Picie dwóch kaw dziennie może obniżyć ryzyko raka wątroby nawet o 1/3
Naukowcy mają dobrą wiadomość dla osób, które lubią kawę i nie wyobrażają sobie rozpoczęcia dnia bez porannej dawki kofeiny. Okazuje się bowiem, że picie kawy każdego dnia może zmniejszyć ryzyko wystąpienia raka wątroby. Co ciekawe nawet kawa bezkofeinowa ma działanie ochronne.
Naukowcy z uniwersytetów w Southampton i Edynburgu w Wielkiej Brytanii przeprowadzili analizę 26 poprzednich badań, w których uczestniczyło w sumie ponad 2 mln osób, aby zbadać powiązania pomiędzy spożyciem kawy i rakiem wątrobowokomórkowym (HCC), najczęstszą formą pierwotnego raka wątroby.
Związek między piciem kawy a zdrowiem wątroby został wykazany już wcześniej. Światowa Organizacja Zdrowia opublikowała raport dokonujący oceny 1 tys. badań. Stwierdzono w nim, że istnieją mocne dowody na to, że spożywanie kawy zmniejsza ryzyko raka wątroby i macicy.
Nowe badanie, opublikowane w "British Medical Journal", jest pierwszym, które obliczyło ryzyko wystąpienia raka wątrobokomórkowego w kontekście picia kawy.
Rak wątroby jest szóstym najczęściej rozpoznawanym rodzajem raka na świecie. Niestety ze względu na złe rokowania, jest to również druga najczęstsza przyczyna śmierci. Ten rodzaj raka stanowi aż 90 proc. przypadków przewlekłych chorób wątroby. Zazwyczaj dotyczy on starszych osób, które już cierpią na marskość wątroby. Według statystyk, ze względu na złe rokowania, do usunięcia guza zostaje zakwalifikowanych tylko od 10 do 37 proc. pacjentów.
Badanie wykazało, że picie jednej filiżanki kawy dziennie może zmniejszyć ryzyko wystąpienia raka wątrobokomórkowego o 20 proc. Natomiast wypicie dwóch filiżanek w ciągu dnia, może zmniejszyć prawdopodobieństwo zachorowania o 35 proc., a pięć filiżanek - nawet o połowę. Jednak należy pamiętać, że nikt nie zaleca picia pięciu filiżanek kawy każdego dnia, ponieważ nie są dokładnie znane konsekwencje zdrowotne wynikające ze spożywania takiej ilości kofeiny.
Podczas nowego badania, naukowcy zaobserwowali również ochronny wpływ kawy bezkofeinowej. Lepsze efekty były jednak widoczne w przypadku normalnej kawy.
Profesor Peter Hayes z Uniwersytetu w Edynburgu powiedział, że udało im się pokazać, że popularny napój zmniejsza ryzyko marskości wątroby, a także raka wątroby w zależności od dawki. Według naukowców kawa obniża też ryzyko śmierci z wielu innych przyczyn, a ich badania dostarczają dowodów na to, że pita z umiarem może być sposobem naturalnej profilaktyki chorób.
PYTANIA I ODPOWIEDZI LEKARZY NA TEN TEMAT
Zobacz odpowiedzi na pytania osób, które miały do czynienia z tym problemem:
- Czy jestem zagrożona marskością i rakiem wątroby? - odpowiada dr n. med. Krzysztof Gierlotka
- Jakie są rokowania przy raku wątroby? - odpowiada lek. Tomasz Stawski
- Czym jest żółtaczka mechaniczna przy raku wątroby? - odpowiada lek. Krzysztof Szmyt
Specjaliści przewidują, że do roku 2030 liczba nowych przypadków raka wątroby wzrośnie o 50 proc. Aby temu zapobiec, na całym świecie ludzie musieliby wypić ok. 2,25 mld filiżanek kawy dziennie.
Pamiętajmy jednak, że najważniejsza jest profilaktyka. Wątroba jest bardzo ważnym organem i należy o nią dbać, a rak wątrobokomórkowy jest zazwyczaj konsekwencją marskości wątroby, niezależnie od przyczyny rozwoju tej choroby.
Skorzystaj z usług medycznych bez kolejek. Umów wizytę u specjalisty z e-receptą i e-zwolnieniem lub badanie na abcZdrowie Znajdź lekarza.