson, główna autorka badania, tłumaczy jak może do tego dochodzić: „Wcześniejsze badania wykazywały związek między spożyciem alkoholu a obniżonym stężeniem fibrynogenu - proteiny, która jest odpowiedzialna za proces krzepnięcia krwi. To może wyjaśnić związek między lekkim spożywaniem alkoholu, a zmniejszonym ryzykiem udaru niedokrwiennego."

Jak wyjaśnia Pani Doktor Larsson: „Nasze badania wykazały, że osoby spożywające duże ilości alkoholu są narażone na krwotok wewnątrzczaszkowy blisko 1,6 razy częściej, a krwotok podpajęczynówkowy 1,8 razy.

Wczesne objawy udaru mózgu
Wczesne objawy udaru mózgu [5 zdjęć]

Każdego roku ponad 30 tys. Polaków umiera z powodu udaru mózgu, a kolejnych 40 tys. zmaga się z jego...

zobacz galerię

Wpływ alkoholu na wysokie ciśnienie tętnicze - jeden z wiodących czynników ryzyka udaru, może zwiększyć ryzyko udaru krwotocznego i dobroczynne efekty spożywania alkoholu mogą nie być brane pod uwagę w takiej sytuacji” - kontynuuje.

To ciekawe doniesienia, należy jednak wziąć pod uwagę również aspekt uzależnienia od alkoholu - według statystyk, aż 2 procent Polaków ma problemy z jego nadmiernym spożywaniem. Równocześnie, według analiz, Polacy wypijają dwa razy więcej czystego alkoholu niż wynosi średnia na świecie. Alarmujący jest również wysoki odsetek pijących kobiet w ciąży.

Polecane dla Ciebie

Pomocni lekarze

Szukaj innego lekarza

Komentarze

Wysyłając opinię akceptujesz regulamin zamieszczania opinii w serwisie. Grupa Wirtualna Polska S.A. z siedzibą w Warszawie jest administratorem twoich danych osobowych dla celów związanych z korzystaniem z serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania.