Chroni przed rakiem i zawałem. Niedobór ma aż 90 proc. Polaków

Witamina D chroni kości, mózg i serce. Jeśli dbamy o to, by jej nie zabrakło, możemy zmniejszyć ryzyko zawału nawet o 20 proc. i chronić się przed rakiem. Niestety większość Polaków cierpi na jej niedobór.

Większość Polaków ma niedobór witaminy DWiększość Polaków ma niedobór witaminy D
Źródło zdjęć: © Getty Images

Mniejsze ryzyko zawału i raka

Witamina D jest kluczowa dla zdrowia. Chroni kości i tym samym zapobiega osteoporozie, ma pozytywny wpływ na układ nerwowy i przeciwdziała stanom zapalnym skóry.

Co więcej, jest bardzo korzystna dla serca. Badania australijskich naukowców opublikowane niedawno w "The BMJ", wykazały, że suplementacja witaminy D może przyczynić się do ochrony przed poważnymi zdarzeniami sercowo-naczyniowymi, w tym zawałem serca.

Okazało się, że że witamina D może zmniejszyć ryzyko zawału serca aż o 20 proc., a ochronne działanie może być zauważalne szczególnie u osób, które zażywają statyny lub inne leki na serce.

Skutki braków witaminy D podczas ciąży

Pozytywny wpływ witaminy D na organizm może być jeszcze szerszy. Badania, których wyniki trafiły na łamy czasopisma "Melanoma Research" wykazały, że u osób z odpowiednim poziomem witaminy D w organizmie rzadziej występuje rak skóry.

Eksperci z Kliniki Dermatologii Uniwersytetu Wschodniej Finlandii i Szpitala Uniwersyteckiego w Kuopio wskazali, że odpowiedni poziom witaminy D w organizmie może obniżyć ryzyko czerniaka i innych nowotworów skóry.

Witamina D może zmniejszać ryzyko zawału
Witamina D może zmniejszać ryzyko zawału © Getty Images

Większość Polaków ma niedobór witaminy D

Odpowiedni poziom witaminy D jest też kluczowy dla diabetyków. Badania nad związkiem witaminy D i cukrzycy wykazały, że jej niski poziom ma wpływ na wzrost glukozy we krwi. To z kolei może się przełożyć na ewentualne komplikacje (m.in. choroby nerek, wzroku, układu krążenia).

Zalecana dzienna dawka witaminy D dla dorosłych wynosi około 4000 IU, natomiast dla dzieci jest o połowę niższa. Tymczasem, aż 90 proc. Polaków ma niedobór witaminy D.

Z drugiej strony, to witamina rozpuszczalna w tłuszczach, co oznacza, że łatwo ją przedawkować poprzez nadmierną suplementację. Dlatego warto to kontrolować, bo nadmiar może być bardzo szkodliwy dla zdrowia.

Skutki przedawkowania to m.in.:

  • nudności,
  • biegunka,
  • osłabienie,
  • bóle głowy,
  • zwiększone ryzyko kamicy pęcherzyka żółciowego i nerek,
  • zaburzenia pracy mózgu.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Wybrane dla Ciebie
Nie lekceważ objawu. Zapach ostrzega, że cholesterol jest wysoki
Nie lekceważ objawu. Zapach ostrzega, że cholesterol jest wysoki
Działa zanim pojawią się objawy. Nowy lek może zatrzymać zmiany w mózgu
Działa zanim pojawią się objawy. Nowy lek może zatrzymać zmiany w mózgu
Mają większe szanse na długowieczność. Naukowcy wskazują na datę urodzin
Mają większe szanse na długowieczność. Naukowcy wskazują na datę urodzin
Zwiększa ryzyko udarów i tętniaków. Takich napojów unikaj jak ognia
Zwiększa ryzyko udarów i tętniaków. Takich napojów unikaj jak ognia
Dietetyczka ostrzega przed tym składnikiem. Znajdziesz go w wielu świątecznych produktach
Dietetyczka ostrzega przed tym składnikiem. Znajdziesz go w wielu świątecznych produktach
GIF pilnie wycofuje popularny antybiotyk. "Nie można wykluczyć zagrożenia dla zdrowia lub życia"
GIF pilnie wycofuje popularny antybiotyk. "Nie można wykluczyć zagrożenia dla zdrowia lub życia"
Zmiany widać w mózgu. Skutki COVID-19 odczuwalne nawet po latach
Zmiany widać w mózgu. Skutki COVID-19 odczuwalne nawet po latach
Świeży chrzan. Odetka zatkany nos szybciej niż niejedna inhalacja
Świeży chrzan. Odetka zatkany nos szybciej niż niejedna inhalacja
Święta a ciśnienie krwi. Kto powinien zachować szczególną ostrożność?
Święta a ciśnienie krwi. Kto powinien zachować szczególną ostrożność?
Warto je jeść nie tylko z powodu kalorii, ale również równowagi elektrolitów
Warto je jeść nie tylko z powodu kalorii, ale również równowagi elektrolitów
Przełomowe badania. "Kluczowy czynnik zdrowia i długości życia"
Przełomowe badania. "Kluczowy czynnik zdrowia i długości życia"
To warzywo trafia na talerz od dziecka. Bogactwo karotenu
To warzywo trafia na talerz od dziecka. Bogactwo karotenu